Vaske nye klær:

Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk

Kan inneholde helseskadelige kjemikalier, advarer ekspert.

VASKE NYE KLÆR: Vasker du ikke nye plagg etter shopping runden? Det kan påvirke huden og helsen din i følge ekspert. FOTO: Shutterstock / Ariwasabi
VASKE NYE KLÆR: Vasker du ikke nye plagg etter shopping runden? Det kan påvirke huden og helsen din i følge ekspert. FOTO: Shutterstock / Ariwasabi Vis mer
Publisert

Kjøper du deg nye klær, men dropper å vaske de før du tar de i bruk? Jepp, det gjelder nok de fleste av oss, men kan faktisk være skadelig i lengden ifølge eksperter.

- Du vet for det første ikke hva de plaggene du kjøper har vært gjennom. De har reist verden rundt og vært gjennom mange forskjellige prosesser. Så det er ingen grunn til å tro at de er spesielt rene, forteller Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert til KK.no.

Men ikke nok med at plaggene trolig har en del skitt og bassilusker på seg - å bruke nye plagg før man vasker dem kan også i noen tilfeller føre til at uønskelige kjemikalier finner veien inn i kroppen din! (Har du forresten testet appen som skal hjelpe deg med å velge kjemikaliefrie produkter?)

- Den vanligste grunnen til å vaske nye plagg før man bruker dem er på grunn av kjemikalieinnholdet. Kjemikalier i tekstiler er generelt et stort tema. Det kan være så mye forskjellig og hvilke kjemikalier det er snakk om vet vi ikke, fordi plagg som oftest ikke er merket på noen måte, forklarer Grimstad Klepp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer