Melk

Derfor bør du ta deg et glass melk i dag

- Det bidrar blant annet til å beskytte tennene våre mot hull, forteller tannlege.

DRIKK MELK: Melk er ikke bare bra for skjelettet og beinbygningen, det kan også beskytte tennene mot karies.  Foto: brainsil - Fotolia
DRIKK MELK: Melk er ikke bare bra for skjelettet og beinbygningen, det kan også beskytte tennene mot karies. Foto: brainsil - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om melk er noe de fleste forbinder med barneårene, er det svært mange som drikker mye melk også i voksen alder - og det er absolutt ingen grunn til å slutte med det.

For som du kanskje vet er melk proppfull av viktige mineraler og næringsstoffer som er bra for oss – der av kalsium og fosfat, som er gunstig for skjelettet og beinbygningen vår. 

Men dette er ikke alt! Visste du at melk også kan være bra for tennene våre? 

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

Beskytter mot karies 

Temoor Ilyas, som er tannlege hos Gode tenner i Oslo, forteller at det å drikke melk kan beskytte mot karies i tennene. 

- Melk har en pH som nesten er nøytral (6,7). Dette kan bidra til at melk, på samme måte som spyttet vårt, bidrar til å beskytte tennene våre mot hull ved å nøytralisere det sure miljøet vi får i munnen når vi spiser eller drikker noe søtt eller surt. 

- På mikroskopisk nivå danner både spyttet og melken et beskyttende proteinlag på tannoverflaten som beskytter mot syreangrep og slitasje. Dette er en informasjon vi har fått fra forskning gjort her til lands for en del år tilbake siden. 

Videre forteller tannlegen at melkens næringsstoffer også er bra for tennene våre. 

- Melken inneholder også kalsium og fosfat, som er funnet å være viktige for å bygge opp sterke tenner, og de kan føre til at emaljen lettere gjenoppbygges etter syreangrep. Fluor lagres i området rundt tennene ved å feste seg til kalsium – så dette er det viktig å få i seg nok av, sier hun. 

BRA FOR TENNENE: Melk inneholder kalsium og fosfat, som er funnet å være viktige for å bygge opp sterke tenner.  Foto: Preechath - Fotolia
BRA FOR TENNENE: Melk inneholder kalsium og fosfat, som er funnet å være viktige for å bygge opp sterke tenner. Foto: Preechath - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er melk med lang holdbarhet skadelig?

Melkesukker er ikke like skadelig 

Så melkesukkeret er ikke skadelig for tennene?

- Melk inneholder litt over fire prosent melkesukker, eller laktose som det også heter. Det er et naturlig sukker som praktisk talt ikke er kariogen (kariesfremkallende). 

- I motsetning til tilsatt sukker som vi finner i godteri og søt drikke, gir altså ikke melkesukker hull i tennene, sier Ilyas.

Inger-Lise Mathiesen, som er tannlege ved Colosseum tannklinkk på Majorstua, mener imidlertid at det kan være lurt å være oppmerksom på at melkesukker kan være skadelig for tennene til småbarn. 

- Vi anbefaler ikke å gi barn melk på tåteflaske om natten. Melkesukkeret i melken kan gi dem hull dersom det blir liggende på tennene deres over lengre tid, sier hun. 

OST ER OGSÅ BRA FOR TENNENE: Ost stimulerer spyttproduksjonen vår, som øker pH i munnen som nøytraliserer syren.  Foto: MovingMoment - Fotolia
OST ER OGSÅ BRA FOR TENNENE: Ost stimulerer spyttproduksjonen vår, som øker pH i munnen som nøytraliserer syren. Foto: MovingMoment - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik sikrer du kalsiuminntaket uten melk og meieriprodukter

Ost og yoghurt kan ha samme effekt 

Men det er ikke bare melk som kan holde tennene dine frie for karies, forteller Ilyas. 

- Andre meieriprodukter, som for eksempel ost og yoghurt, har liknende effekt som melk. Ost stimulerer spyttproduksjonen vår, som øker pH i munnen som nøytraliserer syren. 

Ifølge melk.no finnes noen studier som tyder på at et høyt inntak av meieriprodukter også kan beskytte mot tannkjøttbetennelse. Det har vært lansert ulike teorier på hva dette skyldes. En av hypotesene er at melkesyre, som blant annet finnes i yoghurt, beskytter. Det er lurt å velge yoghurtvarianter med lite tilsatt sukker til hverdags. 

Det kan også skyldes at meieriprodukter inneholder mye kalsium og fosfat, som er viktig for at kjevebena, der tennene er festet, blir så sterke som mulig. 

- Likevel er det viktig å påpeke at det foreløpig kun er fluor som har rikelig dokumentasjon på å ha en betydelig påvirkning på tannens fremtidige utvikling av karies. 

Har du noen gode tips til hvordan man kan holde tennene kariesfrie?

- Når det gjelder hull i tennene så er det i utgangspunktet tre ting det er viktig å huske på: 

  • Kutt ned på sukkerinntaket ditt – sukker er en viktig kostfaktor med henhold til utvikling av hull i tennene. 
  • Rengjør tennene nøye med tannbørste og tanntråd – det er viktig å bruke tanntråd da børsten ikke klarer å pusse i mellomrommene mellom tennene. 
  • Puss tennene med fluorpasta og skyll munnen med fluorskyll – det er kun fluor som har rikelig dokumentasjon på å ha en betydelig påvirkning på tannens fremtidige utvikling av karies. 


Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, og er tatt frem igjen til nytte for nye lesere.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer