Forkjølelse

Derfor blir du aldri frisk

Blir du ikke kvitt forkjølelsen? Her er forklaringen.

FORTSATT DÅRLIG: Du trodde forkjølelsen var over, men vips så føler du deg dårlig igjen. Hva kommer dette av? Foto: REX/Mood Board/All Over Press
FORTSATT DÅRLIG: Du trodde forkjølelsen var over, men vips så føler du deg dårlig igjen. Hva kommer dette av? Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du hoster og harker, snørra renner og halsen føles som sandpapir, og du begynner å lure på om denne forkjølelsen aldri skal gå over. Ja, vinteren er virkelig tiden for å bli syk, og det florerer av forkjølelser, influensa og omgangssyke.

Og mens noen ser ut til å seile nesten ubemerket gjennom de plagsomme vintersykdommene, er det andre som liksom aldri blir helt friske. Hva kommer egentlig dette av?

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av å være kald

Forkjølelser på rekke og rad

Du har sikkert hørt noen komme med påstander som; «denne forkjølelsen har ikke brutt ordentlig ut, derfor blir jeg heller ikke ordentlig kvitt den».

Og selv om dette kan høres ut som en logisk forklaring, er det dessverre ikke slik det fungerer.

– En forkjølelse som ikke bryter helt ut vil nok også forsvinne raskere. Det er det som gjør at du kan føle deg småsyk én dag, men bedre allerede dagen etter. Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein til KK.no.

Det er med andre ord ikke det som er årsaken til at du føler du nesten konstant går rundt med en forkjølelse. Sannsynligheten er langt større for at du har fått flere ulike forkjølelser på rad.

– Det er hele tiden flere ulike forkjølelsesvirus ute og går, og du kan raskt bli smittet av det ene etter det andre. Det er derfor noen kan tro at de har gått rundt med samme forkjølelse i tre måneder i strekk.

VINTERSYK: Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare. Men du kan også smittes av ulike virus etter hverandre. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
VINTERSYK: Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare. Men du kan også smittes av ulike virus etter hverandre. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Er det forkjølelse eller influensa?

Småbarnsforeldre mest utsatt

Det finnes nærmest ubegrenset mange forkjølelsesvirus du kan bli smittet av, men når det kommer til influensa er det som regel bare én type som herjer hver sesong. Har du først hatt sesongens influensa vil du ikke få den igjen, før det kommer en ny type året etter. 

– Hvor ofte vi blir syke i løpet av et år er det ingen fasit på. Gjennomsnittlig har Ola Nordmann fire forkjølelser i året. Hvilket betyr at et år kan du få to forkjølelser, et annet år kan du få åtte, forteller legen. 

Det er likevel noen mennesker som er ekstra utsatte for slike vintersykdommer, og det er selvsagt småbarnsforeldre.

– Foreldre med barn i barnehagen er ofte konstant forkjølet eller syke. Særlig i løpet de to første årene i barnehagen vil ungene være syke nesten uten stopp og uten unntak. Dette smitter selvsagt over på foreldrene.

– Dette må man bare regne med. Det er en naturlig prosess som er med på å styrke barnets immunforsvar. Og innen barna når skolealder vil det bli færre sykdommer som tas med hjem, sier han.

SMÅBARNSFORELDRE: Har du barn i barnehagen er du ekstra utsatt for vinterens mange sykdommer. Foto: (c) Picture India/Corbis/All Over Press
SMÅBARNSFORELDRE: Har du barn i barnehagen er du ekstra utsatt for vinterens mange sykdommer. Foto: (c) Picture India/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Sink styrker immunforsvaret ditt

Unngå hender i ansiktet

At du får en forkjølelse eller influensa i ny og ne er en naturlig del av livet, og noe du pent blir nødt til å godta. Vi utsettes tross alt for smitte oftere enn vi tror, og den eneste måten å unngå dette på er å bo som eremitt og ikke omgås mennesker i det hele tatt. Og det er det nok ikke verdt.

Selv om du ikke kan garantere deg mot smitte, er det likevel et langt enklere grep du kan ta for å minske risikoen for å bli syk – vi snakker selvfølgelig om håndhygiene.

– Mange er ikke klar over hvor ofte vi har hendene i ansiktet. Bare i løpet av en time har du tatt deg i ansiktet opptil flere ganger, ved at du for eksempel klør deg på nesa eller gnir deg i øyet. Hender i ansiktet er hovedsmittekilden, sier Barexstein og legger til:

– Hendene er jo borti alt fra dørhåndtak til vekslepenger, og kan bære på mange virus og bakterier. Så det å vaske hender, bruke antibac, og å ikke ta seg i ansiktet er meget effektivt mot smitte.

Men dersom du likevel skulle bli syk anbefaler han at du holder deg hjemme, både for å bli fortere frisk, og for å unngå å smitte andre.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Lommelegen.no.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer