<strong>HER ER DET NOE SOM MANGLER:</strong> Skihjelm kan redusere hodeskader med opptil 80 prosent. Sjekk ovår oversikt over hvilke av de store skisentrene som tilbyr gratis hjelmlån - eller kjøp din egen. Se alle tipsene lenger ned i artikkelen. Foto: All Over Press
HER ER DET NOE SOM MANGLER: Skihjelm kan redusere hodeskader med opptil 80 prosent. Sjekk ovår oversikt over hvilke av de store skisentrene som tilbyr gratis hjelmlån - eller kjøp din egen. Se alle tipsene lenger ned i artikkelen. Foto: All Over Press Vis mer

Skiklær

Derfor bør du bruke skihjelm

Endelig er det blitt trendy å bruke hjelm i skibakken. Men det er ikke nødvendigvis den dyreste som er best. Heldigvis.

Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som tenker «uff, skihjelm ser bare teit og dumt ut i bakken», «jeg er god nok på ski til å ikke krasje», eller «skihjelm? Det brukes vel bare av barn og pyser?».

Da har du antagelig ikke fått med deg at hjelm faktisk er den nye, hotte trenden i alpinbakken.

Les også: Sett utfor med stil

Trendy med hjelm

Ifølge Håvard Larsen, butikksjef for Intersport Hammersborg, har hjelmbruk blitt kjempepopulært i Norge de siste årene. Dette har de også merket tydelig på salget.

- Hjelm har faktisk blitt superpopulært. Man har lagt veldig merke til denne trenden de siste årene, og det har økt voldsomt med salg. Det man merker det mest på er barn og ungdommer. De synes det er kult å bruke hjelm og i denne aldersgruppen skal alle ha hjelm. Dette har etter hvert ført til at flere voksne og foreldre også har begynt å bruke hjelm, noe vi i sportsbransjen synes er kjempebra, sier Larsen til KK.no.

Men selv om stadig flere av oss benytter skihjelm, oppfordrer sportsforretningene og Alpinanleggenes Landsforening (ALF) (EKSTERN LINK) alle å investere i eie eller leie av en hjelm før vi drar ut i bakken.

En undersøkelse gjennomført av Codan Forsikring i fjor vinter viste nemlig at nær en tredel av voksne over 18 år i Norge ikke brukte hjelm sist gang de var i skibakken. Verstingene var aldersgruppen 18-34, der hele 46 prosent svarte at de ikke brukte hjelm, skriver DinSide.no.

- Vi er flinke til å sette skihjelm på hodet til de yngste barna. Men undersøkelsen viser at voksne selv slurver når det gjelder bruk av hjelm i skibakken, sa Lars Reiten, leder for skade i Codan Forsikring, i en pressemelding i anledning undersøkelsen.

Les også: Selger hjelm med hestehaleplass

<strong>BARN ER BEST:</strong> Barn og ungdommer er best på hjelmbruk i Norge, men vi voksne er i ferd med å ta innpå. Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto
BARN ER BEST: Barn og ungdommer er best på hjelmbruk i Norge, men vi voksne er i ferd med å ta innpå. Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto Vis mer

Reduserer hodeskader med 70 til 80 prosent


Ifølge Transportøkonomisk Institutt kan bruk av skihjelm redusere hodeskader med 70 til 80 prosent, likevel er det mange som lar være å benytte seg av hodebeskyttelsen.

I samsvar med Larsens uttalelser viste tall fra Alpinanleggenes Landsforening i fjor at barn er kjempeflinke til å bruke hodebeskyttelse, og at hele 90 prosent av dem under 14 år har på seg hjelm i anleggene. Undersøkelsen fra Codan Forsikring viste også at vi kvinner er langt flinkere enn menn til å beskytte oss, og at kun 26 prosent av kvinner, mot 40 prosent av menn, lar være å bruke hjelm.

- Det er fortsatt slik at det er flest barn og unge mennesker som kjøper hjelm, men vi har sett at stadig flere voksne har begynt å føle trenden. Dette tror jeg har sammenheng med at mange foreldre føler de bør bruke hjelm når barna gjør det, og blant 30 og 40-åringer bruker stort sett alle hjelm nå, sier Larsen til KK.no.

Tror du det er bedre sikkerhet eller at det er en trend som gjør at flere investerer i hjelm?


- Det er nok en kombinasjon. Jeg tror mange bruker hjelm fordi det er blitt hipt og kult, samtidig som det gir økt sikkerhet i bakken. Men dersom det bare hadde vært sikkerhet som stod i fokus, så tror jeg ikke folk hadde kjøpt så mye av det. Det som er så bra nå er at hjelmer i dag kommer i masse forskjellige farger og kult design. De ser mye tøffere ut enn før og har derfor blitt mer fristende å kjøpe og bruke, sier Larsen.

Les også: Skiskader - Hva gjør du når ulykken er ute?

Tips til kjøp av skihjelm:

 • Det absolutt viktigste med hjelmen er passform. Du må finne en hjelm som sitter godt og passer godt på hodet ditt. Den skal ikke sitte for trangt og heller ikke for løst. I tillegg pleier hjelmer å forme seg litt etter hodet, så velg heller en som er litt trang, enn for løs når du kjøper.

 • Sjekk at hjelmen er laget for skikjøring og at den har et sikkert, hardt skall. Den skal også være laget etter godkjent CE Standard.

 • Bruker du skihjelmen mye på varme dager kan det være lurt å velge en hjelm med mulighet for god ventilasjon og luftgjennomstrøning.

  (kilde Håvard Larsen, Intersport Hammersborg, Oslo Sportslager, DinSide.no)

  Se også DinSide.nos test av skihjelmer her!

  Kjøpetips:  Har pris noe å si for kvaliteten?

  Ifølge Larsen skal ikke prisen på hjelmen ha noe å si på sikkerhet, da alle hjelmer som selges i norske sportsbutikker skal være godkjent etter CE Standard.

  - Etter teorien skal alle hjelmer som selges være godkjente, så det vil si at ingen hjelmer egentlig er bedre enn andre. Om en hjelm koster 2000 eller 500 kroner, så skal den fungere like bra sikkerhetsmessig. En hjelm som koster 500 kroner kan imidlertid kanskje se litt kjipere ut, så det er nok mange som betaler mer for å få en «kul» hjelm. Et godt eksempel på dette er Sweet Rooster-hjelmen, som er den dyreste hjelmen til Sweet. Den er laget i karbon, noe som gjør hjelmen mindre klumpete og lettere. Dette er imidlertid et dyrt materiale og derfor blir hjelmen dyrere. Den er imidlertid ikke sikrere enn andre hjelmer, sier Larsen.

  Ifølge butikksjefen kan imidlertid en dyrere hjelm ofte ha andre tileggsfunksjoner enn billige hjelmer.

  - Det er ofte at en rimeligere hjelm er tyngre enn en dyrere hjelm, så hvis man går litt opp i pris får du en hjelm som kjennes litt lettere. I tillegg kan den kanskje se kulere ut, ha bedre design og bedre lufting. Men det viktigste når man skal kjøpe hjelm er at den sitter godt. Uansett hvor kul hjelmen er så vil den ikke fungere optimalt hvis ikke den sitter godt på hodet, sier han.

  Hva slags hjelm passer best for kvinner?

  - Til kvinner selger vi faktisk mest hjelmer som er beregnet på kvinner. Nå finnes det egentlig ikke noen «herreutgave» av hjelmer, da de fleste er såkalt «unisex», som derfor også kan brukes av kvinner. Men her på Intersport ser vi at kvinnene foretrekker kvinnemodellene, fordi de ser mer feminine ut og ofte er tilpasset kvinnehoder bedre sånn størrelsesmessig, sier Larsen til KK.no.

  Så mye koster det å leie hjelm i bakken:  Stem her!

  Bruker du hjelm i bakken?
 • Hemsedal: Gratis leie til alle aldre så langt lageret rekker
 • Trysil: Gratis leie til alle aldre så langt lageret rekker
 • Geilo: Gratis leie til alle aldre så langt lageret rekker
 • Beitostølen: 60 kroner for én dag + 10 kroner for hver ekstra dag du leier
 • Norefjell: 75 kroner for én dag + 10-15 kroner for hver ekstra dag du leier
 • Hafjell: 60 kroner for én dag + 10 kroner for hver ekstra dag du leier
 • Tryvann: 70 kroner for én dag + 20 kroner for hver ekstra dag du leier


  Tips til deg som skal ut i skibakken med hjelm:


 • Hjelmen skal sitte bekvemt – ikke for løst, ikke for stramt.
 • Hjelmen bør dekke panne, bakhode og isse (og være CE-merket).
 • Det skal ikke være glipe mellom skibrillene og hjelmen.
 • Se til at hakeremmen er ordentlig festet og at spennen er knept.

  (kilde Oslo Sportslager, DinSide.no)

  Les mer om skisikkerhet og skader på ALFs hjemmesider (EKSTERN LINK)

  Ja, alltid
   
  (77%)
  Nei, aldri
   
  (15%)
  Noen ganger
   
  (8%)
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer