Derfor bør du ikke spørre en kvinne om hun er gravid

- Du skal være ganske sikker på at hun er gravid før du spør, vi snakker syvende måned og utover, sier ekspert.

DU KAN TA FEIL: Det er ikke alltid sikkert at en stor mage betyr graviditet. - Du skal være ganske sikker på at hun er gravid før du spør, vi snakker syvende måned og utover, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
DU KAN TA FEIL: Det er ikke alltid sikkert at en stor mage betyr graviditet. - Du skal være ganske sikker på at hun er gravid før du spør, vi snakker syvende måned og utover, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Se for deg at du treffer på en bekjent som du ikke har sett på en god stund, og du ser med én gang at noe er veldig annerledes. Hun er gjerne litt rundere i kinnene, bredere over hoftene og magen stikker litt mer ut enn vanlig. Hun er jo nødt til å være gravid? «Wow, gratulerer med baby på vei», smiler du i det dere møtes. Men responsen lar vente på seg, hun rynker brynene og ser forvirret på deg. «Hva mener du?», spør hun.

Det er ikke alltid like lett for andre å skille mellom vektøkning, graviditet eller andre medisinske årsaker til at kroppen endrer seg. Det kan være alt fra sykdommer, oppblåsthet, at hun nylig har født eller rett og slett at hun har kost seg litt ekstra med god mat den siste tiden.

Det er fort gjort å gå på en skikkelig smell hvis du bare antar at endringen skyldes lykkelige omstendigheter, for de færreste liker nemlig påminnelser om at de har lagt på seg, uansett hva endringen skyldes.

LES OGSÅ: 15 tidlige symptom på graviditet

Kan være mange årsaker

De aller fleste kvinner som nylig har født opplever at magen buler mer enn vanlig, noe som er helt naturlig og til og med kan være vakkert. Likevel vil nok de færreste like å få dette påpekt av andre.

- Det er vanlig at magen bruker tid på å komme tilbake til pre-gravid tilstand. Noen gjør aldri det. Jeg opplever at når kvinner kommer på etterkontroll til meg, er det stort fokus på å få flat mage. La kroppen få komme seg litt av seg selv.

Det sier jordmor Kjersti Pettersen, som er en av Bergens mest erfarne jordmødre.

- Ellers mener jeg at en ikke skal kommentere hvordan folk ser ut, det er sårende. Hva om kvinnen for eksempel er oppblåst i magen fordi hun går på hormonkur for å klare å bli gravid, og ikke er det. Jeg liker teksten til Astrid S, «Maybe I should think before I talk», sier Pettersen.

LES OGSÅ: Studier viser at graviditet endrer hjernen

KAN VÆRE VANSKELIG Å SE: I noen tilfeller kan det være vanskelig å se om noen er gravid eller rett og slett bare litt oppblåst.
KAN VÆRE VANSKELIG Å SE: I noen tilfeller kan det være vanskelig å se om noen er gravid eller rett og slett bare litt oppblåst. Vis mer

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

- Mange opplever å bli spurt om graviditet

- Det er veldig mange kvinner som har opplevd å bli spurt om de er gravide, selv om de ikke er det. Det kan fort bli en ubehagelig og sårende situasjon.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at spesielt i ettertid av en graviditet, eller dersom vedkommende har lagt på seg litt, kan det være vanskelig å skille om hun er gravid eller ikke.

- Det skjer støtt og stadig at kvinner blir spurt om det, og det kan være sårende. Spesielt dersom hun ikke føler seg vel med de ekstra kiloene eller føler seg mindre attraktiv. Du skal være ganske sikker på at hun er gravid før du spør, vi snakker syvende måned og utover, sier han.

Winther sin tidligere samboer opplevde blant annet at en mann kom bort, gratulerte henne med graviditeten og tok henne på magen, selv om hun ikke var gravid.

- Det ble klein stemning og mannen ble ganske flau. Man bør absolutt være varsom, og hvis du er i tvil bør du unngå å si noe som helst, råder Winther.

LES OGSÅ: Derfor går du opp i vekt av medisinen du bruker

Kan ha uheldige utfall

- Det er selvfølgelig sårbart å spørre kvinner om de er gravide, da kroppen er i endring i visse perioder både under og etter et svangerskap. Å få en slik kommentar dersom man ikke er gravid, kan for noen oppleves som ubehagelig, vanskelig eller sårende.

Det sier Bente Sommerfeldt, som er faglig direktør og spesialist i klinisk psykologi ved Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser.

Hun sier at de er er skeptisk til absolutte utsagn som «aldri», «alltid», «alle», «ingen» osv, men å kommentere på andres kropper kan ha flere uheldige utfall.

For noen kan det medføre økt kroppsfokus, for andre kan det medføre kroppsmisnøye og usikkerhet omkring egen kropp. For noen kan det føre til trang til å gå ned noen kilo.

- Det er et økt fokus på «kroppspress», men et annet viktig fokus er også hvem som lar seg presse, og ikke minst hvilke kvinner og menn som klarer å stå imot slikt fokus og press. Hva kjennetegner dem? Vi trenger å hjelpe hverandre til å løfte blikket, vi må vekk fra detaljfokuset omkring kropp, sier Sommerfeldt.

Et viktigere fokus er alt det en kropp kan anvendes til, som for eksempel svangerskap og fødsel.

- Vi trenger hjelp til å få fokuset vekk fra alt det visuelle og den konkrete kroppen. Da kan slike kommentarer få uheldige konsekvenser, sier hun.

15 tidlige tegn på graviditet! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer