Rumling, hard mage og bukser som strammer. Alle plages av luft i magen fra tid til annen, og det kan være veldig ubehagelig og vondt. I mange tilfeller kan det også være flaut og sjenerende hvis du rumler eller fiser på upassende tidspunkt.
Når magen er i ubalanse er det mest fristende å legge seg ned i sengen, og ofte kan det være vanskelig å fullføre vanlige gjøremål som trening, handling og sosialisering. Spesielt kan sosiale settinger bli vanskelige hvis du ofte blir oppblåst og hard i magen.
Oppblåsthet oppstår ofte etter et måltid, og kan skyldes alt fra en allergisk reaksjon til at du svelger mye luft.
Men visste du at oppblåstheten også kan skyldes probiotiske bakterier?
Probiotika er levende melkesyrebakterier, som etter inntak kan forebygge eller bidra til behandling av tarmsykdom, skriver NHI.no. Formålet er å forbedre bakteriesammensetningen i magen, og probiotika finnes i flere typer surnede og gjærede produkter.
Disse bakteriene er jo kjent for å være sunne og slankende, og skal hjelpe oss med å få en velfungerende mage.
Men visste du at de også kan forårsaker ubehag, luft og mye fising?

Fermentert mat: Er det så sunt som folk skal ha det til?

Tarmbakteriene endres
- Jeg er veldig opptatt av probiotika. Dette med luft i magen tar jeg opp på alle fermenteringskursene jeg holder, og jeg snakker om det til alle før jeg anbefaler å spise mer probiotika.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
Når du begynner å spise mat med probiotika, vil balansen mellom tarmbakteriene endres.
- Bakteriene produserer gass når de spiser fiber i tarminnholdet vårt, og mange får derfor mer luft i magen når de legger om kosten og begynner å spise mer fermentert eller probiotisk mat, sier Arsky.
Hun anbefaler å starte i det små med litt og litt fermentert eller probiotisk mat, for så å øke mengden etter hvert som magen henger med.
- Uansett er det ikke farlig med litt mer luft, men noen kan jo synes det blir ubehagelig med en utspent buk, eller at det er vrient i sosiale sammenhenger. Det går over til slutt for de aller fleste, og jevner seg som regel ut etter rundt to uker, forsikrer hun.

Den beste veien til et liv som varig slank, er det «ingen» som snakker om
Dette er probiotiske bakterier
Probiotiske bakterier er bakterier som finnes i en sunn tarmflora. For å klassifiseres som probiotisk må bakterien være av menneskelig opphav, være trygg i bruk for mennesker, være stabil i både magesyre og i galle, og må kunne feste seg til innsiden av tarmen.
- Mat som inneholder probiotiske bakterier kalles funksjonell mat dersom den har en eller flere positive helseeffekter utover de rent ernæringsmessige, enten ved å påvirke velværen eller ved å redusere antall sykdomstilfeller, forklarer Arsky.
De probiotiske bakteriene virker ved å balansere tarmfloraen. Dette krever daglig tilførsel av bakteriene, for de slår seg ikke ned i tarmen permanent.

- Hvis du mister mer hår enn tidligere, kan dette være årsaken

Ulike årsaker til oppblåsthet
- Ulike studier viser at probiotika kan føre til lindring, forverring eller ingen endring av oppblåsthet. Det er svært individuelt hvordan man reagerer på dette tilskuddet, så svaret er vel at den generelle endringen på tarmbakteriefloraen kan føre til både økt eller redusert oppblåsthet.
Det sier Cindy Dahl, som er lege for Maja.no, til KK.
Det kan være ulike årsaker til at du er oppblåst, og for mange har det en sammenheng med menstruasjon ved PMS (premenstruelt syndrom) eller PMDD.
- Det kan også være forårsaket av ulike matvarer som fører til økt gassproduksjon, eller ved for eksempel laktoseintoleranse. Oppblåsthet kan også forekomme ved ulike sykdommer slik som cølikai eller irritabel tarm syndrom, forklarer Dahl.
Hvis du sliter med uforklarlig oppblåsthet over tid, kan det være lurt å kutte ut enkelte matvarer fra kosten din for å se om det hjelper. Hvis ingenting hjelper, bør du oppsøke lege.

Må du ofte tisse midt på natten?
Råd mot oppblåst mage
Disse rådene kan hjelpe deg mot oppblåst mage, ifølge NHI.no:
- Unngå å svelge mye luft. Over halvparten av gass i tarmsystemet er luft som vi har svelget. Resten skyldes bakterier i tarmen som bidrar til å fordøye maten og som produserer gass som et biprodukt.
- Ikke røyk.
- Sitt ned når du spiser, og ta det rolig. Ikke spis fort, og ikke snakk mens du spiser.
- Tygg hver bit godt.
- Ikke drikk kullsyreholdig drikke som brus og øl.
- Ikke bruk sugerør.
- Ikke tygg tyggegummi, eller sug på kjærlighet på pinne eller annet hardt godteri.
- Vær forsiktig med matvarer som kan øke sjansen for luft i magen, som belgfrukt, kål, svisker, melk, hvete og søtningsmidler.
- Trening er også nyttig hvis du er plaget med mye luft i magen.

Hver fjerde kvinne sliter med samme plage som Sissel hadde
