Mange forbinder reker, krabbe, blåskjell og fisk med sommer og sol. Da er det jo fantastisk at dette også er noe av det sunneste du kan spise.
LES OGSÅ: Ikke skipp dette til frokosten i dag (ekstra viktig for deg som er kvinne)
For oss kvinner blir spesielt torsken trukket frem som den sunneste fisken, på grunn av det høye jod-innholdet. En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at jodinntaket vårt er «urovekkende lavt».
- Torsk er en spesielt sunn fiskeart i disse tider. Nylige nasjonale undersøkelser viser at kvinner i fertil alder har et urovekkende lavt inntak av jod, sier Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig for Norges sjømatråd.
Jod er et essensielt sporstoff som inngår i produksjonen av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene er avgjørende for vekst, utvikling og en rekke stoffskifteprosesser i kroppen.
- Fiskekaker er som regel laget på hyse, og vil derfor også være et godt bidrag i kostholdet til å sikre jod-inntaket, sier hun.
De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat. All fisk og skalldyr er også kilde til en rekke andre viktige næringsstoffer.
LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge?

Spis både fet og mager fisk
Torsk og skalldyr er mager fisk, men ekspertene anbefaler også at kvinner har tilstrekkelig med fet fisk i kostholdet.
Det er anbefalt å spise mellom 300 og 450 gram ren fisk i uken, hvor minst 200 gram er fet fisk som sild, makrell, laks eller ørret.
- Å spise for lite fisk kan få konsekvenser, avhenger av hva man spiser for øvrig. Men det er få matvarer som inneholder like mange næringsstoffer som dette. Jo flere matvarer man utelukker fra kostholdet, jo større er sjansen for å få mangel på noe viktig. Nordmenn spiser generelt for lite fisk, og blir anbefalt å øke inntaket, sier Henriette Øien, avd. direktør i Helsedirektoratet.
LES OGSÅ: Fisken du ikke bør spise for mye av
- All fisk og sjømat er sunn mat. Spesielt vil jeg trekke frem fet fisk som laks, makrell, ørret og sild. Dette er fete fiskearter som inneholder mye av omega 3-fettsyrene, sier Bogstrand.
Omega 3-fettsyrer er bevist å redusere risiko for hjerte- og karsykdom og har i flere studier vist å lindre leddgiktsymptomer og andre revmatiske lidelser. Omega 3 beskytter også mot solbrenthet, og kan redusere plager ved psoriasis.
- Alle typer fisk er gode kilder til protein, jod og selen. Fett fisk inneholder i tillegg omega-3-fettsyrer og D-vitamin, og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Øien.
Øien har en klar oppfordring til alle:
- Spise mer fisk, og både mager og fet, sier hun.
LES OGSÅ: Fisken som er proppfull av protein

Dette bør du spise
Helsedirektoratet har ingen rangering over hva som er den sunneste fisken, men anbefaler alle å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og bruke fisk som pålegg på brødskiven.
Forbruket av fisk i Norge er mye lavere enn anbefalt, men det er store forskjeller. Inntaket er vesentlig lavere blant barn og unge enn blant voksne, viser en kostholdsundersøkelse som ble gjennomført i 2011.
- Gjennomsnittsinntaket for kvinner 300 gram, mens for menn er det 450 gram. Men menn spiser jo generelt mer enn kvinner, sier Øien.
Bogstrand trekker også frem blåskjell som en viktig kilde til jern. Veldig mange unge kvinner i Norge sliter med jernmangel.
-Det er ekstremt mye jern i blåskjell. Langt mer enn i for eksempel storfekjøtt, sier hun.
WWF Norge har laget guide om hvilke fisketyper du kan spise med god samvittighet, og hvilke du bør styre unna:
