Luft i magen:

Derfor blir du oppblåst og får luft i magen på kvelden

Det er enkelte matvarer du bør unngå å spise.

LUFT I MAGEN: Kjenner du ofte på mye luft i magen på kveldstid. Det er helt ufarlig og naturlig. FOTO: NTB
LUFT I MAGEN: Kjenner du ofte på mye luft i magen på kveldstid. Det er helt ufarlig og naturlig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle opplevd at magen blir oppblåst og full av luft, og du har min fulle sympati. Men hvorfor blir vi egentlig så oppblåst i kveldstimene, og kan vi gjør noe for å unngå det? (Annet enn å slippe ut luften selvsagt.)

Ifølge Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er dette en sammensatt problemstilling med flere påvirkende faktorer.

– For eksempel sies det at å svelge luft mens man spiser, eller å drikke mye kullsyreholdig drikke kan gi luft i magen. Men de ernæringsmessige faktorene har kanskje mest å si, sier han til KK.

Her snakker vi altså om den naturlige fermenteringsprosessen som skjer i tarmen.

– Det er noen komponenter i maten som vi ikke klarer å fordøye med de enzymene vi har i fordøyelseskanalen, dette kan da bli til mat for mikrofloraen i tarmen. Denne mikrofloraen danner metan (en gass) når de fordøyer disse næringsstoffene, som altså gir oss luft i magen, forklarer Svihus.

Noen matvarer stimulerer tarmbakteriene

Typiske komponenter som stimulerer tarmfloraen er flere typer fiber, spesielt fiber som er lett å fermentere, og protein som ikke blir fordøyd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer