Jod

Derfor bør du få i deg nok jod

Torsk er en svært viktig kilde til mineralet.

SPIS FISK: Nordmenn spiser generelt for lite fisk, og blir anbefalt å øke inntaket. Foto: Shutterstock / Maridav
SPIS FISK: Nordmenn spiser generelt for lite fisk, og blir anbefalt å øke inntaket. Foto: Shutterstock / Maridav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange forbinder reker, krabbe, blåskjell og fisk med sommer og sol. Da er det jo fantastisk at dette også er noe av det sunneste du kan spise. 

LES OGSÅ: Ikke skipp dette til frokosten i dag (ekstra viktig for deg som er kvinne)

For oss kvinner blir spesielt torsken trukket frem som den sunneste fisken, på grunn av det høye jod-innholdet. En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at jodinntaket vårt er «urovekkende lavt».

- Torsk er en spesielt sunn fiskeart i disse tider. Nylige nasjonale undersøkelser viser at kvinner i fertil alder har et urovekkende lavt inntak av jod, sier Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig for Norges sjømatråd.

Jod er et essensielt sporstoff som inngår i produksjonen av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene er avgjørende for vekst, utvikling og en rekke stoffskifteprosesser i kroppen.

- Fiskekaker er som regel laget på hyse, og vil derfor også være et godt bidrag i kostholdet til å sikre jod-inntaket, sier hun. 

De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat. All fisk og skalldyr er også kilde til en rekke andre viktige næringsstoffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer