Tissetrengt:

Derfor bør du ikke holde deg for lenge før du tisser

- Alle som ikke sliter med overaktiv blære bør tisse når beskjeden blir gitt, sier lege.

GÅ PÅ DO: Det er viktig at du tisser når du faktisk må det. FOTO: NTB Scanpix
GÅ PÅ DO: Det er viktig at du tisser når du faktisk må det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Holder du deg ofte for lenge når du må tisse? Det kan i verste fall føre til urinveisinfeksjon. Men husk at det heller ikke er gunstig å tisse for ofte.

Tron Tronsen ved Urologikinikken Trodheim er spesialist i urologi og kirurgi. Han mener det spesielt kan være unge jenter som har problemer med det å holde seg for lenge:

- Det kan føre til noe som heter «lazy bladder», der urinblæra blir skadet ved at den tøyes ut med store urinvolumer, og at urinblæremuskelen noen ganger kan miste sin styrke. Dette kan føre til «resturin», som igjen kan føre til urinveisinfeksjoner.

LES OGSÅ: 8 vanlige grunner til at du får urinveisinfeksjon

Noen yrker er ekstra utsatt

Tronsen forklarer at han også møter voksne som kan undertrykke trangen til å gå på toalettet over lang tid.

- For eksempel de som er bussjåfører, langtransportsjåfører, av og til med konsekvenser i from av manglende blæretømming senere, med resturin og urinveisinfeksjoner som følge.

Urologen møter derimot mest mennesker med det motsatte problemet; det vil si overaktiv urinblære.

- De tisser for ofte, med for små volumer (oftest for å unngå urinlekkasje). Der oppfordrer jeg dem til å tøye blæra, såkalt blæretrening. Å tømme blæra etter klokka, da det ikke er naturlig å tisse for eksempel én desiliter urin av gangen, men heller tre til fire desiliter, sier Tronsen.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

TISSETRENGT: Det er lurt å unngå å gå tissetrengt i for langt tid. FOTO: NTB Scanpix
TISSETRENGT: Det er lurt å unngå å gå tissetrengt i for langt tid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Noen sliter med overaktiv blære

Mens noen går lenge før de tisser, er det altså andre som rett og slett ikke klarer å holde seg lenge.

Stian Ødegaard Melcher, som er allmennlege ved Volvat Majorstuen, forklarer at noen pasienter sliter med overaktiv blære.

Det kan skyldes feil ved mekanismen mellom blæren og hjernen, slik at blæren sier fra til hjernen at den må tømmes før det egentlig er nødvendig.

- Når blæreveggen settes på strekk, går det slike signaler til hjernen. Disse pasientene kan få beskjed om å holde seg for å «lære blære hjernesignalene» og bli mindre sensitive, sier Melcher til KK.

Alle andre bør tisse når beskjeden blir gitt. Melcher forklarer at det kan være veldig smertefullt å ikke tisse når man må og blæren strekkes mye.

- Hvis man må tisse veldig mye oftere enn vanlig bør man sjekke ut følgende tilstander: Infeksjon som gjør blæren mer sensitiv og bør behandles, resturin som setter blæren på strekk fordi man ikke får tømt den tilstrekkelig. Eller overaktiv blære.

LES OGSÅ: Derfor lukter det vondt når du tisser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer