Brennesle:

Derfor bør du spise brennesle

Sunnere enn spinat!

BRENNESLESUPPE: Hvorfor ikke erstatte spinatsuppe med brenneslesuppe? FOTO: NTB Scanpix
BRENNESLESUPPE: Hvorfor ikke erstatte spinatsuppe med brenneslesuppe? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert brent deg på denne planten mange ganger tidligere - men har du noen gang prøvd å spise den? Det er absolutt verdt å prøve å lage supper og andre gode retter med brennesle, det er nemlig utrolig sunt!

Ernæringsspesialist ved Kost for livet, Heidi Ramfjord, sier at brennesle er en undervurdert og lite brukt plante for mange av oss, men likevel en av de mest næringsrike vekstene vi finner viltvoksende i norsk natur.

- Fra gammelt av har den mange bruksområder – alt fra medisinsk bruk til hårprodukt og gjødselvann. Brenneslefrø ble til og med benyttet til å øke sexlysten sies det. Nå benyttes brennesle hovedsakelig til mat, og spesielt nå som det er fokus på miljø og kortreist mat er jo brennesle en super råvare.

LES OGSÅ: Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

En helsebombe

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer at brennesle inneholder en hel rekke antioksidanter og andre aktive virkestoffer: kolin, lecitin, serotonin, kaempferol, quercetin, agglutinin, med mer.

Hun henviser til Matvaretabellen - brennesle er faktisk fem ganger så rik på jern, kalsium og vitamin C som spinat, målt per 100 gram. Og den inneholder dobbelt så mye protein og kostfiber som spinat! Man kan altså kalle brennesle for en ekte helsebombe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer