Solarium

Derfor bør du ikke ta solarium før sommerferien

Gjør at huden eldes enda raskere.

SOLARIUM FØR FERIEN?: Har ingen effekt i forhold til å beskytte deg mot solen, sier ekspertene.  Foto: romanruzicka - Fotolia
SOLARIUM FØR FERIEN?: Har ingen effekt i forhold til å beskytte deg mot solen, sier ekspertene. Foto: romanruzicka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som været er varmere er det mange som har lyst på litt ekstra brunfarge. Man føler seg jo gjerne litt mer attraktiv når man har litt farge, spesielt når det er blitt såpass varmt her i Norge at man går med bare ben.

Siden selvbruning ofte kan være litt vanskelig å få til, er det mange som tyr til solarium. Rolah Lønning er hudlege ved BeWell-klinikken i Stavanger, har skrevet boken Frisk Hud og driver siden ROKderm.com. Hun fraråder absolutt alle å ta solarium (sjekk hvor lite du egentlig bør ta her!).

- Det har ingen videre hensikt. Det er riktig at allerede brun hud vil kunne beskytte seg i noen større grad mot deler av UV spekteret, men det er en så liten effekt at man uansett ikke tjener på den i lengden. I stedenfor gir man seg selv bare enda større dose DNA skade via lampene i solarium-sengen, som igjen øker risikoen for hudkreft og tidlig aldring.

- Så nei, ikke legg deg i solsengen!

LES OGSÅ: Gjør deg brunere på 5 minutter

- Huden din eldes enda raskere

Ernst-Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter, mener det er altfor få som er klar over kreftfaren ved solarium.

- For det første, det er ytterst sjelden hudleger mener det er noe poeng med solarium. Bruk av solarium er assosiert med økt forekomst av både melanom og non melanom hudkreft.

- Når vi i tillegg vet at solarium før en sydentur vanligvis kommer på toppen av den UV bestrålingen man får på ferien, blir det samlet en høyere stråledose.

Solariumsstrålene er heller ikke positivt for de som ønsker å bevare en ung hud, eller unngå unødig aldring.

- Vi vet at hudens solbeskyttende egenskaper ikke bare er fra brunfargen, men også det faktum at huden blir tykkere ved soling. Den effekten rekker man vanligvis ikke få ved solarium før avreise. I tillegg vil man få raskere hudaldring ved soling/solarium, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe solarium

To forskjellige strålingstyper

Solarium gir deg også en helt annen UV-stråling enn det solen gjør, noe som heller ikke gjør at du blir brunere i solen hvis du har tatt solarium først.

Mange tror at huden skal få et bedre grunnlag før den sterke sydensolen hvis man tar solarium, men dette er dessverre veldig feil å tenke.

- Solarium er laget for å gi brunfarge, og har derfor mye høyere stråling enn bra er. I mange solarium er det hele seks ganger så mye UVA-stråling som i utesolen. Dermed er det ganske lett å bli brent, og det er spesielt da kreftfaren kommer, forklarer Erik Vigander i Kreftforeningen.

PASS PÅ: Nå som solen er sterk også i Norge, bør du være ekstra obs på huden din.  Foto: © Tono Balaguer
PASS PÅ: Nå som solen er sterk også i Norge, bør du være ekstra obs på huden din. Foto: © Tono Balaguer Vis mer

Det er nemlig veldig stor forskjell de to strålingstypene.

- Både UVA - og UVB- stråling er kreftfremkallende. UVB gir en mer langvaring brunfarge, mens UVA, som solarium har mye av, gir en kortvarig farge. Mange som bruker solarium før solferien, gjør dette for at huden skal tåle feriesolen bedre.

- Men brunfarge fra UVA-stråling beskytter ikke mot senere UV-eksponering slik brunfarge fra UVB-stråling (naturlig sol), kan gjøre, forklarer han.

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

Slik beskytter du huden

Hudlege Ernst-Jan Veer mener at man helt bør unngå solarium siden det er med på å øke kreftfaren. 

Følg hudlegenes råd og gå en trygg sommer i møte!

1. - Solrådene gjelder fortsatt. Smør godt med høy faktor, smør nok(1 håndfull pr helkroppssmøring)

2. -Ikke ligg i solen lenge, oppsøk skygge midt på dagen. Sjokksoling gir økt hyppighet av hudkreft og melanom selv sammenlignet med samme stråledose fordelt over lengre tid.

3. - Ta med en god faktor som du smører deg med jevnlig, hver annen time, oftere om man svetter eller bader.

BESKYTTELSE: Hvis du unngår solarium, smører deg med høy faktor og i tillegg bruker hatt eller lignende som beskyttelse; Da kan du føle deg trygg i solen! Foto: DPA
BESKYTTELSE: Hvis du unngår solarium, smører deg med høy faktor og i tillegg bruker hatt eller lignende som beskyttelse; Da kan du føle deg trygg i solen! Foto: DPA Vis mer

4. - Den beste beskyttelsen er å holde seg borte fra solen så godt det lar seg gjøre, hvertfall mellom kl. 11-14, bruke hatt og dekkende klær ved behov.

LES OGSÅ: Hvor skadelig er solarium egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer