Vaske hendene:

Derfor bør du alltid vaske deg på hendene etter trening

I teorien kan det være nok at den som brukte treningsapparatet før deg har vært syk.

VASKE HENDENE: Har du tenkt over hvor mange bakterier som egentlig finnes på treningssentrene? FOTO: NTB Scanpix
VASKE HENDENE: Har du tenkt over hvor mange bakterier som egentlig finnes på treningssentrene? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bakterier finnes overalt - på dørhåndtak, trappegelendre, på stoppknappen på bussen. Og selv om vi ikke skal bli helt bakteriehysteriske, så er det viktig å ta sine forholdsregler for å unngå å bli syke.

De fleste av oss er derfor flinke til å vaske hendene etter et toalettbesøk, og før vi skal spise – ja, kanskje er du til og med bevisst på å vaske hendene hver gang du kommer hjem. Men hva med når du er på treningssenteret?

Senest i januar tok «TV 2 hjelper deg» en runde rundt på treningssentre og målte mengden bakterier, og til seernes store skrekk fant de alt fra gule stafylokokker til flere ulike tarmbakterier. Æsj.

– Det vil alltid være bakterier der det er mange mennesker, og de fleste bakterier er jo helt ufarlige. Men så kan det også være noen som er patogene, som kan gjøre oss syke, sier Mette Fagernes, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttets avdeling for resistens og infeksjonsforebygging, til KK.

LES OGSÅ: Føler du deg ofte utilpass på treningssenteret?

Ikke nok med desinfisering

Vi kan ikke utrydde de patogene bakteriene, de vil alltid kunne finnes på slike steder, men man kan begrense omfanget ved å ha et godt renhold. Det gjør man selvsagt ved å vaske apparater og treningsutstyr.

– Det holder ikke bare å spraye desinfisering, det må vaskes med såpe og vann. Treningssentrene bør ha et godt renhold der de vasker og tørker over seter og håndtak regelmessig, fortrinnsvis hver dag på aktive sentere, sier Fagernes.

I teorien kan det være nok at det er en som har brukt apparatet før deg som har vært syk, og som sprer mikrober. Som regel skal det likevel en viss mengde til for å kunne smitte, men ikke alltid.

– NORO-virus sprer seg for eksempel veldig lett selv i små mengder. Men er man syk bør man selvsagt ikke gå på trening, og spesielt hvis man har hatt omgangssyke skal man holde seg hjemme ett til to døgn etter siste oppkast eller diare, anbefaler hun.

LES OGSÅ: 10 bakteriebomber på kjøkkenet ditt

MYE FOLK: På steder der mange mennesker samles vil det alltid finnes mange bakterier. Foto: Scanpix.
MYE FOLK: På steder der mange mennesker samles vil det alltid finnes mange bakterier. Foto: Scanpix. Vis mer

Det er oftest hendene våre som fører bakteriene med seg

Det er hendene våre som oftest fører bakteriene med seg, og når svetten renner fra panna går hånda nesten ubevisst fra treningsapparatet og opp til ansiktet for å tørke det vekk. Noen ganger er det ikke mer enn det som skal til.

– Tar du deg i ansiktet rundt øyne munn og nese så kan de komme seg inn i kroppen, eller inn på øyne. Dette er jo noe vi gjør hver dag og det går som regel bra – friske mennesker har et godt immunforsvar, sier Fagernes, og legger til at vi likevel bør være nøye med håndhygienen.

– Det viktigste vi kan gjøre er å vaske hendene våre. Gjerne både før trening og etter trening, men kanskje spesielt etter. Hvis man rengjør hendene så reduserer man risikoen for å bli syk betraktelig. Det er også en god regel å tørke av apparatene etter du har brukt dem, at vi rett og slett rengjør etter oss selv, forteller hun.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

Selv med gode renholdsrutiner vil det finnes bakterier

Å rengjøre et travelt treningssenter må vel kunne antas å være en krevende og evigvarende jobb. Men hva gjør egentlig treningssentrene for å bevare tryggheten til deres medlemmer?

Henrik Nielsen, som er project manager i SATSELIXIA, sier til KK at de har omfattende renholdsrutiner, som delvis er basert på besøksfrekvens.

– Vi opererer etter tanken om at det aldri kan bli bra nok. Det er veldig komplekst å holde et treningssenter rent, og selv om vi har gode renholdsrutiner så vil man alltid kunne finne bakterier hvis man leter etter det. Som da TV 2 hjelper deg gjorde målinger i sluken i dusjen etter at kanskje 300 mennesker hadde dusjet – da er det klart du finner bakterier i sluket. Resultatene ville nok vært noe annet hvis de målte etter det var vasket, forteller han.

Med høye besøkstall og mye svetting blir det nesten en fulltidsjobb å holde det rent. I tillegg til at de ansatte vasker mye selv, bruker de også penger på eksterne renholdere, samt at de selv er inne og måler at nivåene holder seg nede for å ha kontroll.

– Vi har kontinuerlige oppfølgingsrutiner av både de eksterne, og av det vi gjør selv internt. Vi har renholdseksperter som er inne og vurderer renholdsproduktene, og kommer med tips hvis det finnes nye og bedre ting å bruke. Vi har også strikte punkter for å unngå legionella i dusjområdene, og på dette har man kontinuelige kontroller og forholdsregler for å unngå, forklarer Nielsen.

LES OGSÅ: Så fort smitter nyset

HÅNDKLE: Ikke bruk hendene til å tørke svetten. Du gjør lurt i å ha med eget håndkle på trening. FOTO: NTB Scanpix
HÅNDKLE: Ikke bruk hendene til å tørke svetten. Du gjør lurt i å ha med eget håndkle på trening. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Medlemmene må også ta hensyn

Styrkeapparater vaskes derfor ukentlig, treningsmatter vaskes tre ganger i uken, og medlemmer oppfordres også til å ta hensyn til de som kommer etter dem, ved å bruke desinfiseringsspray de finner på alle sentrene.

– Vi oppfordrer alltid våre medlemmer til å trene med et håndkle på apparater, og å vaske mattene og annet utstyr etter seg selv. Vi har antibac til hendene, og desinfiseringsspray og papir tilgjengelig slik at det skal være enkelt å vaske etter seg. Vi har også trivselregler som henger rundt i de ulike avdelingene, for å informere medlemmene om dette, forteller han.

Men selv om de har gode vaskerutiner anbefaler han likevel at man vasker hendene etter en treningsøkt.

– Absolutt. Det har med vanlig personlig håndhygiene å gjøre. Det er bakterier overalt i samfunnet så det bør du være flink til å gjøre uansett hvor du er, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Sjekk hva som kom ut av håndtørkeren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer