Sommerforkjølelse:

Derfor blir du forkjølet nå

Jo, forkjølelse rammer også om sommeren. Her er legens beste råd.

SYK PÅ FERIE: Ja, forkjølelsen kan også slå til midt i sommerferien. Her får du ekspertenes beste råd! FOTO: NTB
SYK PÅ FERIE: Ja, forkjølelsen kan også slå til midt i sommerferien. Her får du ekspertenes beste råd! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vond hals, feber og snufsete nese - midt på sommeren? Jada, forkjølelsen går også landet rundt i juli.

- Sommerforkjølelse er ikke noe annet enn en hvilken som helst annen forkjølelse, men vi synes nok det er ekstra urettferdig å få det i den varme årstiden og kanskje mens vi har ferie, og lignende.

Det sier allmennlege i Aleris, Johan Edvard Tellum til KK.

Ja, klart det er kjipt å bli syk midt i ferien! Så hvordan skal vi forholde oss til forkjølelsen nå i sommermånedene? Hvordan unngår vi den, og bør vi være forsiktige med «friske» bad og air condition?

Dette er symptomene

- Voksne blir i snitt forkjølet 2-5 ganger i året, og det er derfor ikke så rart at mange opplever å bli forkjølet på sommeren, sier farmasøyt i Apotek 1, Maren Hoff, til KK.

TA FORHOLDSREGLER: Farmasøyt Maren Hoff deler gode tips til å unngå sommerforkjølelsen. FOTO: Apotek 1
TA FORHOLDSREGLER: Farmasøyt Maren Hoff deler gode tips til å unngå sommerforkjølelsen. FOTO: Apotek 1 Vis mer

Tellum forklarer at i snitt får voksne to til fire forkjølelsesrunder per år, mens barn kan ha opptil dobbelt så mange. De fleste rammes vår og høst.

Sånn sett varer ikke sommerforkjølelsen noe lenger enn resten av året - selv om det kan oppleves sånn, forklarer Tellum.

Symptomene er først sår hals, svelgsmerter, lett feber og slapphet/generell sykdomsfølelse. Dette går over til å bli nesetetthet eller snørrete nese og hoste i løpet av 1-2 dager. Og forkjølelsen varer totalt i maks én uke for de aller fleste.

- Så er det selvfølgelig viktig å skille forkjølelse fra allergisymptomer, som også vil vare mye lenger om det får gå ubehandlet, legger han til.

Viruset som står for over halvparten av forkjølelsestilfellene er Rhinoviruset, men Tellum understreker at det er over 200 andre virus som også kan gi forkjølelse.

ALLMENNLEGE: John Edvard Tellum. FOTO: Aleris
ALLMENNLEGE: John Edvard Tellum. FOTO: Aleris Vis mer

Mange blir kanskje litt overrasket når de blir forkjølet midt på sommeren. Vi forbinder det jo gjerne med kalde temperaturer - og du har kanskje hørt at du bør være forsiktig med bading i kaldt vann og air condition?

Vi spør Tellum:

- Kan vi oppleve å få symptomer som sår hals som følge av temperaturforandringer, bad i kaldt vann, og så videre?

- Ingen blir forkjølet uten at man har fått et virus i kroppen. Man blir ikke syk av å sitte i trekk eller blitt kald fra bading hvis man ikke har et virus i kroppen. Immunforsvaret kan imidlertid svekkes litt av disse tilleggsfaktorene som gjør at det er en utbredt oppfatning at man blir syk av å bli kald, forklarer Tellum, og fortsetter:

- Vondt i halsen kan man få av trekk eller nedkjøling alene, men det er da en fysiologisk respons fra immunforsvaret som mobiliserer og skaper litt hevelse for eksempel i halsen. Går dette over i løpet av noen timer uten at man blir syk betyr det bare at immunforsvaret har gjort jobben sin.

SYK I FERIEN: Vær flink med smittevern, som vi nå kan mye om alle sammen, råder lege. FOTO: NTB
SYK I FERIEN: Vær flink med smittevern, som vi nå kan mye om alle sammen, råder lege. FOTO: NTB Vis mer

Slik forholder du deg til sommerforkjølelsen

Det er jo ikke så fristende å holde seg inne når sola skinner. Hva er legenes beste råd til de som har blitt forkjølet nå på sommeren - bør vi holde oss inne til vi er helt friske?

- Blir man forkjølet bør man av hensyn til andre være flink med smittevern, som vi nå etter hvert kan mye om alle sammen. Det er litt dårlig gjort å gå på fest med forkjølelsessymptomer, for da må man regne med at halve festen får en sommerforkjølelse i etterkant som de sikkert helst skulle ha vært foruten, sier Tellum.

Når såkalte produktive symptomer er over - som hoste, nysing, rennende eller snørrete nese - så er du også mindre smittsomt. Ved god hygiene kan du da delta i samfunnet igjen uten dårlig samvittighet, understreker legen.

- For egen del trenger kroppen mer hvile mens man er syk, og man blir raskere frisk om man unngår å belaste kroppen med fysisk aktivitet eller kulde/varme og bør heller få rikelig med søvn, råder Tellum, og avslutter:

- Lytt til kroppen (og på mammaen din)!

Slik unngår du sommerforkjølelsen

Maren Hoff understreker at det ikke alltid er så lett å unngå forkjølelse, men noen forholdsregler kan man prøve å ta:

  • Stress ned. Stress kan svekke immunforsvaret, og man kan da bli mer mottakelig for virus som gir forkjølelse
  • Man treffer ofte mye folk, både på flyplasser, flyreiser og feriesteder. Pass på håndhygienen og vær nøye med å vaske hender eller bruke hånddesinfeksjon
  • Air-condition er noe mange opplever å bli forkjølet av. Pass på å ikke ha det for kaldt på rommet.
  • Selv om det er sommer er det mange steder det er kaldt vær. Unngå å fryse for å redusere risikoen for forkjølelse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer