Derfor bør du aldri oppbevare rester i en tom isboks

Det er ingen garanti for at det ikke vil avgis kjemiske stoffer.

UHELDIG: Dersom du oppbevarer mat i bokser som ikke er egnet for oppbevaring av mat, kan det utløse kjemiske stoffer. FOTO: NTB Scanpix
UHELDIG: Dersom du oppbevarer mat i bokser som ikke er egnet for oppbevaring av mat, kan det utløse kjemiske stoffer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er et ordtak som heter at magen blir mett før øynene, og det er ikke uvanlig at det ligger igjen rikelig med mat på bordet etter en liten grillfest eller en rolig grillmiddag med familie og venner. De fleste ser verdien i å ta vare på disse restene, både på grunn av økonomi og av miljøhensyn, og mange bruker oppbevaringsbokser til å lagre maten.

Det er i seg selv ikke et problem, og grillrestene kan bli en kjempegod lunsj dagen etter. Problemet er at mange oppbevarer matrestene i isbokser, rømmebokser og annen engangsplast, som ikke er laget for oppbevaring av den typen mat. Det kan i verste fall føre til frigjøring av skadelige stoffer.

«Informasjon om bruksbegrensninger følger som regel ikke med emballasjen som er rundt ferdigpakket mat. Slik emballasje bør derfor gjenbrukes til mat som ikke skiller seg fra det opprinnelige innholdet med tanke på surhet, fettinnhold eller temperatur. Det er ingen garanti for at det ikke vil migrere/avgis kjemiske stoffer fra emballasjen under andre forhold, som for eksempel ved oppvarming av mat», skriver matportalen.no.

Isbokser bør med andre ord kun brukes til å oppbevare is, og rømmebokser bør brukes til å oppbevare rømme.

Bruk riktig emballasje

Det oppfordres til å se etter glass- og gaffelsymbolet for å være sikker på at plastemballasjen kan brukes til å oppbevare matrestene dine. Isbokser, tomme rømmebokser og annet emballasje som har blitt brukt til å oppbevare mat, inneholder ikke slik merking.

- Slik emballasje er som regel spesiallaget til den matvaren de inneholder. Mattilsynet råder oss til å være oppmerksom på hva slags type emballasje vi bruker til oppbevaring av mat. En isboks som er beregnet for is og frysing kan for eksempel være dårlig egnet til oppbevaring av annen type mat og ved høye temperaturer, sier Britt Marlene Kåsin, som er matrådgiver for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Dersom man likevel velger å bruke emballasjen til annet enn det den er laget for, har man altså ingen garanti for at det ikke vil avgis kjemiske stoffer, for eksempel ved oppvarming av mat.

- Noen emballasjer kan potensielt også reagere i kontakt med bestemte typer mat, for eksempel hvis pH er lav eller ved høyt fettinnhold. Ferdigpakket mat som rømme- og isbokser, er som regel heller ikke merket med informasjon om bruksbegrensninger, og her kan det være forskjeller mellom ulike produsenter, forklarer hun.

For å være på den sikre siden er en god huskeregel å bruke emballasjen til samme type mat som den er laget for, da matemballasjer som regel er spesiallaget til den matvaren de inneholder.

- Unngå å bruke gamle isbokser og liknende til oppvarming av mat, og sørg for å bruke rene bokser/emballasjer, sier Kåsin.

LES OGSÅ: Ikke spis for mye brent mat

Forskjellen mellom flergangsbokser og isbokser

- Forskjellen mellom bokser til flergangsbruk som en forbruker kjøper selv og en isboks, er at forbrukeren ved det første tilfellet skal få informasjon hvis det er noen bruksbegrensninger. Det er et krav om at informasjon om eventuelle bruksbegrensninger skal gis til brukeren av emballasjen for å sikre riktig bruk.

Det forteller Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet til KK.

I det første tilfellet er brukeren gjerne en forbruker, mens det for isboksen er isprodusenten som er brukeren. Da må de følge bruksbegrensningene i et ledd for å sikre at isen de selger er trygg.

- Det er ikke et krav om at informasjon om bruksbegrensninger til isboksen skal følge med videre til forbrukeren som kjøper isen. Det kan med andre ord godt hende at disse to boksene er helt like og har samme bruksbegrensninger, men det er om forbrukeren får informasjon om disse bruksbegrensningene eller ikke som er forskjellen, forklarer hun.

Det er sjelden at en og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer. «Det er derfor svært viktig at forbrukerne sjekker merkingen, og følger eventuelle bruksbegrensninger», skriver matportalen.

Mattilsynet sier at de har gitt råd om isbokser på generell basis.

- Det er ikke at vi advarer mot å gjenbruke isbokser, men vi har fått spørsmål om det er ok å gjenbruke isbokser og da har vi gitt et generelt råd. Grunnen til at vi gir et generelt råd er at Mattilsynet ikke kjenner til om det er noen forskjeller mellom alle de ulike isboksene som gjør at de kan ha ulike bruksbegrensninger, sier Håland.

LES OGSÅ: Husk dette når du avkjøler mat

RIKTIG OPPBEVARING: Det er viktig at maten oppbevares i bokser som er laget til det formålet.
RIKTIG OPPBEVARING: Det er viktig at maten oppbevares i bokser som er laget til det formålet. Vis mer

Kjøp egne oppbevaringsbokser

- Å ha egne bokser for matrester kan gjøre det lettere å ta vare på rester og å bruke de opp. For eksempel ved at man tar med boksen som lunsj på jobb eller skole. Bokser og skåler kommer i alle slags materialer, størrelser og fasonger. Utvalget er stort, og det er lett å finne noe som passer til eget bruk, sier Kåsin.

Hvis du lurer på om produktet er egnet til å oppbevare mat og drikke, kan du se etter glass-og-gaffelmerket, som er et symbol som brukes for å vise at produktet er egnet til kontakt med mat og drikke.

- Et alternativ er også å bruke glass med lokk, som i utgangspunktet kan brukes til alt. Skal du for eksempel ut å grille i parken er det supert å fylle tilbehør som sauser, salsaer og finkuttede grønnsaker på rene glass og ta det med seg ut. Det er både praktisk og dekorativt, tipser hun.

LES OGSÅ: 5 deilige grillmiddager

Slik kontrolleres plasten

- Som i de flest saker som kan påvirke helsen, er det ikke helt klare ja/nei svar da vi eksponeres for en enorm cocktail av stoffer, hver dag, sier Isabell Lien, som er sekretariatsleder/prosjektleder for Emballasjekonvensjonen i matforskningsinstituttet Nofima.

Når det gjelder matkontaktmaterialer, dvs materialer som er beregnet til matkontakt (emballasje, produksjonsutstyr ol) skal alle materialene kontrolleres opp mot og overholder reglene i matkontaktforskriften.

- Isbokser, yoghurt og rømmebeger samt brusflasker er normalt matkontaktemballasje av plast, forklarer hun.

Plast er den materialtypen som har et EU-harmonisert regelverk og er dessuten det som er mest detaljregulert.

Det som påvirker hvor mye av forskjellige stoffer som kan vandre fra emballasjen til maten er: temperatur, tid maten er i emballasjen og type matvare. Altså fet/ikke fet, sur, alkoholholdig, vann eller olje.

- Selv om boksene til is og rømme/yoghurt er lagd av samme materialer som gjenbruksbokser til mat, er isboksene mest sannsynlig kontrollert ved bruk av testbetingelser for is/produkt og det kan derfor ikke garanteres at annen bruk er helt uproblematisk. Vår erfaring er at det ikke er noen problemer ved gjenbruk, sier Lien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer