LA HUDEN SLIKKE DEG I ANSIKTET: Hvor ekkelt er det egentlig å la huden slikke deg i ansiktet?  Foto: Shutterstock / shulgenko
LA HUDEN SLIKKE DEG I ANSIKTET: Hvor ekkelt er det egentlig å la huden slikke deg i ansiktet? Foto: Shutterstock / shulgenko Vis mer

Hunder

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet!

Husk at «Fido» er glad i å spise avføring fra andre dyr.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig at hundeeiere lar sin pelskledde bestevenn slikke seg i ansiktet. Ifølge en rekke hundeforum og -sider på nettet, gjør hunden det blant annet for å vise vennlighet, kjærlighet og omsorg - eller for å vise mennesket at det er godtatt.

Tonje Haug er veterinær ved Ryen dyreklinikk, og sier det er en naturlig del av hundespråket: 

- Det kan oppfattes som en tillitserklæring og eller smisking fra hunden, sier hun.

Enkelte lar kanskje slikkingen gå nettopp fordi det er koselig, og fordi vi uansett har hørt «myten» om at hundens munn er mye renere enn vår egen. Men er den egentlig det? Vi har vært i kontakt med flere eksperter, og nesten alle mener at det ikke er særlig bra å i la hunden slikke deg i ansiktet - eller på huden i det hele tatt. 

LES OGSÅ: Har mer bakterier enn doen

- Det er helt uaktuelt 

Allmennlege og sjefsvarlege hos Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein, mener det er åpenbart at man ikke bør la hunder slikke oss i ansiktet.

Han er selv både hundeeier og -elsker, og han forstår hundens ønske om å vise sin hengivenhet overfor eieren. Likevel mener han at det både er uhygienisk og uestetisk å la dyr slikke mennesker i ansiktet.

- Jeg vet jo at hunder går med snuten og nesa nedi skitne bygater og søppel, og de slikker og snuser på det meste, inklusiv hilsningsatferd med å snuse hverandre inngående i anus, sier legen, og legger til:

- Og svært mange hunder er i tillegg glad i å spise avføring fra blant annet hest og katt når de måtte komme over dette.

Av den grunn hevder allmennlegen at det å bli slikket i ansiktet av en hund i praksis er det samme som å «dyppe» egen munn eller ansikt ned i steder hvor hunden har vært.

- Med hånden på hjertet skjønner jeg overhodet ikke, verken som lege eller hundeeier, at noen mennesker lar hunden slikke seg i ansiktet, og enda verre på munnen, sier Barexstein, som før øvrig mener at det samme gjelder katt, som fanger og spiser fugler, mus og andre dyr som potensielt kan overføre sykdommer.

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden din 

Det har sannsynligvis forårsaket blodforgifting

Barexstein nevner dessuten, med tanke på det overnevnte om ting hunder og katter kan finne på å gjøre, at vi åpenbart bør vaske oss godt etter at dyr har slikket oss på hendene. 

Kåre Bergh er overlege ved avdeling for mikrobiologi ved St. Olavs Hospital og professor ved NTNU i Trondheim. Han stiller seg omtrent likt med Barexstein når det gjelder det å la «Baltus» eller «Bella» spre slikket sitt i ansiktene våre.

- Jeg er ikke i tvil om risikoen knyttet til dette. Jeg er helt klar i min oppfatning at å bli slikket i ansiktet er ugunstig. Når vi vet hva hunder har vært i kontakt med av mye rart, inkludert muligheten for mange sykdomsfremkallende bakterier, sopp parasitter og ormer i tillegg til sin egen munnflora, syns jeg det er svært uheldig at hunder slikker mennesker i ansiktet. Dette gjelder spesielt for mennesker som har nedsatt immunforsvar.

Bergh påpeker at han vitenskapelig ikke har de sterkeste bevis, men at han selv har behandlet pasienter med blodforgiftning som er forårsaket av bakterien Capnocytophaga canimorsus

Ifølge Store norske leksikon forekommer denne bakterien normalt i munnhulen hos hunder og katter, og kan i sjeldne tilfeller gi blodforgiftning hos mennesker, særlig etter hundebitt. Individer med svekket immunforsvar er spesielt utsatt for alvorlig sykdom av denne bakterien.

Den ene pasienten døde faktisk av blodforgiftningen som skyldtes denne bakterien. 

- Pasienten som døde hadde ingen sår eller nedsatt immunforsvar som kunne forklare inngangsporten for infeksjon, mens pasient nummer to hadde noe nedsatt immunitet, sier Bergh og understreker at dette er et svært sjeldent tilfelle. 

Professoren trekker frem en artikkel fra Daily Mail, og mener den illustrerer problemstillingen godt. Artikkelen påpeker blant annet at hunden kan spre en mengde bakterier og en rekke sykdommer. Listen er lang, men Daily Mail nevner blant annet salmonella, parasitter, soppinfeksjoner, bendelorm, ringorm, og tuberkulose.

Bergh anbefaler også denne National Center for Biotechnology-artikkelen fra 1990, som nyanserer bildet ved å blant annet trekke frem faktorer som at sykdomsoverføring ofte skyldes bitt, og betydningen av personers immunforsvar.

<strong>BAKTERIER:</strong> Lege Brynjulf Barexstein hevder at det å bli slikket i ansiktet av en hund i praksis er det samme som å «dyppe» egen munn eller ansikt ned i steder hvor hunden har vært. Foto: © Frank Siteman
BAKTERIER: Lege Brynjulf Barexstein hevder at det å bli slikket i ansiktet av en hund i praksis er det samme som å «dyppe» egen munn eller ansikt ned i steder hvor hunden har vært. Foto: © Frank Siteman Vis mer

LES OGSÅ: Syns du kjæresten din er skikkelig ekkel?

Mener vi vet for lite om det

Harleen Grewal er professor ved Klinisk Institutt ved Universitetet i Bergen. For henne er det viktig å understreke at temaet er komplekst, og kan avhenge av mange faktorer. Hun sier at eksisterende anbefalinger med tanke på kontakt med kjæledyr er basert på begrenset forskningsdata, og at man derfor bruker generelle anbefalinger for å forebygge smittsomme sykdommer.

- Det trengs forskning som kvantifiserer sykdomsrisiko tilknyttet kontakt med kjæledyr. 

Grewal sier videre at forekomsten av kjæledyr-assosierte sykdommer ansees som lavt.

- Smittefaren er ulik fra individ til individ, og er blant annet avhengig av alder, immunstatus og hvordan man håndterer kjæledyr. Noen smittes lettere enn andre, som barn under fem år og eldre over år. I tillegg er gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar mer utsatt for lengre eller mer alvorlig sykdom.

LES OGSÅ: Vesken din er proppfull av bakterier

Slik får du bukt med problemet

Plages du med at hunden slikker deg i ansiktet, og syns du det var ekkelt å lese denne artikkelen og vil få bort problemet? Casper Hoelstad er veterinær ved Holstad Veterinærkontor. Han mener man fint kan unngå at hunden slikker deg i ansiktet.

- Når hunden slikker deg i ansiktet, er det jo et tegn på hengivenhet og tillit. Hvis man viser tydelig at man ikke liker det, så kan jo det virke negativt på hunden, og man mister den tilliten. På en annen side finnes det mange andre måter for hunden å vise hengivenhet på, og man kan fint unngå slikking i ansiktet uten at hunden blir negativt påvirket.

Blant tips på nettet ser man at hunden kan ignoreres, eller man kan trekke seg vekk når det blir for plagsomt. Videre går det an å gi godbit og mye ros når hunden slutter. 

Hoelstad erfarer at det er e-coli som vil være det mest sannsynlige som kan bli overført, men nevner også opp noen av sykdommene som artikkelen til Daily Mail trekker frem. 

- De aller fleste blir ikke syke av dette så man kan nok ikke si at det er så mange generelle bivirkninger, sier imidlertid Hoelstad.

Han tror ulovlig importerte, og hunder som er smuglet inn i landet, vil gjøre problemstillingen mer aktuell, og at vi uansett skal være forsiktig med hunder vi ikke kjenner, eller når vi er i utlandet og møter løshunder, og påpeker.

- Sjansen for overføring av smitte vil være større jo oftere en utsetter seg for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer