Hver eneste dag jobber immunsystemet ditt på spreng for å beskytte deg mot virus og bakterier. Som regel er dette noe positivt som holder deg frisk og sunn, men av og til reagerer immunforsvaret på en måte som er skadelig for kroppen.
Inflammasjon eller betennelse er kroppens beskyttende reaksjon, og oppstår når immunforsvaret sender ut hvite blodlegemer og kjemiske stoffer for å beskytte kroppen. Inflammasjon kan også skje hvis du overbelaster sener og muskler.
Betennelser i kroppen kan føre til smerte, varme, rødhet, hevelse og tap av funksjon, og øker risikoen for en rekke sykdommer. Derfor er det ønskelig å redusere denne inflammasjonen så mye som mulig, så hvordan kan du gjøre det?
Betennelsesdempende eller antiinflammatorisk mat er mye omtalt, og studier har vist at blant annet antioksidanter reduserer risikoen for inflammasjon. Derfor hjelper det å spise grønnsaker, frukt og bær.
Men visste du at noe så enkelt som en kopp kaffe med melk kan være betennelsesdempende?

Derfor blir du så oppblåst

Dette viser dansk studie
En dansk studie tyder på at kaffe med en melkeskvett kan skjerpe aktiviteten i immuncellene, skriver forskning.no.
Kaffe inneholder som kjent mye antioksidanter, og den nye studien har undersøkt hva som skjer hvis antioksidantene blandes med proteinene som finnes i melken. Studien viser at denne kombinasjonen øker kroppens evne til å bekjempe inflammasjoner.
Studien er gjennomført av forskere ved Universitetet i København, og viser at en miks av protein og antioksidanter øker immuncellers aktivitet, og at polyfenoler i kaffe binder seg til proteinene i melken.
Med andre ord kan kaffe latte kanskje ha en positiv effekt på inflammasjon, selv om det ikke er testet på mennesker enda.
Neste gang du tar deg en kopp kaffe, bør du altså vurdere å ta en skvett med melk oppi.

Slik kan du spare mye penger på kjøttdeig, ost og grønnsaker

Forhindrer skader på cellene
Mange eksperimentelle studier har vist at komponenter i mat eller drikke kan ha betennelsesdempende effekter. Disse matvarene inneholder aktive plantestoffer, antioksidanter og fiber.
- Dette forhindrer skader på cellene, hemmer inflammatoriske signaler forårsaket av immunsystemet, fremmer en sunn tarmflora og bremser fordøyelsen slik at du ikke får for høyt blodsukker. Et betennelsesdempende kosthold er allment ansett som sunt.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
Selv om det ikke hjelper på akkurat din tilstand, kan det bidra til å redusere risikoen din for å få andre problemer. Hvis du velger riktig betennelsesdempende mat til daglig, kan du senke risikoen for sykdom.
- Kaffe er blant de matvarene som gir oss mest antioksidanter her i Norge, men ikke overdriv «for helsens skyld». Koffein har mange uheldige sider som ikke oppveies av antioksidantene i kaffen, sier Arsky.
Magre meieriprodukter ser ikke ut til å øke betennelsesnivået, så om du går for melk i kaffen slik som forskerne foreslår, bør du velge skummet melk.
- Jeg vil også anbefale soyamelk, som inneholder masse protein og ikke noe mettet fett som er uheldig for helsen, tipser hun.

- Mange gjør denne klassiske tabben når de vil ned i vekt

Trenger ikke bruke medisiner
- Det går faktisk an å redusere betennelser i kroppen uten å måtte gå via medisinskapet. Mange studier viser at enkelte komponenter i maten kan ha en betennelsesdempende eller antiinflammatorisk effekt.
Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er ernæringsrådgiver i Roede, til KK.
Frukt, bær og grønnsaker er rike på antioksidanter, som har evne til å stoppe oksidasjon - som kan gi inflammasjon. Derfor anbefales antioksidantrike matvarer i kostholdet.
- Omega-3 fettsyrer er også kjent for å være antiinflammatoriske, så fet fisk, valnøtter og rapsolje bør inngå i et antiinflammatorisk kosthold. I tillegg har fiberrike karbohydratkilder også en god effekt, forklarer Steenbuch Lied.
For å hjelpe kroppen ytterligere med å bekjempe betennelse er det viktig å unngå mat som påvirker betennelsesmarkørene negativt, som rødt kjøtt, sukkerholdig saft og brus, raffinerte karbohydrater og fritert og bearbeidet mat.
- Det er til syvende og sist synergieffekten av hele kostholdet som er det aller viktigste for å redusere betennelse i kroppen, sier hun.

«Sara» kuttet all kontakt med bestevenninnen: - Vi var ikke bra for hverandre
