NESEBLOD: Visste du at du skal lene hodet fremover og ikke bakover når du blør neseblod?  Foto: Scanpix
NESEBLOD: Visste du at du skal lene hodet fremover og ikke bakover når du blør neseblod? Foto: Scanpix Vis mer

Neseblod

Derfor blør du neseblod

Blør du ofte kan det være greit å få tatt en titt på det.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange årsaker til at du kan blø neseblod, og i omkring 85 prosent av tilfellene finner man aldri årsaken. Som regel er blødningen også helt ufarlig, men i noen tilfeller bør du oppsøke lege. 

- Det kommer litt an på hvem du snakker om, men felles for alle aldre er at det som regel skyldes irritasjon i nesen, forteller øre-nese-hals-lege Robby Roarsen ved Agro øre-nese-halsklinikk i Asker. 

Irritasjonen kan skyldes alt fra tørr luft til nesesprayer, allergier, ubevisst nesepilling og strukturelle forandringer i nesen - som at neseskilleveggen er skev.  

- Jobber du i lokaler med air condition om sommeren kan du få irriterte slimhinner, og samtidig er lufta i Norge er tørr om vinteren, sier Roarsen. 

Alvorlige årsaker til neseblødning er svært sjeldent. Årsakene til neseblod kan videre være alt fra traumer til inflamasjon og, i svært sjeldne tilfeller, svulster. 

- Er det et barn som har problemer med nesa, enten det er lukt, snørr eller blødning, bør det undersøkes om han eller hun har puttet noe opp i nesen, sier Roarsen. 

Oscar Ohene Asante, øre-nese-hals-spesialist ved Aleris i Oslo, forteller at traumer kan bety både skader og brudd, men at det også kan ha med fremmedlegemer å gjøre. Som Roarsen nevnte, hender det ofte at barn putter ting i nesen, men det kan også hende at man piller seg i nesen. 

- Mange piller seg i nesen uten å være klar over det. Du kan for eksempel gjøre det mens du sover!

LES OGSÅ: Forkjølelse: Derfor blir du aldri frisk

Forkjølelse, nesesprayer og air condition

Inflamasjon, som ved en bihulebetennelse eller en forkjølelse, kan gjøre nesen sår og blodkarene mer mottakelig for å sprekke. Samtidig er det gjerne mye aktivitet i nesen din når du er forkjølet. Du kan nyse eller snyte deg hardt slik at et blodkar sprekker, og det samme kan skje når du hoster. Forkjølelser er en av de vanligste årsakene til neseblødning.

- Neseblødning kan også komme av en tumor i nesen - en svulst. Dette er svært sjeldent, men det kan altså være en årsak, sier Asante. 

I tillegg til alt dette kan noe så uskyldig som omgivelsene rundt deg gjøre at du begynner å blø - er du oppe i høyden kan trykket i nesen bli stort, og air condition-en, for eksempel i bilen din, kan også få nesen til å blø. 

<strong>HØYT TRYKK:</strong> Neseblødning kan komme av mye. Som trykket på flyet, høyt blodtrykk, uvaner og nesespraty.  Foto: Scanpix
HØYT TRYKK: Neseblødning kan komme av mye. Som trykket på flyet, høyt blodtrykk, uvaner og nesespraty. Foto: Scanpix Vis mer

Neseblødning kan også være bivirkninger av nesesprayer, og også av andre medisiner som, som de som er blodfortynnende.  Videre kan årsaken være høyt blodtrykk, eller du kan blø lett på grunn av sykdom. 

Ifølge Roarsen er det imidlertid sjeldent at neseblødning er det første tegnet på høyt blodtrykk. 

- Sammenhengen mellom høyt blodtrykk og neseblødning er ganske usikker, sier Roarsen og fortsetter:

- Høyt blodtrykk over tid kan gjøre at blodkar sprekker lettere, men det er sjeldent at man finner uoppdaget høyt blodtrykk ved en neseblødning. 

- Er det et barn som blør mye, bør du dra til legen og sjekke om det skyldes en medfødt sykdom, legger Asante til.

Blør du ofte, uten at du kan skylde på partneren din på kickboxingen, eller det er en annen åpenbar og helt trygg grunn til det, kan det også være lurt å sjekke det opp. For eksempel vil legen da gjerne sjekke blodtrykket ditt. Du bør også dra til legen om du blør veldig lenge. Ellers kan en sesamolje mot tørre slimhinner, fra apoteket, hjelpe, råder Asante. 

- Har du irriterte slimhinner må du smøre dem, akkurat som du smører huden med krem når du har utslett. Da kan du bruke saltvannsdråper til å rense opp, og så en oljespray med sesamolje til å holde slimhinnene myke, sier Roarsen. 

Fortsetter det å blø kan det være lurt å oppsøke legen. Plages du mye med blødninger kan kauterisasjon av blodkarene - altså etsing eller brenning - være aktuelt. 

LES OGSÅ: - Jeg var som en narkoman med nesesprayen

Ikke len hodet bakover

Har du blødd neseblod har du kanskje, bevisst eller ubevisst, tilta hodet ditt bakover i påvente av at det skal gi seg. Det skal du faktisk ikke gjøre. 

- Du skal finne roen, ikke stresse, og så skal du lene hodet ditt forover og ikke bakover. Lener du hodet bakover renner blodet ned bak i svelget og det kan gi ubehag i magen. Klem godt på nesen fremre del av nesen, sier Asante.

Hold press på nesen og bruk kanskje en kald, beroligende klut. 

- Om du gjør dette i 15 minutter og det ikke gir seg, så bør du ta en tur til legen. Har du ikke klart å stoppe det i løpet av 15 minutter kan du miste en del blod. 

LES OGSÅ: Marie (28) lever med den svært arvelige blødersykdommen von Willebrand

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer