Fisk:

Derfor bør du spise både fet og mager fisk hver uke

- Nordmenn spiser for lite fisk, sier ernæringsfysiolog.

FISK: Vet du forskjellen mellom mager og fet fisk? FOTO: NTB Scanpix
FISK: Vet du forskjellen mellom mager og fet fisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fisk er veldig bra for oss, og bør være en del av kostholdet til alle. Fisk kommer i forskjellige varianter, og det er viktig at vi får i oss både den fete og den magre typen.

- Fisk og sjømat inneholder mange gode næringsstoffer og er gode kilder til proteiner, omega-3- fettsyrer, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Vi anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og også gjerne bruke fisk som pålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, Lise Marie Brandstadmoen.

Hun sier at nordmenn spiser for lite fisk, og det er særlig blant unge at inntaket er lavt. Brandstadmoen forklarer at kostrådene tilsvarer at vi bør spise totalt 300 til 450 gram fisk i uken. Minst 200 gram av disse bør være fet fisk.

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

OMEGA-3: Fet fisk inneholder omega-3 og vitamin D. Foto: Shutterstock
OMEGA-3: Fet fisk inneholder omega-3 og vitamin D. Foto: Shutterstock Vis mer

Hva skiller fet og mager fisk?

Vi skiller gjerne fisketypene mellom rød og hvit, eller fet og mager. Begge fisketypene er svært gunstige for helsen vår, og de byr på forskjellige fordeler.

- Én måte å dele inn fisk på er basert på fargen til fiskekjøttet som enten er rødt eller hvitt. Torsk, makrell, flyndre, abbor og gjedde er eksempler på hvite fisker, mens laks, ørret og røye hører til gruppen røde fisker, sier ernæringsfysiolog cand. scient Gunn Helene Arsky.

Det er ofte sammenfall mellom fargen på kjøttet og fiskens fettinnhold. Fet fisk har fettet i kjøttvevet, og dermed også mye omega-3-fett og fettløselige vitaminer som A og D. Mager fisk har fettet i leveren, og kjøttet er da mindre rikt på disse vitaminene og omega-3-fettsyrer.

- Fet fisk er ofte rød, og mager fisk er ofte hvit. All fisk har et utmerket protein, uansett farge på kjøttet.

Men Arsky understreker at det er vanskelig å si noe helt generelt som gjelder for alle hvite eller røde fiskeslag; for eksempel er kveite en hvit fisk som er fet.

Derfor er det viktig å spise begge typene

Fet fisk inneholder altså mye omega-3, som er gunstig for hjertet og hjernen. At du også får i deg vitamin D er spesielt viktig, særlig fordi vi nordmenn får så lite sol.

- Vitamin D har mange viktige funksjoner i kroppen knyttet til opptak av kalsium, bendannelse og for immunforsvaret, sier Brandstadmoen.

VITAMIN D ER VIKTIG: Nordmenn får for lite sol, så det er viktig å få i seg vitamin D på andre måter. Foto: Scanpix
VITAMIN D ER VIKTIG: Nordmenn får for lite sol, så det er viktig å få i seg vitamin D på andre måter. Foto: Scanpix Vis mer

Selv om mager fisk, som torsk, sei og lyr, inneholder lite fett, får du fremdeles i deg mye protein av god kvalitet. Når du spiser mager fisk får du også i deg mineralene selen og jod. Jod er spesielt viktig for gravide og ammende.

- Jod er veldig viktig for den mentale utviklingen hos barnet. De største kildene til jod i det norske kostholdet er melkeprodukter og mager fisk, men det er mange som får i seg for lite. Gravide bør derfor være ekstra påpasselige med å spise to til tre skikkelige fiskemåltider i uken, sier Brandstadmoen.

LES OGSÅ: Derfor bør du få i deg nok jod

VÆR KREATIV: Laks kan serveres på mange forskjellige måter! Foto: Scanpix
VÆR KREATIV: Laks kan serveres på mange forskjellige måter! Foto: Scanpix Vis mer

Får du i deg for lite fisk? Brandstadmoen foreslår en enkel fiskeoppskrift som er perfekt på grillen:

Enkel og rask laks på grillen:

 • 2 laksefileter
 • 1 boks babymais
 • ½ squash
 • 2 gulrøtter
 • ½ purre i skiver
 • 1 vårløk
 • 1 paprika
 • Fersk dill
 • 1 sitron
 • Kesam/rømme
 • Salt og pepper
 • 2 ss smør

Vask, rens og del opp fisk og grønnsaker. Fordel grønnsakene på aluminiumsfolie, legg på 1 ss smør og legg laksefiletene over. Strø på litt salt og pepper. Pakk inn og stek på grill eller i stekeovn på 200 grader i ca. 15 minutter. Pakk ut laksepakkene og server med kesam og dill. Serveres med bakt potet eller stekte potetbåter.

LES OGSÅ: Fyll tacoskjell med panert, sprøstekt fisk. Dette er en morsom måte å servere og spise fisk på

PÅ GRILLEN: Fordel grønnsaker i aluminiumsfolie og legg laksefiletene over. Foto: Scanpix
PÅ GRILLEN: Fordel grønnsaker i aluminiumsfolie og legg laksefiletene over. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer