Fisk:

Derfor bør du spise både fet og mager fisk hver uke

- Nordmenn spiser for lite fisk, sier ernæringsfysiolog.

FISK: Vet du forskjellen mellom mager og fet fisk? FOTO: NTB Scanpix
FISK: Vet du forskjellen mellom mager og fet fisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fisk er veldig bra for oss, og bør være en del av kostholdet til alle. Fisk kommer i forskjellige varianter, og det er viktig at vi får i oss både den fete og den magre typen.

- Fisk og sjømat inneholder mange gode næringsstoffer og er gode kilder til proteiner, omega-3- fettsyrer, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Vi anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og også gjerne bruke fisk som pålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, Lise Marie Brandstadmoen.

Hun sier at nordmenn spiser for lite fisk, og det er særlig blant unge at inntaket er lavt. Brandstadmoen forklarer at kostrådene tilsvarer at vi bør spise totalt 300 til 450 gram fisk i uken. Minst 200 gram av disse bør være fet fisk.

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

Hva skiller fet og mager fisk?

Vi skiller gjerne fisketypene mellom rød og hvit, eller fet og mager. Begge fisketypene er svært gunstige for helsen vår, og de byr på forskjellige fordeler.

- Én måte å dele inn fisk på er basert på fargen til fiskekjøttet som enten er rødt eller hvitt. Torsk, makrell, flyndre, abbor og gjedde er eksempler på hvite fisker, mens laks, ørret og røye hører til gruppen røde fisker, sier ernæringsfysiolog cand. scient Gunn Helene Arsky.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer