Sove For Lenge

Derfor bør du ikke gå over de anbefalte timene med søvn

Hverken for mye eller for lite er bra for deg.

SOVE FOR LENGE: Søvnbehovet vårt varierer, men de fleste av oss trenger et sted mellom syv og ni timer hver natt. Hverken flere eller færre er å anbefale.  Foto: Scanpix
SOVE FOR LENGE: Søvnbehovet vårt varierer, men de fleste av oss trenger et sted mellom syv og ni timer hver natt. Hverken flere eller færre er å anbefale. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Behovet vårt er individuelt, men det er anbefalt at vi sover mellom syv og ni timer hver natt. Lite søvn kan nemlig gi både økt appetitt og metabolske forstyrrelser og det kan svekke hjerte- og karhelsen, i tillegg til at det gjør dagen derpå tung for både kropp og hode. 

LES OGSÅ: Dette gjør sovemidler med deg

Hverken for mye eller for lite er bra

Men visste du at du helst heller ikke skal sove for mye? 

- Det er riktig at det er funnet en såkalt U-kurve, med sykdom og dødelighet langt y-aksen og søvnlengde langs x-aksen. Det indikerer således at de som sover veldig mye har større dødelighet og mer fedme blant annet enn de som har mer moderat søvnlengde, forteller Ståle Pallesen, søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen. 

Spørsmålet er imidlertid hva som kom først – om det er mye søvn som gjør deg syk eller sykdom som gjør deg søvnig. 

- Hva som er årsak og virkning er vanskelig å si. Det er ingen mekanismer som vi kjenner til som direkte tilsier at å sove mye er farlig, i motsetning til å sove lite der vi mer kjenner til mekanismene som gjør dette skadelig. Å sove mye er noe som kanskje er forbundet med visse sykdommer og som derfor bidrar til å at oppstår en assosiasjon mellom lang søvnlengde og dødelighet og sykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer