Magnesium

Derfor bør du få i deg nok magnesium

Viktig for kroppen din. Sjekk hvor mye du trenger og hvordan du får i deg nok.

TRØTT: Er du ofte trøtt og slapp på jobb eller i andre sammenhenger? Da kan det være et tegn på magnesium-mangel i kroppen din. Foto: Science Photo Library
TRØTT: Er du ofte trøtt og slapp på jobb eller i andre sammenhenger? Da kan det være et tegn på magnesium-mangel i kroppen din. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt at kalsium er bra for benbygningen, jern er viktig for at du skal føle deg frisk og opplagt og at sink styrker immunforsvaret.

Men det er et mineral som ofte blir bortglemt. Dette mineralet er blant annet viktig for forbrenning av karbohydrat, signaloverføring i nervesystemet og regulering av muskelaktivitet. Nemlig magnesium! Ernæringsfysiolog og forskningssjef ved folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, forklarer at det dessverre er vanskelig å finne ut om man har nok av mineralet i kroppen. 

- Magnesium er vanskelig å jobbe med for det avsløres ikke på blodprøver. Du skal ha ekstrem mangel for at det skal synes i blodet, sier hun. 

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om karbohydrater

Tradisjonelt norsk kosthold

Heldigvis finnes det andre måter å identifisere mineralet, som kroppen din er så avhengig av. 

- Selv om det ikke vises på en blodprøve, så kan kostholdsundersøkelser kan vise det. Det gjør vi ved jevne mellomrom. Da kan vi få et snitt, og nå ligger vi bra an, forklarer hun. 

Dermed kan du, ved å tilpasse kostholdet, selv sørge for at du får i deg nok. Christine Henriksen har doktorgrad i klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og forklarer hvorfor mineralet er så viktig for oss. 

- Magnesium er nødvendig for proteinstoffskiftet, immunsystemet og beinvevet, og dessuten i mer enn 300 enzymer som inngår i energi- og hormonproduksjonen. Slike enzymer er viktig for dannelsen av hormonene østrogen og kalcitin som begge påvirker opptak og omsetning av kalsium og oppbygging av beinvevet.

Hun forklarer at et tradisjonelt norskt kosthold med melk, brød og kornprodukter er gunstig for magnesium-inntak. 

BRA MAT: Melk, grove kornprodukter, nøtter og bær, er alle gode kilder til magnesium. Foto: Bon Appetit
BRA MAT: Melk, grove kornprodukter, nøtter og bær, er alle gode kilder til magnesium. Foto: Bon Appetit Vis mer

- Magnesium er essensiell for muskelfunksjonen, ikke minst i hjertet, i det det ved å utvide hjertets kranspulsårer øker oksygentilførselen og energiproduksjonen i hjertemuskulaturen. Samtidig virker magnesium avslappende på muskulaturen og motvirker kramper.

LES OGSÅ: Kroppen din trenger magnesium

Spis dette

Er du redd for at du ikke får i deg nok magnesium, så kan ernæringsfysiolog Henriksen, hjelpe deg. Hun forklarer nemlig at det finnes symptomer på mangel, selv om man ikke kan se det i blodet. 

- Magnesiummangel skyldes vanligvis en underliggende sykdom som hemmer absorbsjonen for eksempel i tynntarmen. Mangelsymptomer er  muskelkramper og hjertearrytmier. Det er også mulig at magnesiummangel kan bidra til høyt blodtrykk, sier hun. 

- Plager som beinskjørhet, migrene, søvnforstyrrelser, murring i beina, tretthet, forstoppelse og muskelplager er symptomer på magnesiummangel. 
 

- Magnesium inngår i ben og tenner, og er viktig for blant annet i energiomsetningen. I tillegg bidrar magnesium til den elektriske spenningsforskjellen i cellemembranene i nerve- og muskelceller, slik at disse kan fungere normalt.

Ifølge Meltzer, så trenger vi omtrendt 325 mg om dagen for å dekke vårt behov. Her er ernæringsfysiologenes beste tips til hvordan du får i deg nok av mineralet. 
 

1. Grove kornprodukter. 100 gram havregryn inneholder 200 mg magnesium, og vil derfor være en god kilde til mineralet. Rugbrød inneholder 46 mg  per 100 gram. 

2. Melk og meieriprodukter. Melk inneholder omtrent 13 mg magnesium per hundre gram, og et glass melk om dagen, eller kanskje med havregryn, vil være en svært god kilde. 

3. Nøtter. 100 g mandler inneholder 265 mg magnesium, og pinjekjerner inneholder 251 mg. 

4.Frukt og grønnsaker. Banan, fiken, plommer, svisker, avokado og potet, er gode kilder. Ernæringsfysiolog Meltzer, forklarer at mange vegetarianere har høyere magensium-innhold på grunn av at de ofte spiser mer frukt og grønt. 

I tillegg til å spise mer av  dette, kan det også være lurt å få i seg mer av disse produktene.

 • Gresskarfrø
 • Solsikkefrø
 • Sojabønner
 • Black beans
 • Cashewnøtter
 • Spinat
 • Squash
 • Sesamfrø
 • Mandler
 • Okra 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer