Datastpill kan bedre helsen

Derfor bør bestemor og bestefar spille dataspill

Påvirker dem på en helt unik måte, viser forskning.

VIRTUELL VIRKELIGHET: Dataspill tuftet på trening og aktivitet påvirker eldres helse positivt, viser norsk forskning. Foto: Scanpix.
VIRTUELL VIRKELIGHET: Dataspill tuftet på trening og aktivitet påvirker eldres helse positivt, viser norsk forskning. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Hva kan eldre gjøre for å forebygge fall, bedre balansen, trene opp styrken og bedre koordinasjon?

Ved å spille dataspill, så klart!

Det er seniorforsker ved Norut, Ellen Brox, sin konklusjon. Hun forsker på seriøse spill og såkalt “gamification”, samt treningsspill for eldre.

Gjennom ulike studier har hun sammen med kolleger sett hvordan dataspilling kan bedre eldres helse betydelig.

– Vil trene oftere

Brox og kollegene begynte å forske på dataspill til læring i starten av 2000-tallet. De fant at elementer fra spill kunne brukes til motivasjon og adferdsendring, og dermed valgte de å ta forskningen videre mot treningspill og treningsteknologi for eldre.

​– Dataspill kan gi eldre motivasjon til å gjennomføre øvelser, og hvis man bruker ting som oppgraderinger og poeng, kan det hjelpe til at brukerne gjentar treningen oftere enn de ellers ville gjort. Hvis man i spillet for eksempel må gjennomføre gode balanseøvelser så vil det hjelpe for balansen, forteller Brox til Vi.no.

Forskerne har jobbet med flere teknologier som “Nintendo Wii”, “Kinect” og apper brukt med trimsykler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.