Prosecco:

Derfor bør du ikke drikke prosecco for fort

Boblene i prosecco, champagne og cava gjør at du blir raskere beruset.

PROSECCO: Boblene i prosecco, champagne og cava gjør at du blir raskere beruset.. FOTO: Shutterstock / Ditty_about_summer
PROSECCO: Boblene i prosecco, champagne og cava gjør at du blir raskere beruset.. FOTO: Shutterstock / Ditty_about_summer Vis mer
Publisert

Prosecco har blitt nordmenns nye favorittdrikk på fest, og salget av de lettere (og ikke fullt så dyre) boblene har tatt helt av de siste årene, har Aftenposten tidligere rapportert.

Og det er ikke uten grunn at vi elsker bobler. Et glass kan ofte være akkurat det du trenger for å komme i stemning. For av en eller annen grunn kan det se ut til at humøret gjerne stiger i takt med boblene i glasset. Kanskje blir du litt ekstra glad og fnisete, og kanskje føler du også at det skal litt mindre til enn vanlig. Men stemmer dette egentlig, eller er det bare innbilning?

– I all forstand så er det jo for så vidt bevist at boblene frakter alkoholen fortere i blodet, sier Ken Canaiolo Engebretsen som eier og driver Norsk Sommelier Utdannelse, til KK.no.

– Dette betyr ikke at du blir mer full, for alkoholinnholdet er jo det samme, men det kan altså gå litt raskere, forklarer han.

Allerede i 1924 ble det gjort en studie på dette, der forskere analyserte hvilken effekt karbondioksid har med den hastigheten som alkohol blir absorbert i blodet, og fant ut at bobler faktisk kan gjøre deg raskere full.

Alkoholen tas raskere opp

Også daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL - Kari Randen, sier til KK.no at hun kjenner til en undersøkelse som viste nettopp dette.

– Der rørte man ut boblene i champagnen for halvparten av deltagerne, og det ble konkludert med at promillen steg raskere blant dem som fikk beholde boblene i sine champagneglass, sier Randen.

PÅ EN SNURR: Studier har vist at bobler faktisk kan gjøre deg raskere full. Men er det det samme om du drikker champagne eller prosecco? Foto: Shutterstock / ginger_polina_bublik
PÅ EN SNURR: Studier har vist at bobler faktisk kan gjøre deg raskere full. Men er det det samme om du drikker champagne eller prosecco? Foto: Shutterstock / ginger_polina_bublik Vis mer

Studien som ble utført i 2003 under ledelse av psykolog Fran Ridout ved Universitetet i Surrey, hadde 12 deltakere som hver drakk to glass champagne per økt.

Etter bare fem minutter, hadde de gjennomsnittlig 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, mens de som drakk Champagne uten bobler i gjennomsnitt bare hadde 0,39 milligram alkohol.

– Det er ikke undersøkt hvorfor dette ble resultatet, men forskerne antar at det kan handle om at karbondioksidet påvirker tarmen slik at alkoholen tas raskere opp, forklarer Randen.

LES OGSÅ: 6 vanlige myter om vin

Færre bobler i prosecco

Disse undersøkelsene er riktignok gjort på Champagne, og Champagne er slett ikke den eneste drikken som inneholder bobler. Men betyr dette at vi vil oppleve akkurat den samme effekten om vi drikker prosecco? Først må vi se på hva som er forskjellene på Champagne og prosecco.

Ifølge Engebretsen er det i hovedsak tre faktorer som skiller Champagne fra prosecco.

– Den første faktoren er jo hvor de produseres. Champagne er fra nord i frankrike og prosecco fra nord i italia. Det gir jo da klimatiske forskjeller, forklarer han.

IKKE DET SAMME: Det er i hovedsak tre faktorer som skiller Champagne fra prosecco, og den viktigste faktoren er produksjonsmetoden. 
 Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
IKKE DET SAMME: Det er i hovedsak tre faktorer som skiller Champagne fra prosecco, og den viktigste faktoren er produksjonsmetoden. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Den andre faktoren er hvilke druesorter som brukes i produksjonen av de to ulike drikkene. I begge tilfeller brukes det druesorter som er egnet for bobler, men de er likevel ganske forskjellige. Den siste, og kanskje viktigste faktoren er produksjonsmetoden.

– Ved Champagne produseres boblene i flasken, mens prosecco produseres i tank. Dette gir stor forskjell i antall bobler og hvor stort trykk du får i flasken. Det er dette som gjør at Champagnekorken skyter langt ut når den sableres, mens prosecco er det ikke vanlig at man sablerer, forteller vineksperten.

Champagnemetoden brukes også for å lage cava, og prosecco skiller seg derfor ut med lavere trykk i flasken.

Man kan derfor anta, uten at dette er foretatt noen undersøkelse på, at prosecco derfor ikke gir like rask alkoholpåvirkning som Champagne.

LES OGSÅ: Ser vinglassene dine slik ut?

EKSPERT: Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Foto:  AV-OG-TIL.
EKSPERT: Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Foto: AV-OG-TIL. Vis mer

Andre faktorer kan påvirke oss

Når det kommer til å drikke seg full på bobler påpeker Randen at andre faktorer også kan spille inn.

Bobler har en myteomspunnet glede over seg, og ofte er dette noe vi drikker når noe skal feires. Dette kan selvsagt også spille en rolle for hvor «sprudlende» vi blir.

– Champagne drikker man ofte i spesielt festlige anledninger og høy stemning kan jo føre til at man drikker raskere. I motsetning til hvitvin som kanskje konsumeres sammen med mat, med et glass vann på siden, så drikkes bobler kanskje oftere for seg selv på tom mage, forteller hun.

Vitenskapen har også vist at måten du forventer at alkoholen skal påvirke deg, faktisk bestemmer hvor full du blir. Det viste i hvert fall en studie fra 1995, der forskere oppdaget at personer som forventes å reagere sterkere på alkohol gjerne viser mer tegn til å være fulle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer