Sovevaner

Derfor bør du ikke re opp senga om morgenen

For mange gir det en ryddig start på dagen, men det finnes grunner til å la være ...

SKAL, SKAL IKKE ...: Kan det å re opp sengen om morgenen faktisk gjøre deg lykkeligere? FOTO: NTB
SKAL, SKAL IKKE ...: Kan det å re opp sengen om morgenen faktisk gjøre deg lykkeligere? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

KK har tidligere skrevet om hva sovestillingen kan si om dynamikken i parforholdet. Nå viser studier at også hvorvidt du rer opp sengen om morgenen eller ikke, kan si noe om hvordan det står til i ditt indre.

Firmaet Best Matress Brand kartla i en undersøkelse fem hundre amerikanere mellom 18 og 81 år som redde opp sengen hver morgen, la oss kalle dem reopp-laget, og fem hundre deltakere som ikke gjorde det, heretter kalt rote-laget (om du tilhører sistnevnte kategori, ikke bli fornærmet, rettferdigheten vil skje fyllest lengre ned i saken).

Og det man fant var en smule oppsiktsvekkende.

I undersøkelsen som er omtalt i den svenske magasinet allas.se, viste det seg nemlig at hvorvidt man rer opp sengen eller ikke, sammenfalt med deltakernes produktivitet og helse.

Tre av fire på reopp-laget følte seg ved dagens slutt fornøyd med sine prestasjoner gjennom dagen. På rote-laget, altså de som ikke redde opp, kunne bare to av fire skilte med det samme.

Elsker å krysse av på lister

Å re opp sengen sammenfalt også med andre vaner. Undersøkelsen viste at deltakerne på reopp-laget var mer velorganiserte og ofte fulgte rutiner, noe som kanskje ikke er så overraskende, med tanke på at det å re opp i utgangspunktet handler om vaner.

Reopp-laget viste også en klar tendens til å arbeide etter oppsatte planer, og å krysse av på lister. De var også mer effektive i å få husarbeidet unnagjort, og 17 prosent viste større gjennomføringsevne når det kom til trening og sunne matvaner. I tillegg sov reopp-laget hele to timer og 24 minutter mer enn rote-laget i løpet av en uke.

Lykkelig av å re opp?

Ifølge allas.se stemmer resultatene med en tidligere studie av Hunch.com. I denne studien, som hadde hele 68 000 deltakere, gjorde man et overraskende funn. I testgruppen svarte nemlig 71 prosent av de som redde opp sengen at de var lykkelige, mens 62 prosent av de som ikke redde opp, oppga at de var ulykkelige.

Likevel, man kan ikke automatisk gi det å re opp sengen æren for verken lykke og gjennomføringsevne, ettersom mye også kan forklares med personlighetstrekk. Og er det kanskje slik at den som er lykkelig i utgangspunktet har mer overskudd til å re opp? At lykken dermed er uavhengig av sengas tilstand?

Sunt å ikke re opp

KK har tidligere skrevet om hvor ofte man egentlig bør bytte ut hodeputen, og det er langt oftere enn du tror. Vi har også skrevet om hvor ofte du bør skifte putetrekk, og det er faktisk MYE oftere enn vi trodde.

Men dersom du nå er av dem som verken skifter putetrekk spesielt ofte, eller rer opp om morgenen, er det ingen grunn til å henge med hodet. For du er langt fra alene. Ifølge den eldre studien var det hele 59 prosent som ikke redde opp sengen om morgenen.

Og du, det skal faktisk finnes helsefordeler ved å ikke re opp sengen også. Ja, enkelte eksperter vil gå så langt som til å advare mot det. Om du dekker til madrassen om morgenen med dyne og sengeteppe, stenges nemlig fukten inne og det gir større risiko for at midden florerer. Enkelte mener derfor at du skal la sengen være som den er om morgenen, og heller trekke dyna til side og la madrassen få lys og luft. Så kan du heller pynte på senga når du kommer hjem.

Når ble hvert fall denne journalisten lykkeligere!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer