Derfor bør du ikke tørke klærne dine inne

- Du kan bli syk av det, sier ekspert.

DÅRLIG INNEKLIMA: - Hvis du opplever luftveissymptomer og plager, kan det være greit å tenke over hvordan du bruker boligen din. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG INNEKLIMA: - Hvis du opplever luftveissymptomer og plager, kan det være greit å tenke over hvordan du bruker boligen din. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig å ha et tørkestativ stående i stua, på badet eller på soverommet. For mange er det den letteste og gjerne eneste løsningen hvis de ikke har balkong, uteområder eller vaskerom. Men norske eksperter advarer nå mot å tørke klærne inne.

Før tørket de fleste klærne ute, men i dag bor vi ofte tettere i byene. Unge mellom 18 og 29 år er dem som bruker stue og soverom hyppigst til å tørke klær, skriver forskning.no. Kun 36 prosent av dem over 65 år henger opp vasken inne.

- Hvis du ikke har nok ventilasjon hjemme, kan det å tørke klær inne fører at du får høy luftfuktighet og kondens for eksempel nederst på vinduene og andre kalde overflater, og det er ikke så gunstig.

Det sier Rune Becher, som er seniorforsker ved seksjon for Luft og Støy ved Folkehelseinstituttet til KK.

Samtidig er det mange boliger som er tørre om vinteren, så det handler om balansen mellom ventilasjon og fukt.

LES OGSÅ: Derfor bør du lufte ut boligen i fem minutter om morgenen

Kan bli syk

- Hvis vegger og andre overflater inne er kalde og det er høy luftfuktighet, kan det føre til muggvekst innendørs. Fuktproblemer og muggvekst inne kan du bli syk av, for eksempel luftveisplager, astma og allergi, sier Becher.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer