Urinveisinfeksjon:

Derfor bør du skifte ut av det våte badetøyet etter bading

Mange sliter med urinveisinfeksjon om sommeren - her får du ekspertenes råd til hvordan du reduserer risikoen.

SKIFT UT AV VÅT BIKINI: Det er mange som sliter med urinveisinfeksjon om sommeren, og våt bikini kan være én årsak. FOTO: NTB
SKIFT UT AV VÅT BIKINI: Det er mange som sliter med urinveisinfeksjon om sommeren, og våt bikini kan være én årsak. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Følelsen av sola som skinner på kroppen, muligheten til å traske rundt i bikini og ligge på strand eller svaberg og bare nyte den varme vinden - det er sommer, det!

Men, sommeren kommer ikke helt uten ulemper. Dessverre er det enkelte av disse deilige sommervanene som kan øke risikoen for urinveisinfeksjon (UVI).

Gro Cecilia Stensrød, som er uroterapeut ved urologisk seksjon ved Aleris, forteller til KK at det er mange som sliter med urinveisinfeksjon om sommeren.

Og det gjelder kanskje spesielt for kvinner, forteller Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

- Når det gjelder UVI, så vet vi at kvinner generelt er mer utsatt enn menn. Og eldre kvinner mer enn yngre.

Årsaken til urinveisinfeksjon er bakterier i urinveiene - de kommer vanligvis fra området i eller rundt endetarmen, forklarer Mjølstad.

Vi har hørt med ekspertene om hvordan vi reduserer risikoen for UVI i sommer.

Unngå å gå rundt i vått badetøy

Først og fremst - kanskje du har hørt at du kan få urinveisinfeksjon av å ikke skifte ut av den våte bikinitrusa. Stemmer det?

- Det stemmer at det er en risiko for urinveisinfeksjon og soppinfeksjon dersom man går rundt i vått badetøy, sier Stensrød.

Hun påpeker at det er noe de fleste av oss «synder mot». Men vi gjør altså lurt i å skifte ut av den våte bikinitrusa når vi ikke skal bade.

Stensrød forklarer at noen har en større sårbarhet for å pådra seg urinveisinfeksjon enn andre, og dette har med kvaliteten på slimhinnene å gjøre:

- Immunforsvaret i slimhinnene som urinrør og blære er kledd med, er mindre aktivt ved lav temperatur. Når man blir kald «nedentil» så reduseres blodgjennomstrømningen og bakteriene kan enkelt vandre til blæra, kolonisere seg, og utvikle en infeksjon, forklarer hun.

UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris.no
UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris.no Vis mer

Vått badetøy i kombinasjon med sol gir både fukt og varme, og dette er ideelle forhold for mange ulike bakterier.

I tillegg til bakterievekst, gir fukt og varme mulighet for utvikling av soppinfeksjon:

- Man er enkelt sagt mer utsatt for soppinfeksjon i skjeden når man er fuktig og våt nedentil.

Unngå å bli kald på bena

Også Mjølstad forklarer at en del opplever økt risiko for UVI når de blir kalde eller fryser - eller ikke får skiftet til tørt etter bading.

- Det finnes forskning som viser at det å bli kald på beina – kan øke risikoen for urinveisinfeksjoner hos kvinner. Her er det nok store individuelle forskjeller – veldig mange både bader og fryser uten at de av den grunn får UVI.

Men dersom du lett får urinveisinfeksjon, kan det være lurt å unngå å fryse, samt å skifte rett etter bading, råder Mjølstad.

Hun minner også om at ved tendens til UVI, kan man også ha økt risiko for UVI etter samleie, og at det derfor kan være lurt å tisse rett etter samleie.

8 tips for å unngå urinveisinfeksjon i sommer

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for urinveisinfeksjon. Her er 8 gode tips fra Stensrød:

 • Skifte til tørr bikini eller badedrakt
 • Ikke sitte med våt bikini på kaldt svaberg eller fuktig badehåndkle
 • Drikk rikelig (1,5 til 2 liter væske)
 • Tiss når du må
 • Tøm blæra etter sex
 • Intimbarbering: Det lager fort små sår hvor bakterier fester seg
 • Intimhygiene: Dusj nedentil i stedet for å vaske med klut. Ikke vask med vanlig dusjsåpe. Disse fjerner de naturlige og gode bakteriene som bekjemper infeksjoner. I tillegg blir slimhinnene tørre og såre og bakterier finner lett feste.
 • Ved toalettbesøk, tørk foran og gå bakover. Aldri omvendt, da kan du risikere å ta med bakterier fra endetarm til skjede og urinrørsåpning.
SKIFT UT AV VÅTT BADETØY: Du bør unngå gå gå rundt i våt bikinitruse - skifter du til tørre klær, reduserer du nemlig risikoen for urinveisinfeksjon. FOTO: NTB
SKIFT UT AV VÅTT BADETØY: Du bør unngå gå gå rundt i våt bikinitruse - skifter du til tørre klær, reduserer du nemlig risikoen for urinveisinfeksjon. FOTO: NTB Vis mer

Bør vi være forsiktig med bading i ferskvann og basseng?

Kanskje har du også hørt at du skal unngå lange bad i ferskvann eller basseng?

Vi hører med Stensrød om dette stemmer:

- FHI forteller på sine sider at risikoen for å pådra seg UVI ved bading i ferskvann eller saltvann anses normalt som liten i Norge fordi det finnes mange egnede badeplasser med lite forurensning, sier hun, og fortsetter:

- Det er kun i spesielle tilfeller der badingen foregår i nærheten av permanente kloakkutslipp og i tilfeller av ukontrollerte utslipp av avløpsvann eller vann fra forurensete overvannssystemer, at risikoen for infeksjonsutvikling kan anses som høy.

Når det gjelder bad i basseng viser undersøkelser at risikoen for å pådra seg infeksjon øker når vanntemperaturen stiger over 30 o C, forklarer Stensrød.

- Bakteriene får da gode vekstmuligheter. Barnebasseng, terapibasseng og ikke minst boblebad er eksempler på dette. Det finnes også basseng hvor renseanleggene fungere dårlig, men vanligvis skal klor-rensede basseng være trygge.

Dette er symptomene på urinveisinfeksjon

Hvis du skulle pådra deg urinveisinfeksjon, kan det være greit å kjenne til symptomene.

Helsenorge lister opp følgene som symptomer på urinveisinfeksjon:

 • Sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig
 • Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod
 • Du kan også ha smerter nederst i magen

Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege. Ta med urinprøve, gjerne fra morgenurinen, skriver Helsenorge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer