Fyllesyk

Derfor blir fyllesyken verre med årene

- Ofte skyldes det en kombinasjon av flere ting, sier eksperten.

FYLLESYK: Helgene som før pleide å bestå av en todagers fyllekule er nå byttet ut med en todagers hangover. Hvorfor blir vi egentlig mer fyllesyke med alderen? Foto: Shutterstock / gpointstudio
FYLLESYK: Helgene som før pleide å bestå av en todagers fyllekule er nå byttet ut med en todagers hangover. Hvorfor blir vi egentlig mer fyllesyke med alderen? Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du våkner opp kvalm og uvel, hodet føles som det skal falle av og du kjenner at det vrir seg i magen bare av å tenke på gårsdagens fest. Bakrus, fyllesyk, tømmermenn, bakis – hva enn du pleier å kalle det så slipper du liksom ikke unna. 

Du har for lengst innsett at du ikke lenger er 21 år. Og helgene som før pleide å bestå av en todagers fyllekule er nå byttet ut med en todagers hangover. Men hva er liksom greia med det? Er det virkelig slik at alt blir verre med alderen? (Bortsett fra sexlivet da, det blir bedre).

– Ved alle prosesser som gjelder tilheling så blir det mindre og mindre å gå på med årene. Uansett om det er snakk om et sår som skal gro, å komme seg etter en operasjon, eller komme seg etter å ha drukket alkohol, sier professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på Universitetet i Oslo, Jørgen G. Bramness til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor er ikke trening og alkohol en god kombo

Mindre muskelmasse med alderen

Alkohol løser seg lett i vann og fordeler seg raskt i vannholdig vev som blod og muskelmasse, og dette er en av grunnene til at menn ofte tåler mer alkohol enn kvinner.

– Det er tre grunner til at menn tåler mer enn kvinner. Menn er større, og har derfor mer volum å fordele alkoholen på. De har mer muskler, mens kvinner har mer fett. Samt at de har flere enzymer som bryter ned alkoholen, forklarer han.

Etter hvert som vi blir eldre får vi generelt sett mindre muskelmasse (nettopp derfor bør du trene styrke), og dette er en av grunnene til at man ikke tåler alkohol så godt. 

– Når det er sagt så er tap av muskelmasse bare én liten faktor, og slett ikke hovedårsaken til hvorfor vi blir mer fyllesyke med alderen. Ofte skyldes det en kombinasjon av flere ting, sier Bramness.

DRIKKER SJELDNERE:Hvor ofte vi drikker har faktisk noe å si for hvor godt kroppen tåler alkoholen. Og når vi blir eldre er det ofte litt lengre mellom de store festene. Foto: Shutterstock / Tsiomashko Denis
DRIKKER SJELDNERE:Hvor ofte vi drikker har faktisk noe å si for hvor godt kroppen tåler alkoholen. Og når vi blir eldre er det ofte litt lengre mellom de store festene. Foto: Shutterstock / Tsiomashko Denis Vis mer

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om fyllesyke

Drikker du sjeldent kan du tåle mindre

Så handler det selvsagt også litt om hva kroppen er vant til. Tidlig i tjueårene kunne du kanskje finne på å drikke hver fredag og lørdag (greit, kanskje noen onsdager og torsdager også), mens i dag er det langt lengre mellom de store fyllekulene, og du holder deg mer til et glass vin her og en øl der. 

Jo mer og oftere du drikker, jo mer toleranse utvikler kroppen for stoffet, som kan føre til større reaksjoner når du slutter å drikke, skriver Rustelefonen på sine hjemmesider.

– Har du trening i å drikke alkohol så vil du kunne tåle mer, opptil en viss grad selvsagt. Du får merkbare endringer i leveren som viser at den har vært utsatt for en belastning, forklarer han. 

I leveren finnes det to enzymsystemer som omdanner alkoholen til acetat, og det ene systemet vil bli mer effektivt dersom du drikker jevnlig. Dette betyr at du kan klare å forbrenne alkohol opptil en og en halv gang raskere enn normalt. 

Men det betyr ikke at du bør drikke mer og oftere for å trene opp leveren til å forbrenne mer, for det er slett ikke bra for deg.

LES OGSÅ: Derfor får du blackout

Endrede søvnvaner

Nok søvn og nok næring er selvsagt også to viktige ting å huske på før du dykker ned i flaska. Alle vet vi at vi tåler alkohol dårligere hvis vi drikker på tom mage, eller ikke har fått nok hvile. 

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Gudrun Høiseth, har tidligere sagt til KK.no at våre søvnvaner kan ha noe å si for hvor dårlige vi blir dagen etter. Og disse vil ofte bli litt annerledes etter hvert som vi blir eldre. Når vi blir eldre er sjansen større for at vi legger oss tidligere, og dermed også på stigende rus, i tillegg sover vi ikke like mye.

– Med alderen kommer derimot flere gjøremål, spesielt dersom du har barn. Og det å sove hele søndagen er gjerne en luksus vi ikke kan ta oss råd til. Når kroppen da ikke får nok hvile etter fylla kan det ta litt lengre tid før vi er tilbake i normal god form, forklarer hun.

VANN: Det beste rådet mot fyllesyke er selvsagt å drikke mindre alkohol, men også å sørge for å få i seg nok vann, både under og etter festen. Foto: Shutterstock / fizkes
VANN: Det beste rådet mot fyllesyke er selvsagt å drikke mindre alkohol, men også å sørge for å få i seg nok vann, både under og etter festen. Foto: Shutterstock / fizkes Vis mer

LES OGSÅ: Blir du fortere full i varmen?

Svært lite som hjelper mot bakrus

Det opplagte, og kanskje mest kjedelige rådet er å drikke mindre. Vi har hørt det utallige ganger før, men sannheten er at dette er den sikreste måten å unngå bakrusen på. Dessverre er dette et råd vi sjeldent husker på når vi har det gøy på byen, derfor er de fleste av oss mest interessert i å få tips om hva man kan gjøre etter at skaden er skjedd.

– Mange har forsøkt å finne kurer mot fyllesyke, og det som er felles for alle rådene er at de ikke funker. Blir man dårlig så har man som regel drukket mer enn man tåler, så det å avpasse mengden alkohol i forhold til hvor mye man tåler er det mest effektive rådet, sier professoren.

Etter hvert som vi blir eldre får vi ofte mindre vann i kroppen, som er en naturlig følge av aldringsprosessen. Du kan derfor lettere bli dehydrert, som igjen gjør bakrusen verre.

– Siden alkohol driver vann fra kroppen kan noen av plagene dagen derpå rett og slett skyldes at du er dehydrert. Å drikke nok vann i løpet av kvelden kan derfor hjelpe noe, legger han til. 

Men igjen snakker man altså om å bruke fornuften mens du drikker, og det kan som kjent være en utfordring for enkelte.

Hodepine er også et vanlig tegn på at du er dehydrert, og derfor noe som ofte oppstår dagen derpå. Om du drikker nok vann og tar hodepinetabletter kan det få deg til å føle at du er mindre bakfull, siden det i hvert fall eliminerer ett av symptomene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer