Fyllesyken - straffen for moroa vi hadde kvelden før. Når vi drikker den første drinken er vi alle klar over at bakrusen kan komme som et skikkelig «slag i trynet» dagen etter.
Men hvorfor er den så utrolig ille noen ganger? Kanskje har du merket at den sitter i flere dager?
I en artikkel på Women's Health Mag listes det opp mulige årsaker til at fyllesyken kan sitte lenge. Den skal du få litt senere i artikkelen, men først tar vi en telefon til rusforsker Jørgen Bramness.

Kristina kuttet ut alkohol i ett år. Ble overrasket over effekten
Derfor blir du skikkelig fyllesyk
- Det å kvitte seg med alkoholen tar ikke to døgn - ingen klarer å drikke så mye. Det er ettervirkningene vi snakker om. Og da er vi straks inne i et landskap vi ikke vet alt om - altså hva som er årsaken til fyllesyke og hva vi kan gjøre med det.
Det sier Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.
«Kuren» mot fyllesyke er nemlig noe mennesket har forsøkt å finne helt siden det opplevde bakrusen for første gang. Så langt har det forblitt et lite mysterium.
- Derfor blir svarene på spørsmålene dine også litt vage, sier Bramness.
Men noen teorier og ideer finnes det. Så vi spør Bramness likevel:
- Hvorfor kan vi noen ganger oppleve at fyllesyken varer lenge - kanskje så lenge som to dager?
- Det blir litt spekulasjoner - men jo høyere promille du har, jo lenger vil bakrusen vare. Bakrusen er bare et speilbilde av rusen. Det som var godt og hyggelig på vei opp, blir ikke så godt og hyggelig på vei ned, sier han.

Bramness trekker paralleller til maratonløping. Har du løpt et maraton, vet du nok at kroppen er veldig sliten etterpå. Når vi belaster kroppen, trenger den tid på å hente seg inn igjen.
- På samme måte kan en stor fest også bli en stor belastning på kroppen. Hvor lang tid det vil ta å komme seg, er svært individuelt, sier Bramness, og fortsetter:
- Det varierer hvor fort vi skuffer unna alkohol. For noen tar det lang tid, mens andre er bedre til å skuffe unna alkohol, så da blir fyllesyken kortere.
Også det du gjør under festen vil kunne påvirke hvor fyllesyk du føler deg i dagene etter. For eksempel vet vi at nikotin påfører kroppen belastninger som det tar litt tid å komme seg fra. Mange røyker og snuser når de er beruset, og det vil man kunne merke godt:
- En god del nikotin sammen med alkoholen kan få bakrusen til å oppleves lenger, selv om det egentlig er nikotinforgiftning.

Derfor er det vanskelig for noen å bare ta én drink
Så lenge er det vanlig å være fyllesyk
- Hvor mye må vi egentlig drikke for å bli fyllesyke?
- Det er også veldig individuelt. Både hva man drikker, hvor mye og hvem man er. Men de færreste blir fyllesyk når de har under 1 i promille - selv om det også kan oppstå, sier Bramness.
Selv etter ett glass vin på kvelden kan vi oppleve å våkne urolige med synkende rus i 2-3-tiden, før vi sovner igjen og det er over, forklarer Bramness.
- Men det som skjer da, to-tre på natta, er en abstinens og en slags fyllesyke. Så det er et ganske udefinert begrep. Man vet det når man er fyllesyk, men en del folk er det også uten å vite om det. Vi kan merke effektene uten å koble det til fyllesyke, sier han.
Kanskje merker du at du er litt nervøs dagen derpå, uten at du egentlig greier å koble det til alkoholinntaket.

Opplevelsen av bakrus er altså ulik fra person til person, og det er flere faktorer som spiller inn. Så, på spørsmål om hvor lenge en «vanlig bakrus» egentlig skal vare, må Bramness igjen svare at dette er individuelt. Noen vil kunne drikke som en svamp uten å merke noe dagen etter, mens andre blir dårlige av to glass vin.
- Som regel går det over i løpet av morgentimene eller i løpet av dagen.

Jo, du blir faktisk mer fyllesyk nå enn før
8 mulige grunner til at fyllesyken varer lenge
Med dette i bakhodet, kan vi liste opp noen mulige grunner til at du fremdeles føler deg dårlig mandag morgen.
Women's Health Magazine har pratet med Dr. Fred Goggans, medisinsk leder ved McLean Hospitals McLean Borden Cottage i Maine, og Chaun Cox, familielege ved Mayo Clinic Health Systems.
De kom frem til følgende liste:
1. Du drakk ikke nok vann
Alkohol er dehydrerende. Drikk nok vann før, under og etter festen!
2. Du sov dårlig
Alle vet hvor viktig det er med en god natts søvn. Vi sovner kanskje raskere etter noen glass vin, men vi får ikke den dypeste søvnen når vi har alkohol i kroppen. Jo mer du drikker, desto verre sover du - og desto verre kan du føle deg dagen derpå.
3. Du drakk mørk sprit
Kongener er biprodukter fra prosesseringen av drikkevarene, og de er linket til bakrus. Kongener i mørkere sprit er assosiert med lenger fyllesyke. Neste gang du drikker kan du derfor prøve å unngå whisky, rom, rødvin og brandy.

To ting påvirker fyllesyken mest
4. Du har blitt eldre
Nei, dette er ingen myte! Fyllesyken blir rett og slett verre jo eldre vi blir, selv om vi kanskje drikker mindre enn vi gjorde da vi var yngre.
5. Du kan være intolerant for det du drikker
Mange er sensitive for visse mat- og drikkevarer, selv om de ikke er klar over det. Øl inneholder gluten, drinker kan inneholde masse sukker, vin kan inneholde sulfitter. Alt dette er ting du kan være intolerant mot eller som kan gjøre deg dårligere dagen etter.
6. Du drakk på tom mage
Du blir raskere full på tom mage, og du gjør alltid lurt i å spise et godt måltid før du drikker alkohol.
7. Du har mensen
Kroppen er allerede litt skjør og sliten når vi har mensen. Alkohol kan dehydrere oss og stjele enda mer energi når vi har mensen, uttalte Dr. Cox.
8. Du går på medisiner
Mange medikamenter brytes ned i leveren og nyrene - de samme organene som bryter ned alkoholen. Det kan gjøre at organene jobber litt på overtid.
Noen medikamenter kan påvirke hvordan kroppen prosesserer alkohol - for eksempel noen typer antidepressiva, blodtrykksmedisiner og noen typer antibiotika.
Det er viktig at du snakker med legen din om hvordan alkoholbruk kan påvirke medisinene du bruker.

Finnes det egentlig noe som funker mot fyllesyke?
Noen ting kan altså forverre bakrusen. Hva som hjelper, derimot, finnes det ikke like mange råd for.
Det jaktes stadig på en kur mot fyllesyke, men så langt har ingen hatt noe særlig hell.
- De fleste kurer som finnes mot fyllesyke har til felles at de ikke virker. For noen uker siden kom det en engelsk artikkel om en kur mot fyllesyke, men det eneste denne kuren gjorde var å redusere alkoholprosenten i kroppen. Og den føyde seg pent inn i rekken av ting som ikke virker mot bakfylla, forteller Bramness.
Men noen ting vet vi at fungerer mot fyllesyke, påpeker forskeren. I alle fall når det gjelder hvordan vi kan forebygge den: Er du dehydrert kan du bli mer fyllesyk, så husk å drikk vann underveis. Vi blir også mer bakfulle av noen typer slagstoffer og tilsetningsstoffer.
- Så vi vet noe, men det store spørsmålet om fyllesyke og bakrus er uløst.
- Tror du vi finner en kur en dag?
- Jeg ville ikke satt pengene mine på det. Det er en del som prøver å både finne kurer mot fyllesyke og å sørge for at folk oppnår en lykkepromille over tid - uten fyllesyke. Men i vår levetid må vi nok avfinne oss med at den beste kuren mot fyllesyke er å drikke mindre.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Amanda (22) pleide å late som hun drakk på fest
