Derfor blir du trøtt og sliten etter en lang dag på stranden

Og vi som trodde vi var helt alene om å føle på dette!

STRANDLIV: Etter en herlig dag på stranden kan man merke at man faktisk er mer sliten enn det man var i utgangspunktet. Det er gode grunner for dette. FOTO: NTB Scanpix
STRANDLIV: Etter en herlig dag på stranden kan man merke at man faktisk er mer sliten enn det man var i utgangspunktet. Det er gode grunner for dette. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nylig var jeg en uke i Hellas for å lade opp batteriene før en lang jobbsommer, og det eneste som sto på programmet var å lese bøker, smøre meg inn med solkrem og strekke meg etter en og annen leskende juicebasert sommerdrikk.

Men for hver dag som gikk ble jeg bare mer og mer sliten. Jeg var matt, hadde null energi og tanken på å stikke innom hotellets treningsrom etter solnedgang var helt uutholdelig.

Jeg trodde faktisk bare at dette var et problem som jeg selv hadde, men da jeg luftet det for venninnen min som også var med på turen bekreftet hun akkurat det samme. Hun var sliten og energiløs - og det bare av å ha ligget i solen.

Dette måtte jeg derfor utforske nærmere, og kom over en sak på Refinery29 som ble publisert i juli. Tittelen var: «Why The Sun Makes You So Damn Tired».

- Selv en liten forandring i kroppstemperaturen gjør kroppsfunksjonene mindre effektive, forklarer den amerikanske dermatologen Heather Rogers til Refinery29.

Husk solkrem!

Nettstedet trekker også frem en studie gjort i 2012, og publisert i Journal of Nutrition, som viser til at selv en mild dehydrering kan føre til humørsvingninger, trøtthet og utmattelse. Cluet er derfor å drikke store mengder vann mens du ligger på stranden!

Bruk av solkrem er ekstremt viktig - og det er noe vi i KK er spesielt opptatt av å bevisstgjøre med UV-coveret vårt som har en føflekk som blir større i direkte sollys - for dersom du blir solbrent, er det vanskeligere for kroppen å regulere temperaturen og holde seg hydrert.

- I et forsøk på å heale solbrentheten vil kroppen din føre væske til hudens overflate og bort fra resten av kroppen. Dette gjør det vanskeligere å svette, som i utgangspunktet er viktig for å forhindre solbrenthet, forklarer Shari Lipner til Refinery. Hun er assisterende professor innen dermatologi på Weill Cornell Medical College i New York.

Med andre ord er det derfor viktig å være påpasselig med å smøre seg inn med solkrem, drikke mye vann og det skader heller ikke å tilbringe deler av soldagen i skyggen.

- Vi kan faktisk bli deprimerte om vi ikke får nok sollys

For det er ingen tvil om at vi har godt av å være ute i solen når den først er her! Tidligere har Wasim Zahid, lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, sagt til KK at vi mennesker faktisk kan bli deprimerte om vi ikke får nok sollys - og det kan jeg kjenne meg skikkelig igjen i!

– Alt liv på jorda er avhengig av sola, så det er klart at det påvirker liv og helse. Vi vet at en del mennesker blir deprimerte når de ikke får nok sollys, og vi tror at solas effekt på humøret virker gjennom det kompliserte hormonsystemet vårt, forklarer doktor Zahid.

SOMMERIDYLL: Vi blir ALDRI lei solen - og heller ikke de klisjéaktige badeflamingoene - men det er viktig å huske på å smøre seg godt og å drikke mye vann mens man er på stranden, for ikke å bli solbrent, dehydrert og utmattet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
SOMMERIDYLL: Vi blir ALDRI lei solen - og heller ikke de klisjéaktige badeflamingoene - men det er viktig å huske på å smøre seg godt og å drikke mye vann mens man er på stranden, for ikke å bli solbrent, dehydrert og utmattet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men ifølge ham påvirker sola ikke bare humøret vårt direkte; den kan også hjelpe oss med å skape gode vaner. Han trekker frem hormonet dopamin som en del av denne prosessen.

– Dopamin kalles for belønningshormonet. Det er et hormon som får deg til å gjenta ting ved å skape velbehag når du gjør ting som er fordelaktig for deg. Hormonet trigges av opplevelser og sanseinntrykk. Etter en lang vinter kommer du ut og bombarderes med fuglekvitter, blomster, lukter og flere mennesker. Altså sommer. Det er med på å gi deg et gledesrus! har Zahid tidligere uttalt.

Dét kan vi like!

Dette betyr fargene på badeflaggene:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer