Svidd mat:

Derfor bør du ikke spise svidd grillmat

- Kan inneholde helseskadelige stoffer.

SVIDD GRILLMAT: Det er ikke bra å spise svidd grillmat, da det inneholder stoffer som er kreftfremkallende. FOTO: Shutterstock / ffolas
SVIDD GRILLMAT: Det er ikke bra å spise svidd grillmat, da det inneholder stoffer som er kreftfremkallende. FOTO: Shutterstock / ffolas Vis mer
Publisert

Når solen varmer fyres grillene opp i mange norske hjem, og vi smaker for alvor på sommeren. Men det er som kjent en risiko ved å grille mye, spesielt om du lar deg distrahere litt ekstra av det fine været og lar koteletten ligge på litt for lenge.

- I stekt mat dannes stekemutagener, som er en gruppe stoffer som kan skade DNA-et og være kreftfremkallende. Når du griller vil det også komme røyk fra fettet som drypper ned på stenene og det kan avsettes på maten, forteller forsker ved Avdeling for Toksiologi og Risiko ved Folkehelseinstituttet, Trine Husøy.

- Røyken inneholder polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), som kan være helseskadelige. Dette er også kreftfremakallende stoffer som vi ikke bør ha i maten, forteller Husøy.

LES OGSÅ: Bytt ut kjøttet med mager fisk

Ikke grill over åpen flamme

Ifølge Mattilsynet gir det ingen akutt helserisiko å innta disse stoffene, og det er heller ikke ansett som farlig å spise en svartbrent skorpe av et kjøttstykke av og til, men inntaket over tid kan være skadelig. Derfor er det lurt å ikke grille eller steke for varmt, og unngå brent mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.