Vaske nye klær:

Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk

Kan inneholde helseskadelige kjemikalier, advarer ekspert.

VASKE NYE KLÆR: Vasker du ikke nye plagg etter shopping runden? Det kan påvirke huden og helsen din i følge ekspert. FOTO: Shutterstock / Ariwasabi
VASKE NYE KLÆR: Vasker du ikke nye plagg etter shopping runden? Det kan påvirke huden og helsen din i følge ekspert. FOTO: Shutterstock / Ariwasabi Vis mer
Publisert

Kjøper du deg nye klær, men dropper å vaske de før du tar de i bruk? Jepp, det gjelder nok de fleste av oss, men kan faktisk være skadelig i lengden ifølge eksperter.

- Du vet for det første ikke hva de plaggene du kjøper har vært gjennom. De har reist verden rundt og vært gjennom mange forskjellige prosesser. Så det er ingen grunn til å tro at de er spesielt rene, forteller Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert til KK.no.

Men ikke nok med at plaggene trolig har en del skitt og bassilusker på seg - å bruke nye plagg før man vasker dem kan også i noen tilfeller føre til at uønskelige kjemikalier finner veien inn i kroppen din! (Har du forresten testet appen som skal hjelpe deg med å velge kjemikaliefrie produkter?)

- Den vanligste grunnen til å vaske nye plagg før man bruker dem er på grunn av kjemikalieinnholdet. Kjemikalier i tekstiler er generelt et stort tema. Det kan være så mye forskjellig og hvilke kjemikalier det er snakk om vet vi ikke, fordi plagg som oftest ikke er merket på noen måte, forklarer Grimstad Klepp.

Giftstoffer i klær

Man har lenge visst at kjemikalier finnes i diverse plagg og tekstiler, og at disse kan ha konsekvenser for både hud og helse. Nøyaktig hvilke konsekvenser kjemikaliene kan ha, er vi likevel fremdeles uvitende om fordi det kan være hva som helst.

LES OGSÅ: Du smører deg inn med 515 kjemikalier

- Hvor godt eventuelle konsekvenser synes, i form av utslett, eller om dette går gjennom huden og inn i kroppen og forårsaker belastninger der, er det vanskelig å si noe om, sier Grimstad Klepp og legger til:

- Og det er nettopp dette som er et hovedelement i mye som handler om kjemikalier. Vi vet at det er en del tilstander som øker, som for eksempel ADHD, menn som ikke er fruktbare og babyer som verken er menn eller kvinner. Tilstander og sykdommer som trolig er knyttet opp til miljøgifter. Disse tilstandene er økende, men hvorvidt de skyldes mat, klær, luft eller andre ting er vanskelig å si.

Ifølge Grimstad Klepp er problemet at vi ikke vet nok om kjemikalier, giftstoffer og deres påvirkning på huden, fordi det er vanskelig å finne en løsning på det vi vet i dag.

- Vi vet at mengden giftstoffer i kroppen er rasktøkende og mengden sykdommer som kan knyttes til disse stoffene er økende. Men de direkte sammenhengene er vanskelige og de vet vi for lite om.

- Vær føre var og gjør det du selv kan

Siden det enda ikke er funnet gode svar på hvordan kjemikalier påvirker kroppene våre, anbefaler Grimstad Klepp at du gjør det du kan for å unngå unødvendig disponering av huden for kjemikalier.

- Vær føre var og gjør det du selv kan. Et godt råd i forhold til disse tingene er å belaste kroppen minst mulig med kjemikalier.

- Veldig mye kjemikalier vaskes ut og blir borte etter vask. Så å vaske nye plagg bør være hovedregel nummer én.

- Veldig mye kjemikalier vaskes ut og blir borte etter vask. Så å vaske nye plagg bør være hovedregel nummer én, sier Grimstad Klepp og fortsetter:

LES OGSÅ: Gjør du denne tabben med nye klær?

- Dersom man ønsker å vite at plaggene ikke inneholder noen som helst farlige kjemikalier, finnes det en merkeordning for det. Øko-tex standard 100 er en merkeordning som skal vise at klærne ikke inneholder farlige kjemikalier.

Merket skal være på enten emballasjen eller på lappene på klærne, og er ikke et miljømerke, men et helsemerke. Det sier ingenting om produksjonen, men det sier at plagget ikke inneholder farlige kjemikalier når det selges.

Er det noen spesielle kjemikalier som er farligere enn andre?

- Ja. Øko-tex har valgt ut en rekke kjemikalier som de tester for, som de mener er spesielt farlige. Det kan jo hele tiden utvikles nye kjemikalier som er farlige, og som derfor ikke finnes på deres liste, men det man kjenner til i dag er at enkelte kjemikalier er forbudt. Og at det er rester av disse i klærne. Det er også veldig mye kjemikalier som er uheldige som er tillat.

Disse plaggene må du være nøye med!

Til tross for at man burde ha som hovedregel å vaske ALLE nye plagg før bruk – er det likevel noen plagg som er viktigere å vaske enn andre.

- Når det gjelder hva som er viktigst å vaske, så er det avhengig av hvor lenge det skal brukes før det vaskes, hvor tett det er på kroppen og hvor følsom man tenker at koppen er, sier Grimstad Klepp.

Med andre ord er det ikke krise om man ikke vasker den nye toppen man ofte kjøper en time før man skal ut på byen – fordi den samme kveld kommer til å bli lagt til vask. Plagg som man derimot ikke kommer til å vaske på en stund, er det viktig å ta første gangen før man tar det i bruk.

- Noen tekstiler har man på seg én gang også vasker man det, som for eksempel undertøy, mens andre klær og materialer, som sengetøy, bruker man ofte kanskje tre-fire uker før det vaskes, og da er det jo klart at det man ligger lengst i er viktigst, sier Grimstad Klepp og understreker:

- Er plagget i tillegg ment til å brukes tett på kroppen, spesielt på små barn som har enda mer følsom hud enn voksne, er det viktig å vaske plagget før bruk, uavhengig av når det skal vaskes neste gang.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

LES OGSÅ: Gjør du denne vasketabben?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer