Tunfisk:

Derfor bør du spise tunfisk

Og denne typen bør du spise mest av

SALAT: Tunfisk kan brukes til mye - blant annet i deilige salater. FOTO: NTB Scanpix
SALAT: Tunfisk kan brukes til mye - blant annet i deilige salater. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du glad i tunfisk? Tunfisken er en veldig anvendelig fisk. Den kan brukes som både biff, pålegg og salatingrediens. Her får du vite hvorfor den er så sunn - og hva som egentlig er det beste valget av fersk og hermetisk tunfisk.

Mange nordmenn spiser for lite fisk. KK har tidligere skrevet om forskjellen på fet og mager fisk, og hvorfor vi trenger å spise begge typene hver uke. Fordi tunfisk har flere bruksområder innen matlaging, kan den gjøre det lettere for mange å få i seg nok fisk hver uke.

Heidi Ramfjord er ernæringsfysiolog ved Kost for Livet i Kristiansand. Hun trekker frem kostrådene fra Helsedirektoratet, som sier at vi bør spise fisk til middag to til tre ganger i uka og i tillegg bruke fisk til pålegg. Deler av dette bør være de fete fiskesortene.

- Tunfisk er en halvfet/fet fisk og er i tillegg til å være veldig god på smak, også veldig sunn. Fet fisk inneholder de sunne omega-3–fettsyrene som kan være med på å redusere faren for å utvikle koronar hjertesykdom, sier Ramfjord til KK.

I tillegg er omega-3 en flerumettet fettsyre som er med på å senke nivået av LDL, det skadelige kolesterolet (dersom verdiene blir for høye), forklarer hun. Og tunfisk inneholder mye omega-3.

God proteinkilde

Om du er opptatt av å få i deg nok proteiner, er tunfisk et godt valg. Den er nemlig en god proteinkilde, forklarer Ramfjord.

- Proteiner er livsviktig og er en viktig bestanddel i blant annet oppbygging av immunsystemet vårt der det lages antistoffer for å bekjempe infeksjon og sykdom.

Proteiner er også viktig for forbrenning, hormoner, arvestoff (DNA), hud, hår, og så videre. Tunfisk vil også bidra til at du får i deg rikelig med vitamin D, B12, jod og selen.

Fordi tunfisk, spesielt på boks, kan brukes på så mange forskjellige måter - er det en fin måte å få i deg nok fisk på, hvis du ikke er så flink til å spise det til middag. Selv bruker Ramfjord tunfisk mye på brødskiva og i salater:

- Jeg kan ikke si at jeg klarer å spise fisk til middag tre ganger i uka, men jeg er ganske god til å spise fet fisk på skiva. Personlig synes jeg det ikke finnes noen bedre enn en fersk tunfiskbiff men jeg spiser gjerne tunfisk på boks både på skiva, i salat og på pizza.

LES OGSÅ: Vi spiser stadig mindre fisk: - Kan føre til en rekke livsstilssykdommer

HERMETISK: Tunfisk på boks er minst like sunt som fersk tunfisk. FOTO: Shutterstock
HERMETISK: Tunfisk på boks er minst like sunt som fersk tunfisk. FOTO: Shutterstock Vis mer

Tunfisk på boks er like sunt som fersk

Du har kanskje sett at fersk tunfisk er dyrt, og også vanskelig å få tak i? Tunfisk på boks er derimot ikke så dyrt, og Ramfjord understreker at hermetisk tunfisk er like sunt som fersk:

- Kanskje enda litt sunnere da det er i gammel rovfisk en finner de høyeste verdiene av kvikksølv.

For du har kanskje hørt om at det finnes tungmetaller, som kvikksølv, i tunfisk? Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer at det finnes kvikksølv i alle fiskeslag. Når det gjelder tunfisk, er det ikke hermetisk tunfisk som er et problem når det kommer til tungmetaller:

- Tunfisk på boks er laget av små tunfisk med lite tungmetaller. Fersk tunfisk er fra de store fiskene, og der er det mye mer tungmetaller, sier hun til KK.

Tunfisk i olje inneholder også en betydelig mengde vitamin D, noe mange får for lite av, så hermetisk tunfisk er nok det beste valget i lengden.

LES OGSÅ: Professor advarer mot et høyt inntak av laks

Gravide og ammende bør ikke spise fersk tunfisk

Oda Walle Almeland, som er rådgiver ved seksjon sjømat i Mattilsynet, forklarer at kvikksølv finnes i både organiske og uorganiske forbindelser. Hos fisk finnes kvikksølv stort sett som den organiske forbindelsen metylkvikksølv.

- Metylkvikksølv hoper seg opp i næringskjeden, og rovfisk som tunfisk kan inneholde kvikksølv. Jo større fisken er, desto mer kvikksølv er det i den. Tunfisk på boks er imidlertid laget av småfisk som har lavere nivåer metylkvikksølv, forklarer Almeland.

Noen bør derfor være forsiktig med inntaket av fersk tunfisk:

- Mattilsynet advarer sårbare grupper som gravide, ammende og barn under fem år mot å spise fersk tunfisk. Det er fordi fersk tunfisk ofte er stor fisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer