Syk før ferie:

Derfor blir du ofte syk i ferien og på fridager

Er du en av dem som alltid blir syk med en gang du har fri? Dette er hvorfor!

SYK FØR FERIE: Merker du at du ofte blir syk før ferien? Dette er hvorfor! FOTO: NTB scanpix
SYK FØR FERIE: Merker du at du ofte blir syk før ferien? Dette er hvorfor! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien er like rundt hjørnet og vi regner med det er flere enn oss som gleder seg til noen etterlengtet fridager. For hva er ikke deiligere enn å slappe av etter noen lange måneder med jobb eller skole? I tillegg kan mange kjenne på stresset før ferier, da det er ofte mye som kan planlegges.

Men hva skjer? Du ender opp med rennende nese og hodepine. Veldig mange opplever at med én gang de begynner å roe ned, går kroppen imot dem og sykdommen slår inn.

- Grunnen til at flere blir forkjølet når høsten og vinteren kommer, er at virus overlever bedre i kulde, forteller allmennlege Barbro Flage Braathen til KK.no.

Høst- og vinterkulden kombinert med mer tid innendørs, gjør at forkjølelsen sprer seg ekstra raskt. Forkjølelse er et virus som skaper betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nese og øvre luftveier. Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber, vondt i hodet og blir slappe. Og når symptomene kanskje er på sitt verste, er vi også aller mest smittsomme.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Du er kanskje allerede syk

Jan Pravsgaard Christensen er professor og forsker på immunsystemet og kroppens reaksjon på sykdom. Han har tidligere fortalt til KK at vi mest sannsynlig er syke allerede før ferien har startet.

– Stresset vi bærer på i hverdagen holder sykdommen i sjakk. Når vi så endelig har fri og stresshormonene forsvinner, føler vi oss plutselig syke. Derfor oppleves det som om du blir rammet når du har tatt ferie, sier Christensen til KK.

SYK: Blir du ofte syk rett før ferein? Så fort immunsystemet vårt slapper av, blir vi ofte syke, forklarer professor. FOTO: NTB Scanpix
SYK: Blir du ofte syk rett før ferein? Så fort immunsystemet vårt slapper av, blir vi ofte syke, forklarer professor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han forklarer at så fort immunsystemet vårt slapper av, blir vi ofte syke.

– Vi må ha en viss mengde viruspartikler i lungene våre før vi får en influensasykdom. Hvis du er stresset, kan du kanskje holde antallet nede en kort periode, men du har fremdeles virus i kroppen.

– Det vil si at i samme øyeblikk som immunsystemet slapper litt av, blir vi syke, sier han.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

- Unngå stress

Psykologspesialist Kristina Moberg sier seg enig med Pravsgaard Christensen. For det er nemlig slik at mange opplever å bli syke med influensasymptomer i ferien, og mye tyder på at årsaken er nettopp stresset i forkant, og at kroppens overlevelsesmekanismer klarer å holde deg frisk gjennom det som oppleves som en slags krisesituasjon.

- Mange mener det er godt dokumentert at vi faktisk klarer å mobilisere kroppen slik at du i lang tid klarer å utsette sykdom. Da er det mange som først merker hvor slitne de er når kroppen først får hvile, og det er mange som blir syke etter en eksamen eller i ferien, sier Moberg.

Og vi vil jo gjerne holde oss friske når vi endelig får fri og ferie, og dersom du vil unngå å bli syk har Christensen noen tips til hvordan du kan holde deg frisk og rask.

– Man skal leve sunt, passe godt på seg selv og unngå stress. Det er også viktig å spise ordentlig og få nok søvn, så man kan takle sykdommen bedre.

– Men det er selvsagt ingen garanti for at man ikke blir syk, forteller han.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer