Fotsopp

Derfor bør du ikke å gå barbent i skoene

Gjør det lettere å bli smittet av sjenerende infeksjon.

FOTSOPP: Svette føtter i varme sko øker sjansen for at fotsoppen blusser opp. FOTO: NTB Scanpix
FOTSOPP: Svette føtter i varme sko øker sjansen for at fotsoppen blusser opp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plages du med fotsopp er du ikke alene. Det er faktisk svært vanlig, og dessuten noe du er ekstra utsatt for når det er varmt og du i tillegg kanskje går barbent i skoene.

Det som skjer når du får fotsopp er at dermatofytter (en gruppe sopp) infiserer det øverste laget av huden din. For å beskytte seg mot dette begynner huden å produsere flere celler enn den normalt gjør, og kan da bli tykkere.

Fotsopp er ikke farlig, men det er svært smittsomt, og dessuten kan det være sjenerende for den som har det. Typiske smittesteder er der mange ferdes uten sko, som ved bassengkanten eller i garderoben på treningssenteret.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen

Kan smitte deg selv med gamle sko

Men visste du at en annen smittekilde kan være dine egne sko? Ja, det stemmer faktisk! Har du hatt fotsopp, blitt kvitt den, og så tar på deg skoene dine igjen risikerer du å smitte deg selv på nytt.

- Fotsopp er mikrober, bakterier som kan ligge igjen i sokker og sko. Derfor bør også sko og sokker sprayes med soppdrepende midler i tillegg til at foten behandles, forklarer Else Olsen, som er fotterapeut ved Kristiansand fotterapisenter.

Opplever du ofte å få fotsopp, noe som blant annet kan være typisk for de som trener mye, er det dessuten viktig å være flink til å skifte sokker og sko.

- Det er viktig å skifte sko ofte, og lufte dem godt. Sko og sokker må være av pustende materiale, sier Olsen.

Hudlege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo, Xiaotong Li, har dessuten tidligere anbefalt å alltid vaske sokker på 60 grader, og spandere på deg et par nye joggesko i ny og ne. Det kan også være lurt å ta en ordentlig gulvvask etter at du har hatt fotsopp.

- Selv om et gulv er vasket er det ikke lett å fjerne alle soppsporer, og de kan derfor sitte igjen på gulvet. Når du da tråkker barfot over gulvet med våte føtter får soppsporene lettere tilgang.

Ellers er det mye du kan gjøre for å unngå plagsom fotsopp. På ferieturen kan det være lurt å gå i flipflopper ved bassengkanten, og det er også lurt å være oppmerksom på at veien mellom dusjen og skapene i treningsgarderoben kan være en stor smittekilde. Her blir nemlig vannet med bakterier liggende, og du tråkker i det.

VÆR FORSIKTIG HER: Ved bassengkanten kan det ligge mye bakterier, så det er lurt å ha med et par flipflops.  Foto: Scanpix
VÆR FORSIKTIG HER: Ved bassengkanten kan det ligge mye bakterier, så det er lurt å ha med et par flipflops. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Husker du å vaske føttene også?

Bruk egen fotkrem

Men det aller viktigste du gjør er å sørge for at føttene dine er mindre mottakelige for fotsopp. Du trenger nemlig en liten rift eller skramme for å bli smittet, så her er fuktighetskrem tingen.

– Både vorter og sopp trenger som regel en inngangsport for å smitte, og en liten rift eller sprekk i huden på føttene er alt som skal til, har Rikke Albrigtsen, som er medisinsk fotterapeut hos Artesia i Oslo, tidligere fortalt.

– Den beste måten å holde huden hel på, er ved å smøre føttene en gang om dagen, gjerne før du legger deg.

Det kan imidlertid være lurt å investere i en god fotkrem, da vanlig håndkrem gjerne ikke er hard nok kost for føttene våre.

– Mange håndkremer vil være for lette for føttene, og ikke ha den beskyttende virkningen som føttene trenger, forklarer Albrigtsen.

LES OGSÅ: Så ofte bør du stelle føttene

Slik kan du forebygge fotsopp:

  • Hold føttene tørre, særlig mellom tærne. Vær påpasselig med grundig tørking mellom tærne etter dusjing, bruk eventuelt en hårføner.
  • Gå barfot slik at føttene dine får luftet seg så mye som mulig når du er hjemme. Bruk om mulig luftige sandaler som er åpne for tærne.
  • Sokker bør skiftes hyppig, og absorberende, ikke-syntetiske sokker bør foretrekkes. Svetter du mye på føttene, skift sokker to ganger daglig.
  • Skift mellom flere sko slik at skoene rekker å tørke mellom hver gang du bruker dem.
  • Eventuelt kan du bruke pudder mellom tærne, eventuelt pudder som inneholder antisopp-middel.
  • Beskytt eventuelt føttene dine i offentlige bad og garderober. Bruk badesandaler

Ikke lån sko av andre.

(Kilde: Norsk Helseinformatikk/NHI.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer