Fødsel

Derfor bør du ikke fjerne håret «der nede» før fødsel

Det har faktisk en viktig funksjon.

GLATTBARBERT FØR FØDSELEN? Mange barberer seg nedentil før fødselen, men det er faktisk anbefalt at du lar håret gro.  Foto: Scanpix
GLATTBARBERT FØR FØDSELEN? Mange barberer seg nedentil før fødselen, men det er faktisk anbefalt at du lar håret gro. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det vært mye snakk om skjønnhetspress blant både gravide og nybakte mødre. På føderommet skal det heller ikke være helt uvanlig at de fødende har forberedt seg med en time hos intimvokseren, men det er heller slik at du gjerne kan ha litt hår «der nede» når du kommer til føden. 

- Hår kan være en barriere og fungere som en beskyttelse mot bakterier, forklarer leder i den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen. 

At kjønnshåret skal kunne ha en viktig beskyttelsesfunksjon, ved å holde på fuktigheten, beskytter mot infeksjoner og reduserer friksjon, har også Kristina H. Johansen, som er privatpraktiserende gynekolog i Bergen tidligere fortalt KK.no. 

- Jeg mener at vår herre ga oss kjønnshårene nettopp fordi han ville at de skulle beskytte underlivet vårt. Da jeg begynte som gynekolog på 70-tallet var det ikke noen som barberte seg, dette er en trend som har kommet de siste 15 til 20 årene.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Kan øke risikoen for infeksjoner

Alle gravide får under svangerskapet informasjon der det står at man helst bør la stussen være fra rundt en måned før fødsel, forteller overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, Ferenc Macsali. 

- I svangerskapet får også alle kvinner delt ut et skriv om at dette ikke er noe vi anbefaler på grunn av infeksjonsfare med tanke på et keisersnitt, men også ved en vaginal fødsel der det noen ganger kan bli en rift, forklarer han. 

Håret vi har der nede kan altså beskytte mot ulumskheter vi ikke vil ha der. Under en fødsel kan det som kjent gå litt hardt for seg, og denne beskyttende barrieren er dermed desto viktigere.

- Du fjerner en beskyttelse og det kan gi skader i vevet. Håret er der som en beskyttelse, poengterer Macsali. 

LES OGSÅ: Fødselen: Vondt, intenst og fantastisk

DROPP DENNE: Håret nedentil kan beskytte mot infeksjoner som kan oppstå etter et keisersnitt eller som følge av rifter etter vaginal fødsel. Derfor anbefales det at du dropper høvelen fra en måned før fødsel.  Foto: Scanpix
DROPP DENNE: Håret nedentil kan beskytte mot infeksjoner som kan oppstå etter et keisersnitt eller som følge av rifter etter vaginal fødsel. Derfor anbefales det at du dropper høvelen fra en måned før fødsel. Foto: Scanpix Vis mer

Færre som tar alt håret nå enn før

Han forteller imidlertid de ikke ser altfor mange tilfeller der den vordende moren har fjernet alt hår før fødselen ved Haukeland. De fleste «trender» møter som kjent ofte også på en nedgangstid, og det gjelder nok «brasilianeren» også. 

- De senere årene har det vært slik at mange kvinner er glattbarbert, men jeg har inntrykk av at det er litt på retur, sier Kirsten Jørgensen. 

Selv om gravide får skrivet om at håret helst ikke skal bort viser et kjapt søk på nett at mange også er usikre på om voks og strips bør frem så jordmor ikke får for mye å jobbe med om det skal syes etter fødselen, men generelt er nok hårveksten noe det er lite vits i å bekymre seg over. Usikkerheten kan kanskje stamme fra at det tidligere var vanlig at jordmor barberte før fødselen, men det er uansett ikke noe du skal tenke på. 

- Nei. Om det skal være et problem med tanke på det å skulle sy etterpå for eksempel, så skal det være veldig mye før det blir noe problem. Før i tiden barberte man gjerne litt før fødsel, men det har vi sluttet med. Om det skulle bli et problem er det noe vi løser der (på føderommet). 

- Jeg tror det er viktig å bevare noe av det naturlige. Er det ikke noe hår der er det en inngangsport for bakterier, og det er jo en grunn til at vi har det. Men det viktigste er jo hva kvinnene føler seg vel med og at det ikke er et press på dem at de for eksempel må vokse seg før en fødsel, avslutter Jørgensen. 

LES OGSÅ: Så lenge bør du vente med treningen etter fødsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer