Joggesko

Derfor bør du ha to par joggesko

Gjør deg selv en tjeneste, kjøp et par til.

TO PAR: Har du flere par treningssko kan du slippe både stinkende og vonde bein - i tillegg varer skoen lenger. Foto: Produsentene
TO PAR: Har du flere par treningssko kan du slippe både stinkende og vonde bein - i tillegg varer skoen lenger. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Hvor mange par treningssko veksler du mellom?Er du i full gang med nyttårsforsettet om å trene mer? Da bør du ikke la vonde bein eller sure gymsko stoppe deg.

Med minst to par joggesko å veksle mellom kan du unngå begge deler.

SE OGSÅ: Gjør et kupp på treningsklær nå

Har bare ett par - men kommer til å kjøpe et par til
 
52 (36%)
To
 
30 (21%)
Tre
 
28 (19%)
Har bare ett par - og kommer til å fortsette med det
 
23 (16%)
Fire
 
12 (8%)
Fem eller flere
 
1 (1%)

La skoene få hvile

For å få skoene til å vare lengst mulig, bør du ha to par slik at du kan la skoene hvile litt innimellom, råder Ellen Sørum, produktgruppesjef for Tekstil & Fottøy og Sport & Lagspill i Gresvig AS, i denne artikkelen.

Det er bra - både for de nye dyre joggeskoene og for beina dine. I tillegg kan det forebygge svettelukt.

- Ikke bruk de samme skoene til alt, men veksle heller mellom flere par, unngå tette sko og styr unna sokker av syntetisk materiale, anbefaler Anders Stensønes fra Apotek1.

Hva skal du trene?

Vonde bein kan du også få fordi du bruker feil type sko. For eksempel bør du ikke bruke en studiosko med lite såle og demping på en tøff kondisjonstime med mye hopping og spretting.

Og omvendt: Joggesko med høy såle og dype spor er ikke det beste på dansetimer med mye koordinasjon og forflytning over gulvet. Sålen gjør gjerne at du henger igjen på parketten, og det kan føre til vonde knær eller en vrikket fot.

Med andre ord: Kjøp ett par sko beregnet til dansetimen og ett par som passer «hopp og sprett-økten».

Foretrekker du å jogge, bør du ikke glemme å ta hensyn til pronasjon. Ved overpronasjon slites sålen mest på innsiden og ved underpronasjon på yttersiden. Har du normal pronasjon, slites sålen like mye på begge sider. Spør i butikken, så får du hjelp til å finne løpeskoen som passer best for deg.

SE OGSÅ: Treningssmerten du ikke bør ignorere

20 tøffe treningssko

Det er gjerne lettere å holde nyttårsforsettet om å trene hvis du ser litt bra ut? Vi har plukket ut 20 par treningssko, finn din favoritt her:

Se 10 par joggesko:


Se 10 par studio/aerobicsko:


På tide med nye sko?

Hvor lenge er det siden du kjøpte nye sko? Tro det eller ei, men joggesko er faktisk en ferskvare. Har du hatt en treningspause på tre-fire år, vil det være lurt å skifte sko, selv om du ikke har brukt dem noe særlig, skriver DinSide.no.

Over tid vil nemlig mellomsålematerialet, materialet mellom skoens overdel og yttersålen, tørke inn. Formen og hardheten på denne er det som gir skoen dens støtdempende og stabiliserende egenskaper.

Et sikkert tegn på at skoene bør skiftes er om du kjenner småskader - uten å ha endret treningsopplegget ditt. Les mer på DinSide.no – som i likhet med KK.no eies av Aller Internett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer