Det svenske Livsmedelverket advarer mot et høyt inntak av linfrø, og spesielt knuste linfrø bør man være ekstra forsiktig med.
Dette fordi linfrø inneholder noe som heter cyanogene glykosider, som i verste fall kan bli omdannet til giftig blåsyre.
- Blåsyre frigjøres gjennom kjemiske reaksjoner når matvaren tygges, knuses eller males. Får man i seg mye blåsyre kan det lede til kortpustethet, lammelse og bevisstløshet. I verste fall kan forgiftningen være dødelig, skriver Livsmedelverket på sine nettsider.
Begrens inntaket av linfrø
Ettersom linfrø er en matvare som kan ha høyt innhold av cyanogene glykosider, anbefaler de å begrense mengden linfrø man får i seg i løpet av en dag.
Det er mindre risiko knyttet til hele linfrø siden de fleste svelges hele og passerer kroppen uten at så mye blåsyre dannes. Dermed er risikoen for å få i seg skadelige mengder blåsyre mindre, og det er trygt for både voksne og barn å spise hele linfrø i for eksempel müsli, grøt, brød og knekkebrød.
I knuste linfrø blir innholdet i frøene mer tilgjengelig for kroppen, også den giftige blåsyra. Livsmedelverket anbefaler derfor å kun bruke knuste linfrø i mat som skal kokes eller på andre måter tilberedes med varme og væske, da forsvinner en del av blåsyra.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger