Derfor bør du dele seng med hunden din!

En undersøkelse viser at kvinner sover bedre om natten dersom de deler seng med en hund.

SØVN: En undersøkelse viser at kvinner opplever at de sover bedre om natten dersom de deler seng med en hund. En partner eller en katt gir ikke samme effekt. FOTO: NTB Scanpix
SØVN: En undersøkelse viser at kvinner opplever at de sover bedre om natten dersom de deler seng med en hund. En partner eller en katt gir ikke samme effekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å la kjæledyret sove i senga eller ikke, er definitivt et tema det er delte meninger om. De som ikke har dyr selv syns kanskje tanken er frastøtende, mens mange med hund eller katt lar kjæledyret ha fast plass ved fotenden av senga. Men hvordan påvirker det søvnen vår?

Vel, hundeeiere som bedriver «samsoving» med sin firbeinte, har kanskje et par ess i ermet neste gang noen kritiserer dem for et symbiotisk forhold til hunden. For en amerikansk undersøkelse viser nemlig at kvinner opplever at de sover bedre om natten dersom de deler seng med en hund. En partner eller en katt gir ikke samme effekt, faktisk tvert i mot.

Et forskerteam ved Canisius College i Buffalo New York, ledet av Christy L. Hoffman, professor i adferdsbiologi, studerte hvilken effekt kjæledyr har på kvinners søvnkvalitet. I studien deltok 925 amerikanske kvinner, der 55 prosent av deltakerne oppga å dele seng med hunden sin, 31 prosent med en minst en katt og 57 prosent av alle kvinnene delte seng med en partner - i tillegg til dyrene sine.

Resultatet viste at kvinner som sov med en hund oppga at de sov bedre og følte seg mer uthvilt. De framholdt også at hunden forstyrret dem mindre enn partneren om natten, og de opplevde at det å sove med hund både ga dem følelse av velbehag og trygghet.

De som sov med katt ble mer forstyrret og oppga ikke samme grad av ro og trygghet som for dem som sov med hunder, eller med en partner.

Hva med hygienen?

Studien viste også at hundeeiere ofte legger seg tidligere enn andre, og at de våkner tidligere enn katteiere. Men hva med hygienen?

Hannah Joan Jørgensen, forsker og veterinær ved Veterinærinstituttet, har tidligere uttalt til KK at det er gjort få vitenskapelige forsøk for å belyse eventuelle konsekvenser av å sove med dyrene, men at det er viktig å huske på at dyr ikke har den samme hygieniske standarden som vi mennesker.

Smitteoverføring mellom mennesker og dyr er også mer sannsynlig når det er tett kontakt mellom dem. Likevel understreker veterinæren at norske kjæledyr generelt har veldig god helse, og at tilleggsrisikoen ved å ha dem i senga i tillegg til den tette kontakten vi har ellers - derfor ikke er så stor.

DELE SENG MED FIDO: Nå har du et motargument neste gang partneren din vil kaste hunden ut av sega. FOTO: NTB Scanpix
DELE SENG MED FIDO: Nå har du et motargument neste gang partneren din vil kaste hunden ut av sega. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forskeren Hoffman anbefaler mer forskning på temaet, blant annet om mannens søvn påvirkes på samme måte som kvinnens, av kjæledyr i senga. Undersøkelsen er for øvrig basert på hvordan individene selv oppfatter sin egen søvn gjennom egenrapportering, og ikke teknisk måling av søvnkvaliteten.

Det er foreløpig for tidlig å gå så langt som å påstå at hunden vil løse alle eventuelle søvnproblemer, men dersom partneren din vil kaste ut bikkja av senga, har du kanskje motargumentet du har lett etter?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer