Kaffe:

Derfor bør du alltid ha en melkeskvett i kaffen

Ny dansk studie viser at det kan ha en positiv helseeffekt.

KAFFE: - Kaffe er blant de matvarene som gir oss mest antioksidanter her i Norge, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB
KAFFE: - Kaffe er blant de matvarene som gir oss mest antioksidanter her i Norge, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hver eneste dag jobber immunsystemet ditt på spreng for å beskytte deg mot virus og bakterier. Som regel er dette noe positivt som holder deg frisk og sunn, men av og til reagerer immunforsvaret på en måte som er skadelig for kroppen.

Inflammasjon eller betennelse er kroppens beskyttende reaksjon, og oppstår når immunforsvaret sender ut hvite blodlegemer og kjemiske stoffer for å beskytte kroppen. Inflammasjon kan også skje hvis du overbelaster sener og muskler.

Betennelser i kroppen kan føre til smerte, varme, rødhet, hevelse og tap av funksjon, og øker risikoen for en rekke sykdommer. Derfor er det ønskelig å redusere denne inflammasjonen så mye som mulig, så hvordan kan du gjøre det?

Betennelsesdempende eller antiinflammatorisk mat er mye omtalt, og studier har vist at blant annet antioksidanter reduserer risikoen for inflammasjon. Derfor hjelper det å spise grønnsaker, frukt og bær.

Men visste du at noe så enkelt som en kopp kaffe med melk kan være betennelsesdempende?

KAFFE LATTE: Neste gang du tar deg en kopp kaffe, bør du vurdere å ta en skvett med melk oppi. Foto: NTB
KAFFE LATTE: Neste gang du tar deg en kopp kaffe, bør du vurdere å ta en skvett med melk oppi. Foto: NTB Vis mer

Dette viser dansk studie

En dansk studie tyder på at kaffe med en melkeskvett kan skjerpe aktiviteten i immuncellene, skriver forskning.no.

Kaffe inneholder som kjent mye antioksidanter, og den nye studien har undersøkt hva som skjer hvis antioksidantene blandes med proteinene som finnes i melken. Studien viser at denne kombinasjonen øker kroppens evne til å bekjempe inflammasjoner.

Studien er gjennomført av forskere ved Universitetet i København, og viser at en miks av protein og antioksidanter øker immuncellers aktivitet, og at polyfenoler i kaffe binder seg til proteinene i melken.

Med andre ord kan kaffe latte kanskje ha en positiv effekt på inflammasjon, selv om det ikke er testet på mennesker enda.

Neste gang du tar deg en kopp kaffe, bør du altså vurdere å ta en skvett med melk oppi.

KAFFE: Denne protein-kaffen trender på TikTok etter Hailey Bieber la den ut. Du blander kaffe, isbiter og proteinshake. Ifølge KKs journalist Mina Knudsen smaker den veldig godt, men hun holder seg likevel til «vanlig» sort kaffe: - En god iskaffe, men jeg ville ikke drukket denne hver dag! Video: Mina Knudsen Vis mer
POSITIVT: En miks av proteiner og antioksidanter øker immuncellers aktivitet, og at polyfenoler i kaffen binder seg til proteinene i melken. Foto: NTB.
POSITIVT: En miks av proteiner og antioksidanter øker immuncellers aktivitet, og at polyfenoler i kaffen binder seg til proteinene i melken. Foto: NTB. Vis mer

Forhindrer skader på cellene

Mange eksperimentelle studier har vist at komponenter i mat eller drikke kan ha betennelsesdempende effekter. Disse matvarene inneholder aktive plantestoffer, antioksidanter og fiber.

- Dette forhindrer skader på cellene, hemmer inflammatoriske signaler forårsaket av immunsystemet, fremmer en sunn tarmflora og bremser fordøyelsen slik at du ikke får for høyt blodsukker. Et betennelsesdempende kosthold er allment ansett som sunt.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Selv om det ikke hjelper på akkurat din tilstand, kan det bidra til å redusere risikoen din for å få andre problemer. Hvis du velger riktig betennelsesdempende mat til daglig, kan du senke risikoen for sykdom.

- Kaffe er blant de matvarene som gir oss mest antioksidanter her i Norge, men ikke overdriv «for helsens skyld». Koffein har mange uheldige sider som ikke oppveies av antioksidantene i kaffen, sier Arsky.

Magre meieriprodukter ser ikke ut til å øke betennelsesnivået, så om du går for melk i kaffen slik som forskerne foreslår, bør du velge skummet melk.

- Jeg vil også anbefale soyamelk, som inneholder masse protein og ikke noe mettet fett som er uheldig for helsen, tipser hun.

KAFFE ER SUNT: - Men ikke overdriv "for helsens skyld". Koffein har mange uheldige sider som ikke oppveies av antioksidantene i kaffen, sier Arsky. Foto: NTB.
KAFFE ER SUNT: - Men ikke overdriv "for helsens skyld". Koffein har mange uheldige sider som ikke oppveies av antioksidantene i kaffen, sier Arsky. Foto: NTB. Vis mer

Trenger ikke bruke medisiner

- Det går faktisk an å redusere betennelser i kroppen uten å måtte gå via medisinskapet. Mange studier viser at enkelte komponenter i maten kan ha en betennelsesdempende eller antiinflammatorisk effekt.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er ernæringsrådgiver i Roede, til KK.

Frukt, bær og grønnsaker er rike på antioksidanter, som har evne til å stoppe oksidasjon - som kan gi inflammasjon. Derfor anbefales antioksidantrike matvarer i kostholdet.

- Omega-3 fettsyrer er også kjent for å være antiinflammatoriske, så fet fisk, valnøtter og rapsolje bør inngå i et antiinflammatorisk kosthold. I tillegg har fiberrike karbohydratkilder også en god effekt, forklarer Steenbuch Lied.

For å hjelpe kroppen ytterligere med å bekjempe betennelse er det viktig å unngå mat som påvirker betennelsesmarkørene negativt, som rødt kjøtt, sukkerholdig saft og brus, raffinerte karbohydrater og fritert og bearbeidet mat.

- Det er til syvende og sist synergieffekten av hele kostholdet som er det aller viktigste for å redusere betennelse i kroppen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer