Søvnproblemer

Derfor blir du ofte trøttere av å sove lenge

- For døgnrytmen sin del, bør du aldri stå opp mer enn to timer senere enn du gjorde dagen før, sier søvnekspert.

SØVN: Sover du lenge vil du ofte føle deg mindre uthvilt, sier eksperter. Foto: NTB
SØVN: Sover du lenge vil du ofte føle deg mindre uthvilt, sier eksperter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss kjenner nok til den deilige følelsen av å bare sove litt til om morgenen. Noen ganger blir derimot litt til svært lenge, spesielt i feriedagene og helgene. Det er deilig der og da, men du har kanskje merket at du blir litt ekstra groggy av å sove så lenge?

Grunnen til at noen sover lenge avhenger av forskjellige ting, forklarer søvnekspert Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

- De fleste voksne mennesker vil normalt klare seg med syv til ni timer søvn. Kommer du opp i et antall som elleve timer kan man i noen tilfeller ha hypersomni, påfallende forhøyet søvnbehov. Men det trenger absolutt ikke være en sykdom som er grunnen, forklarer han til KK.

- Viktig med god søvnkvalitet

Du har kanskje opplevd å sove til langt ut på dagen uten at du føler deg mer uthvilt. Man skulle kanskje tro at å sove lenge gjør at man blir svært våken, men det er ikke alltid slik.

- I prinsippet skal man ikke bli trøttere av å sove lenge, men kvaliteten på søvnen kan påvirke hvor uthvilt du føler deg, sier Pallesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer