Syk før ferie:

Derfor blir du ofte syk i ferien og på fridager

Er du en av dem som alltid blir syk med en gang du har fri? Dette er hvorfor!

SYK FØR FERIE: Merker du at du ofte blir syk før ferien? Dette er hvorfor! FOTO: NTB scanpix
SYK FØR FERIE: Merker du at du ofte blir syk før ferien? Dette er hvorfor! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien er like rundt hjørnet og vi regner med det er flere enn oss som gleder seg til noen etterlengtet fridager. For hva er ikke deiligere enn å slappe av etter noen lange måneder med jobb eller skole? I tillegg kan mange kjenne på stresset før ferier, da det er ofte mye som kan planlegges.

Men hva skjer? Du ender opp med rennende nese og hodepine. Veldig mange opplever at med én gang de begynner å roe ned, går kroppen imot dem og sykdommen slår inn.

- Grunnen til at flere blir forkjølet når høsten og vinteren kommer, er at virus overlever bedre i kulde, forteller allmennlege Barbro Flage Braathen til KK.no.

Høst- og vinterkulden kombinert med mer tid innendørs, gjør at forkjølelsen sprer seg ekstra raskt. Forkjølelse er et virus som skaper betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nese og øvre luftveier. Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber, vondt i hodet og blir slappe. Og når symptomene kanskje er på sitt verste, er vi også aller mest smittsomme.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Du er kanskje allerede syk

Jan Pravsgaard Christensen er professor og forsker på immunsystemet og kroppens reaksjon på sykdom. Han har tidligere fortalt til KK at vi mest sannsynlig er syke allerede før ferien har startet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer