Fotpleie:

Derfor bør du såpe inn føttene i dusjen

Bakterier trives med å spise på døde hudceller og annen «skitt».

Mange tror det er nok å la såpevannet renne over føttene, men ekspertene er ikke enige. FOTO: Scanpix
Mange tror det er nok å la såpevannet renne over føttene, men ekspertene er ikke enige. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss har mest sannsynlig lagt seg som vane å gni kroppen inn i såpe når man dusjer, spesielt på steder hvor man er ekstra utsatt for svette og vond lukt - som for eksempel under armene og i underlivet.

Det mange gjerne glemmer er å såpe inn føttene mens man dusjer. Kanskje tenker man at de uansett blir vasket når man dusjer resten av kroppen, men ifølge eksperter holder det langt ikke bare å la såpen man bruker på kroppen renne ned på føttene.

Psst! For hyppig vask kan gi eksem

- Det er viktig at man vasker føttene ordentlig og bytter sokker hver dag, sier medisinsk fotterapeut, Anna-Lena Hultgren, til svenske Expressen.

En grundig vask

KK har tatt en prat med Rannveig Anette Welle. Hun er kosmetisk dermatologisk sykepleier, og mener føttene bør få en grundig omgang med såpe hver gang man dusjer.

- Bruk en pH-vennlig såpe som er lik hudens egne pH-verdi, altså rundt fem, og gni såpen godt inn på føttene. Det bør gjøres over hele foten, men de viktigste områdene er fotsålen, mellom tærne og rundt neglene, sier Welle.

Dette bør gjøres like ofte som det er anbefalt å dusje - cirka tre ganger i uken.

FOTVASK: Såpe og vann gjør underverker for svette føtter. FOTO: Scanpix
FOTVASK: Såpe og vann gjør underverker for svette føtter. FOTO: Scanpix Vis mer

Husk å tørke godt

Welle sier at det aller viktigste for å opprettholde en god fothygiene er regelmessig vask - men like så viktig er tørkingen etterpå.

- Etter hver dusj bør man tørke godt mellom tærne. Sopp og bakterier trives nemlig bedre der det er et fuktig klima, så mellom tærne er helt prima for bakteriene hvis man slurver med tørkingen.

De trives også med å spise på døde hudceller og annen «skitt», så en god skrubb med jevne mellomrom er å anbefale. Utover det anbefaler Welle regelmessig stell av negler (kortklipte er best), jevnlig bruk av fotfil og gode fotkremer.

- Jeg er veldig kritisk til den moten med lange tånegler som er lakket, fordi det veldig enkelt samler deg bakterier under. En god krem viktig for å unngå sprekker i huden, spesielt under hælen.

LES OGSÅ: Å dusje for ofte kan gjøre deg syk

Dusje om kvelden

Apropos dusjing. Det varierer om folk liker best å dusje på morgenen eller å dusje på kvelden. Noen foretrekker å hive seg under vannet rett etter de har stått opp for å unngå å møte verden som en zombie, mens andre liker best å gjøre det rett før leggetid - gjerne for å frigjøre litt tid til en god frokost på morgenkvisten.

- Hvis du står overfor en tøff uke på jobb og ønsker å være maksimalt kreativ, er det å dusje om morgenen å foretrekke, sier Shelley Carson som foreleser i psykologi ved Harvard, og kjent for sine Ted Talks-foredrag om blant annet kreativitet, til nettstedet Greatist.

Videre understreker hun at morgendusjen er fin måte å ubevisst jobbe med kreative løsninger, altså la tankene flyte fritt før du til slutt kommer fram til en konklusjon

Så hvorfor dusje om kvelden, når morgendusjen har sine åpenbare fordeler?

Ifølge Christopher Winter, medisinsk direktør ved søvnsenteret på Martha Jefferson Hospital, kan en kveldsdusj hjelpe deg å gå inn i en mer døsig tilstand om du sliter med å finne ro i kroppen.

Professor Thomas Ternowitz ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus er også positiv til kveldsdusjing.

- Min anbefaling er at du dusjer én gang om dagen, og helst om kvelden. Hvis du foretrekker å dusje om morgenen, anbefaler jeg å vaske underlivet før du legger deg, har han tidligere uttalt til KK.no

LES OGSÅ: Tidspunktet det er best å dusje

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer