Løping:

Derfor bør du løpe med stigning på tredemølla

Kan være greit å ha i bakhodet når du skal ta ordentlig fatt på løpingen.

LØPING: Ifølge løpeeksperten vil ikke en økt på tredemølla gi samme effekt som en økt ute, og du bør derfor sette stigningen på 1.0 til 1.5 prosent. FOTO: NTB
LØPING: Ifølge løpeeksperten vil ikke en økt på tredemølla gi samme effekt som en økt ute, og du bør derfor sette stigningen på 1.0 til 1.5 prosent. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det beste med løping er at det kan gjøres hele året, hvor som helst. Løping er jo faktisk en av de beste treningsformene som finnes.

Noen foretrekker å løpe ute i terreng, mens andre liker seg best inne på tredemølla. Sistnevnte er et populært valg for mange, spesielt i Norge hvor været og temperaturene er ustabile.

- Løping utendørs byr på naturlig motstand for kropp og sinn, som vind, ujevnheter i underlaget, motbakker og nedoverbakker - med andre ord, elementer som naturlig utfordrer både styrken, balanseevnen, hjertepumpen og ofte viljemuskelen. Likevel er det mange som heller velger å løpe inne på tredemølla, sier personlig trener Christina Mihaela Carare til KK.

Bedre flyt

Årsaken til det er som sagt kanskje fordi det er dårlig vær ute, fordi flere synes det er lettere å løpe foran en tv-skjerm eller fordi man gjerne synes det er lettere å holde oversikt over distanse, tid og eventuelt over antall drag.

Tredemølla gir deg en bedre flyt fordi du slipper de naturlige elementene som er nevnt over, samtidig som at underlaget beveger seg automatisk - men har det like god effekt?

- For å oppnå samme effekt på hjertemuskelen og på din generelle styrke og kondisjon innendørs bør du variere mellom intervalltrening og langkjøring - hvor du også har stigning på mølla, sier Carare.

- Hvor mye stigning bør man ha?

- Et studie utført ved University of Brighton på 90-tallet konkluderer med et råd om å ha én prosent stigning på tredemøllen for å kompensere for manglende luftmotstand innendørs. Noen tredemøller har en minstestigning på 1,5 prosent eller to prosent, så jeg pleier egentlig å anbefale minimum én til to, sier hun.

Mindre belastning

Helle Luxe (tidligere Bornstein), som er forfatter, livsstilsveileder og eier av Smart Trening og Hellesworld.com, sier til KK at løping med stigning kan være en fordel dersom man ønsker å få en styrkeeffekt i rumpe og lår. I tillegg får du også mindre belastning på knærne som kan være gunstig for de som sliter med beinhinnebetennelser.

- Løp i motbakke er snillere med kroppen dersom du har smerter fordi motbakke gir mindre støtbelastning, spesielt med tanke på rygg - men også hofte, knær og ankler, sier Luxe.

IKKE GLEM Å LØPE UTE: For at kroppen og musklene ikke skal "glemme" alt arbeidet du har lagt ned i joggingen tidligere, så bør du inkludere en økt i uken ute - også når det er kaldt. FOTO: NTB
IKKE GLEM Å LØPE UTE: For at kroppen og musklene ikke skal "glemme" alt arbeidet du har lagt ned i joggingen tidligere, så bør du inkludere en økt i uken ute - også når det er kaldt. FOTO: NTB Vis mer

- Gjelder dette alle typer løping, eller er det spesielt viktig med stigning ved for eksempel langkjøring og intervaller?

- Ved kondisjonstrening er det først og fremst hjertet vi ønsker å påvirke, så du vil kunne få like god effekt på hjertet og det vi kaller kondisjon med å ha lavere fart men stigning som å ha høyere fart og flatt.

Stigningen gjør at løpeteknikken og effektiviteten blir tilnærmet lik den du ville hatt av løpingen på fast underlag, og du får jobbet med både steg og fraspark.

Og når du først er kommet på tredemøllen, gjelder det å ha riktig teknikk (men det viktigste er jo faktisk at du løper):

  • Hoften skal opp og frem, den skal ikke «falle sammen».
  • Kroppen skal være lett fremoverlent.
  • Ha en stolt holdning med blikket opp og frem.
  • Land på fremste delen av foten, og absolutt ikke på hælen.
  • Foten skal snarere «treffe» båndet, enn at den «lander».
  • Løpesteget skal være som et hjul, der foten lander rett under hoften.
  • Pass på at du kommer opp og frem med kneet.
  • Hold armene i 90 graders vinkel, det er i skuldrene bevegelsen skal være.
  • Vær ellers avslappet i kroppen - spesielt skuldre, nakke og ansikt.

Kombiner med uteløping

Løpecoach og personlig trener Charlotte Carlander har tidligere anbefalt overfor KK at selv om det er mulig å justere stigningen på tredemøllen, anbefaler hun å ta en løpetur ute i ny og ne - også når det er kaldt.

- Kombiner løping på mølla med minst én utendørs løpeøkt hvis du vil utvikle deg. Da mister du ikke følelsen og muskelkontakten du får ved vanlig løping. Ulempen med løping på tredemølle er at du ikke aktiverer en del muskler du aktiverer ved løping ute.

Og dersom du til nå bare har løpt utendørs, er det viktig at du gradvis venner deg til løping på tredemølla, ellers vil du garantert bli veldig støl.

- Det er viktig at du gradvis venner kroppen til mølla slik at musklene kan tilpasse seg. Hvis du ikke har gjort det før, eller det er lenge siden bør du starte med kortere økter.

- Du kan for eksempel veksle mellom å å gå raskt og jogge i et minutt av gangen og ha stigningen på tre til fem prosent når du går og 0.5 til 1.5 når du løper. Etter noen uker med minst én økt på mølla i uken vil kroppen ha vendt seg til det, sier Carlander.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer