Smertestillende:

Derfor bør du droppe smertestillende dagen derpå

Alkohol og smertestillende skal ikke blandes, og helst skal du holde deg unna paraceten dagen derpå også.

SMERTESTILLENDE: Pleier du å ta smertestillende dagen derpå? Da kan du ende opp med å forlenge bakrusen. FOTO: NTB Scanpix
SMERTESTILLENDE: Pleier du å ta smertestillende dagen derpå? Da kan du ende opp med å forlenge bakrusen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har hatt hodepine hele dagen, men gledet deg til festen i kveld og dermed skyller du ned et par paracet, griper vinflaska og drar av gårde. Dagen etter våkner du med dundrende rødvinshodepine og tar kanskje et par til?

Å blande smertestillende og alkohol er ikke anbefalt – heller ikke svakere smertestillende som vanlig paracet og ibux.

- Å ta smertestillende når du skal på fest er ikke særlig smart. Om du er så syk eller har smerter slik at du trenger smertestillende så bør du la være å dra på fest, Kari Lossius, som er psykolog og fagdirektør ved Bergensklinikken, som driver behandling og forskning innen rusfeltet.

LES OGSÅ: - Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt

Øker den farlige effekten av alkoholen

Men så gjør du det likevel, og hva skjer da? Lossius forklarer at når du drikker alkohol så vil kroppen reagere på en forgiftning.

- Det samme gjelder medikamenter, og når du tar smertestillende så tåler du mindre alkohol.

Det som skjer når du drikker alkohol er du blir glemsk, koordinasjonen blir dårlig og du blir desorientert. Bevisstheten reduseres mer og mer jo mer du drikker. Samtidig kan et høyt alkoholinntak gi skader på flere organer, som igjen kan gi blødninger - spesielt i mage- og tarmsystemet.

- I verste fall er alkohol faktisk et giftmiddel du kan dø av. Flere nordmenn dør av alkoholforgiftning enn av heroinoverdoser, forteller Lossius.

Terskelen for når alt dette kan skje blir altså lavere om du også inntar smertestillende.

- Når du har smertestillende i bunnen så vil det være med på å øke risikoen for dødsfall ved lavere promille, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

Ikke ta ibux dagen derpå

Går du på svakere smertestillende fast bør du snakke med legen din om hvordan du skal forholde deg til alkohol, råder Jørg Gustav Mørland, som er Fagdirektør for Området for Helsedata ved Folkehelseinstituttet og professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo. Sterkere reseptbelagte smertestillende skal ikke brukes sammen med alkohol.

- Så har vi situasjonen hos en som ikke bruker smertestillende fast, men som kanskje vurderer å gjøre det før en fest, hvor man vet man kommer til å drikke mye. Rådet i den forbindelse er ikke å bruke legemidler på denne måten da det kan gi uheldige virkninger å blande og alkohol med smertestillende, selv med paracetamol, sier Mørland.

Hovedfaren er at risikoen for blødninger i fordøyelsesorganene øker. Paraceten er hakket tryggere enn Ibux, men altså heller ikke noe som hører hjemme der du drikker alkohol.

- Hvis man har alvorlige plager dagen derpå, i form av hodepine, kan man til nød bruke paracetamol. Andre svake smertestillende midler anbefales ikke, fordi de kan øke risikoen for blødninger i magesekk og tarm når disse organene har vært utsatt for alkohol ikke så mange timer i forveien. Det beste er å prøve å la være å bruke noe legemiddel i denne situasjonen, sier Mørland.

LES OGSÅ: Ibux og Paracet - vet du forskjellen?

FYLLESYK: En fuktig kveld på byen fører ofte med seg en dundrende hodepine, men helst bør du prøve å lindre den med søvn og vann. FOTO: NTB Scanpix
FYLLESYK: En fuktig kveld på byen fører ofte med seg en dundrende hodepine, men helst bør du prøve å lindre den med søvn og vann. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forlenger bakrusen

Det samme mener Lossius. Selv om mange nok tyr til paracet-esken er en bedre løsning å lindre hodepinen med vann og søvn.

Hun forklarer at selv om hodepinen blir borte og du kanskje føler deg bedre, så vil en paracet egentlig forlenge bakrusen – på samme måte som en «repareringspils» kanskje gjør at du føler deg litt bedre med en gang, men fungerer som en gradvis nedtrapping av alkoholinntaket.

- Føler du at du nesten ikke kommer til å overleve så er det greit å ta en smertestillende, men det vil utsette edruheten litt. Du tilfører kroppen et stoff likt det den prøver å kvitte seg med, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor blir fyllesyken verre med årene

LES OGSÅ: Bør du trene dagen derpå?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer