Hukommelse:

Derfor bør du holde deg til håndskrevne huskelister

Og slik husker du bedre i hverdagen!

SKRIV DET NED: Du gjør lurt å skrive ned det du skal huske for hånd. FOTO: NTB Scanpix
SKRIV DET NED: Du gjør lurt å skrive ned det du skal huske for hånd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av dem som har alle avtaler skrevet i kalenderen på smarttelefonen? Eller bruker laptopen til å ta notater? Da kan det være lurt å bytte tilbake til huskelapper på papir eller fysiske avtalebøker, skal vi tro eksperter.

Martin Bystad forsker på hukommelse og er universitetslektor ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø. Han sier at det finnes forskning som tyder på at vi husker og lærer bedre dersom vi skriver ned noe for hånd:

- En antakelse er at vi aktiverer flere områder i hjernen når vi også skriver for hånd. Da må vi bruke bevegelser på en annen og mer komplisert måte enn når vi skriver på et tastatur. På den måten må vi også bruke flere sanser og da blir det lettere å huske, sier Bystad til KK.

I tillegg får vi et mer eieforhold til det vi skriver for hånd, siden vi da ser vår egen håndskrift, forklarer han. Egen håndskrift kan være lettere å huske enn nøytral tekst på en skjerm.

- Men jeg mener at dette også handler om at vi blir mer oppmerksomme og må anstrenge oss mer når vi skriver for hånd. Og når vi er mer oppmerksomme og må anstrenge oss, så husker vi bedre.

LES OGSÅ: Derfor glemmer du navnene på personer du nettopp har møtt

BEDRE Å SKRIVE FOR HÅND: Det kan være lurt å bytte ut notatlista på mobilen til en liste skrevet for hånd. FOTO: Shutterstock
BEDRE Å SKRIVE FOR HÅND: Det kan være lurt å bytte ut notatlista på mobilen til en liste skrevet for hånd. FOTO: Shutterstock Vis mer

Slik husker du bedre

Bystad har flere knep du kan bruke for å huske bedre i hverdagen. Dersom du skal huske noe du har lest, eller et navn, kan et nyttig tips være å bruke fantasien:

- Hjernen husker nemlig bilder bedre enn ord. Så lag deg en fantasihistorie av det du skal huske. For eksempel, dersom du leser om polare ekspedisjoner og skal huske detaljer fra det, bruk fantasien, lag indre bilder der du tydelig ser for deg det du leser om.

Slike teknikker kalles for «memoteknikker», og de krever litt øvelse. Om du ofte glemmer gjøremål og avtaler i hverdagen, mener Bystad at lister og avtalebøker er av stor betydning.

- For de fleste synes det er vanskelig å huske gjøremål og avtaler utenat. Såkalt «prospektiv hukommelse», altså hukommelse som retter seg mot fremtiden, har veldig begrenset kapasitet hos de fleste, sier han.

Derfor vil lister med gjøremål og avtalebøker avlaste hjernen, men det forutsetter at listene og avtaleboken faktisk brukes:

- Selv glemmer jeg raskt fremtidige gjøremål, men jeg er god på å skrive lister og derved husker jeg å gjøre det jeg skal. Så, fremtidige gjøremål og avtaler bør heller noteres ned enn å huskes utenat. Dessuten gir lister og avtalebøker mer kontroll og derved mindre stress, sier Bystad.

LES OGSÅ: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer