Blåskjell

Derfor bør du spise blåskjell i dag

Kalorifattige, proteinrike og fulle av jern.

HVITVINSDAMPEDE BLÅSKJELL: Den klassiske måten å tilberede blåskjell på er å dampe dem i hvitvin. Nam-nam-nam! Visste du også at blåskjell er supersunt? Foto: Photocuisine
HVITVINSDAMPEDE BLÅSKJELL: Den klassiske måten å tilberede blåskjell på er å dampe dem i hvitvin. Nam-nam-nam! Visste du også at blåskjell er supersunt? Foto: Photocuisine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell en delikatesse som de ikke kan få nok av, og et sikkert tegn på at sommeren har ankommet. Men for andre er det en ukjent skapning med litt rar konsistens..Men visste du at blåskjell faktisk er helt rå på næringsstoffer? 

- Blåskjell er en super kilde til protein og inneholder omega3 fettsyrer som er viktig for flere prosesser i kroppen. Blåskjell har også et høyt innhold av mineralene jod og selen som blant annet er viktig for stoffskiftet, sier ernæringsfysiolog Randi Flesjø, som jobber i ernæringsfirmaet Sprudlende Sunn.

- Denne sjømaten er av de mest næringsrike, og inneholder nesten en helt dagsporsjon med jern og har også mye protein som er gunstig for metthetsfølelse og oppfører seg som kroppens byggestener. Trener du, er dette spesielt gunstig for muskelbygging, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik spiser du magen flat

Er du kanskje en av de mange som er stresset før / under bikinisesongen? Da kan du bekymringsløst hive innpå med blåskjell. 

- Skjellene er i tillegg perfekte hvis du, som mange andre akkurat nå, vil spise litt magrere midt i bikinisesongen. De inneholder nemlig bare 54 kcal per 100 gram, sier hun. 

LES OGSÅ: Kosematen du kan spise så MYE du vil av

Vil du plukke selv?

Det morsomste med en blåskjellmiddag er selvfølgelig at du kan gjøre det til en morsom aktivitet i forkant.  Hvorfor ikke samle hele venngjengen eller familien og plukke blåskjellene selv? Ifølge Lise Rokkones i seksjon sjømat i Mattilsynet kan du bare ta turen ut til kysten ved lavvann med jernrive og en bøtte. 

- Hvis folk vil plukke skjell selv kan de bruke Mattportalens blåskjellvarsel og få råd om plukking generelt, pluss råd om hvor man kan plukke skjell, sier hun. 

Tør du ikke ta sjansen på å plukke selv, eller kanskje ikke har tid, kan du trygt gå på butikken å kjøpe dem også. 

- Mattilsynet har som oppgave å sikre at maten er trygg. Blåskjellene som er å få kjøpt i butikkene er kontrollerte og dermed ansett som trygge, sier hun. 

Mattilsynets blåskjellvarsel forteller deg til enhver tid hvor du kan høste blåskjell. Har du ikke internett tilgjengelig, kan du ringe på telefon 820 33333 eller laste ned blåskjellvarsel som app

Her er godfisk.nos råd til hvordan du plukker blåskjell på egenhånd. 

1. Skjellene skal være levende helt fram til tilberedningen starter. Sjekk at de er det ved å kakke skjellene mot benken eller et hardt underlag. Skjell som ikke lukker seg bør du plukke ut, men husk å være litt tålmodig. Blåskjell lukker seg sakte.

2. Skjell som ikke åpner seg etter dampingen, skal heller ikke spises.

3. De skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, har vært levende når de dampes. De skjellene hvor kjøttet ligger langs med skjellet innvendig har vært døde når de dampes, det er ikke farlig å spise disse men vi anbefaler det ikke.

PLUKK SELV: Har du lyst til å plukke blåskjellene selv, bør du lese tipsene i denne saken først.  Foto: Science Photo Library
PLUKK SELV: Har du lyst til å plukke blåskjellene selv, bør du lese tipsene i denne saken først. Foto: Science Photo Library Vis mer

4. Levende skjell skal ikke fryses, men kan oppbevares i inntil fem dager lagt på is eller på laveste temperatur i kjøleskap.  

LES OGSÅ: Gjør sommeren at du sover dårlig?

Slik gjør du det

På restaurant får man selvfølgelig mange nydelige retter med blåskjell, men du kan fint lage det hjemme også. Beregn omtrent 1 kilo blåskjell til fire personer. Bare skyll, rens og tilbered etter ønsket måte. 

Hvitvinsdampede blåskjell

(4 porsjoner)

1–2 nett blåskjell
1 ss olivenolje
2 sjalottløk, finhakket
ca. 1 dl hakket persille
3–4 dl hvitvin eller eplesider
nykvernet pepper

Skyll skjellene i kaldt vann, kast åpne skjell eller skjell som ikke lukker seg når du knakker 
på dem.

Fres løk og halvparten av persillen i olje til løken er myk, men ikke brun. Hell i vinen, kok opp og tilsett skjellene.

Damp skjellene under lokk til de åpner seg i ca. 4–5 minutter. Rist på kjelen av og til så skjellene blir jevnt dampet. Dryss resten av persillen over.

Server blåskjellene i dype tallerkener med godt brød til.

Karri- og kokosdampede blåskjell

(Til 4 personer)

1 kg blåskjell, vasket og skrubbet

1 fedd hvitløk

½ løk hakket

1 dl hvitvin

1 ss olivenolje

2 ss karri

2 dl kokosmelk

1 ss hakket frisk koriander

Løk og hvitløk freses i olivenolje i en romslig kjele. Blåskjellene tilsettes og freses noen sekunder med løken. Hell over hvitvinen og kok opp. Etter noen minutter tilsetter du karri og kokosmelk og lar det koke i 2-3 minutter til. Totalt skal ikke blåskjellene koke mer enn 5-6 minutter. Til slutt drysses retten med hakket koriander.

Men visste du at du også kan dampe båskjell i øl på grillen?! Se hvordan i KK Grillskole under. 

LES OGSÅ: Nå er det ikke vin du skal dampe blåskjellene i

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer