Jogging

Derfor bør du jogge ute

En joggetur i skogen er dobbelt så bra for din mentale helse som en time i helsestudio.

LETTERE UTE: For den mentale helsen er en joggetur utendørs dobbelt så bra som en tur på treningssenteret, ifølge skotske forskere.  Foto: Thinkstock
LETTERE UTE: For den mentale helsen er en joggetur utendørs dobbelt så bra som en tur på treningssenteret, ifølge skotske forskere. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trives du best inne på en svett gruppetime, eller med joggeskoene på ute i det fri? Nå har forskerne slått fast at en joggetur i skogen er dobbelt så bra for din mentale helse som en time i helsestudio, skriver The Telegraph(ekstern lenke).
En rask joggetur i skogen kan nemlig minske risikoen for at du får psykiske problemer, og er dobbelt så bra for deg som trening på treningsstudio, ifølge en skotsk undersøkelse.

Forskerne, med professor Richard Mitchell i spissen, fant ut at alt fra en rusletur i parken til en løpetur i marka kan ha en positiv effekt på mennesker med depresjon og angst. Studien viste at den positive effekten på den mentale helsen var 50 prosent høyere enn hvis de dro på treningssenteret. En annen studie viser at trening kan forbedre søvnkvaliteten med 65 prosent.

Flere studier viser forøvrig også at du forbrenner fem prosent færre kalorier når du løper på tredemølle i stedet for utendørs. Det er fordi du ikke får samme luftmotstand av å løpe inne.

LES OGSÅ: Løpe ute eller på tredemølle?

Trær og gress

Forskerne sammenlignet naturlige og ikke-naturlige miljøer for fysisk aktivitet, inkludert gåturer, jogging og sykling, og de fant ut at det å være ute blant trær og gress fikk stressnivåene i hjernen til å synke. Bare aktiviteter utført i naturlige omgivelser utendørs kunne i undersøkelsen assosieres med lavere risiko for dårlig psykisk helse. Og det er ikke bare den mentale helsen som får mye gratis med regelmessig trening.

2000 fysisk aktive mennesker i Skottland deltok i undersøkelsen, som slet med mildere psykiske utfordringer som problemer i dagliglivet, søvnproblemer, høye stressnivåer og milde depresjoner.

LES OGSÅ: Å trene ved vann har størst effekt

Jo mer, jo bedre

Professor Mitchell var ikke overrasket over skogens fortrinn, men over hvor mye større effekt det grønne hadde enn treningsstudioene.
- Hjernen trives i naturlige omgivelser, og reagerer positivt på å være der. Leger, byplanleggere og lovgivere bør tenke over at disse grønne lungene trenger beskyttelse og positiv markedsføring, sier Mitchell.

En tur ute i det fri i uken, kan være nok til å oppnå en effekt på humøret, og er du flinkere, oppnår du en enda større effekt.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer