Dusje om kvelden

Derfor bør du dusje før du legger deg

Det varme vannet kan ha en nyttig effekt.

DUSJE OM KVELDEN: Eller er du en som ikke funker uten en morgendusj? FOTO: NTB Scanpix
DUSJE OM KVELDEN: Eller er du en som ikke funker uten en morgendusj? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss starter dagen med en dusj. Det er liksom det som må til for å møte verden som menneske og ikke zombie. Og er du en morgendusjer - fortsett gjerne med det - det har sine fordeler:

- Hvis du står overfor en tøff uke på jobb og ønsker å være maksimalt kreativ, er det å dusje om morgenen å foretrekke, sier Shelley Carson som foreleser i psykologi ved Harvard, og kjent for sine Ted Talks-foredrag om blant annet kreativitet, til nettstedet Greatist.

Videre understreker hun at morgendusjen er fin måte å ubevisst jobbe med kreative løsninger, altså la tankene flyte fritt før du til slutt kommer fram til en konklusjon. Du sitter ikke ved arbeidspulten og konsentrerer deg for fullt, men hjernen får en pause der du aktivt gjør noe annet. Da kan løsningene plutselig dukke opp.

Så hvorfor dusje om kvelden, når morgendusjen har sine åpenbare fordeler?

Vel, er du en som har problemer med å finne roen, kan en kveldsdusj være det som skal til. Det varme vannet vil regulere kroppstemperaturen din, og hjelpe deg inn i en mer døsig tilstand. Men det er faktisk avkjølingen etter dusjen som er den viktigste, ifølge Christopher Winter, medisinsk direktør ved søvnsenteret på Martha Jefferson Hospital.

Og for at kroppen skal få tilstrekkelig med tid til å kjøle seg ned, slik at du ikke legger et varmt, vått hode på hodeputen, som strengt tatt virker mot sin hensikt, anbefales det at du dusjer omtrent 90 minutter før leggetid.

Professor Thomas Ternowitz ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus er også positiv til kveldsdusjing.

- Min anbefaling er at du dusjer én gang om dagen, og helst om kvelden. Hvis du foretrekker å dusje om morgenen, anbefaler jeg å vaske underlivet før du legger deg, har han tidligere uttalt til KK.no

Likevel, har du tørr problemhud bør du faktisk begrense dusjingen - det være seg morgen eller kveld.

- Personer som er plaget spesielt tørr hud, eksem eller har andre hudlidelser kjennetegnet av tørrhet, kan oppleve forverring ved hyppig dusjing og bruk av såpe, har hudlege ved Oslo hudlegesenter, Ketil Guldbakke uttalt til KK.no

LES OGSÅ: Disse frisyrene bør du sove med om natta

Flere argumenter for en dusj før leggetid?

Pollensesongen er definitivt over oss. Og i løpet av dagen fester pollenkornene seg i håret, på huden og i klærne. Noe det kan være greit å kvitte seg med før man legger seg.

- Jeg anbefaler folk til å dusje før de legger seg, særlig hvis de har astma, allergi eller utslett. Det å legge seg med pollen, støv og forurensning i håret og på huden kan forverre allergien, sier Dr. Amy Shah, til SheKnows.com.

Å hoppe til køys som nydusjet vil dessuten frigjøre tid om morgenen til for eksempel en digg frokost, for ikke å snakke om at sengetøyet holder seg rent lenger. Så er det jo den åpenbart store fordelen dersom du deler seng med en partner: En nydusjet, velduftende kropp er kanskje nettopp det som skal til for å avslutte kvelden med en siste felles aktivitet - før dere begge sovner fornøyde inn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer