Granateple

Derfor bør du ta deg et granateple i dag

Slår all annen frukt ned i støvlene når det gjelder næringsinnhold!

GRANATEPLE: Visste du at granatepler er proppfulle av vitaminer og antioksidanter? Faktisk inneholder granatepler 10 ganger mer antioksidanter enn appelsiner.  Foto: Shutterstock / Lev Kropotov
GRANATEPLE: Visste du at granatepler er proppfulle av vitaminer og antioksidanter? Faktisk inneholder granatepler 10 ganger mer antioksidanter enn appelsiner. Foto: Shutterstock / Lev Kropotov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Granateple er en eksotisk frukt, som med unntak av navnet har svært lite til felles med epler. Den har et hardt, tørt skall, og på innsiden er frukten delt opp i seks rom som inneholder om lag 600 små frø, som er omgitt av et saftig, syrlig og velsmakende fruktkjøtt – naaam!

Granateplet smaker imidlertid ikke bare godt, det er også proppfullt av en rekke viktige vitaminer og antioksidanter. Tidligere har vi skrevet at granateple også kan beskytte mot et usunt kosthold- dette kan du lese mer om her! 

LES OGSÅ: 4 knallsunne frukter du bør spise mer av

Inneholder 10 ganger mer antioksidanter enn appelsiner

Granateple er en av de mest næringsrike fruktene vi kjenner til, og det er i fruktkjøttet og i juicen at alt det gode befinner seg. 

Ifølge Frukt.no er granateplet rikt på kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, samtidig som det er en fin kilde til sporstoffet kobber og B-vitaminet folat - som faktisk kan bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. 

Likevel verdsettes granateplet først og fremst fordi det inneholder store menger polyfenoler (cirka 200 milligram per 100 gram fruktkjøtt) – som er kraftige antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot frie radikaler, og på den måten bidrar til å forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer. 

Faktisk inneholder granatepler ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner, og nesten 40 ganger mer enn epler! 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer chili

Positiv effekt på høyt kolesterol 

En studie KK.no tidligere har skrevet om viser at granateple kan ha positiv effekt på høyt kolesterol i blodet. Forskere ved Det katalanske instituttet for kardiovaskulær forskning, ICCC, testet hvilken effekt piller laget av polyfenolene fra granateple hadde på griser.

Grisene fikk i utgangspunktet mat full av usunt fett og kalorier, men pillene viste seg å «nulle ut» den negative effekten denne kosten hadde på åresystemet deres. Et kosthold som gir høyt kolesterol (altså høyt fettnivå i blodet), gjør blodårene mindre elastiske, noe som øker risikoen for årefortetting og i verste fall blodpropp eller hjerteinfarkt. 

Siden gris og mennesker er veldig like når det gjelder hjerte og åresystem, mener forskerne at denne effekten også vil inntreffe hos oss. Altså - en diett med mye av granateplets polyfenoler vil være gunstig for å motvirke hjerteinfarkt eller blodpropp, og kan også gjøre at et i utgangspunktet usunt kosthold ikke gjør så stor skade.

- Å berike kostholdet med granateple-polyfenoler kan hjelpe til å forebygge og reversere skader på blodårene, noe som er blant de første tegnene på avleiringer i blodårene og slag, sa Lina Badimon ved ICCC.

Med andre ord - om du ikke er villig til å gi opp en diett full av mettet fett og sukker, kan det å spise granateple eller drikke granateplejuice redusere noe av skaden et slikt kosthold påfører kroppen din.

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

Slik finner du det perfekte granateplet 

Det er ikke alle dagligvarebutikker som selger granatepler, men stadig flere gjør det. Hvis ikke din matbutikk har dem, skal du prøve i nærmeste grønnsakshandel. 

Ifølge Bama er dette det du skal tenke på når du skal kjøpe granatepler: Plukk de største granateplene, for de inneholder mest fruktsaft. Frukten skal kjennes tung i forhold til størrelsen. Skallet skal være hardt og ha frisk rød farge. Brune rustflekker på skallet betyr ikke at frukten er dårlig, bare at den er skikkelig moden. Granateple oppbevares helst i 8-10 grader, men kan også fint klare seg i romtemperatur. 

Hvis du ikke får tak i granatepler, kan du kjøpe granateplejuice. Men vær klar over at det finnes mange juicer som kaller seg granateplejuice som har veldig lite av frukten. Det beste er selvsagt å kjøpe ren granateplejuice, noe helsekostbutikker har. Den kan imidlertid være veldig dyr.

RENSE GRANATEPLER: Det kan være litt vanskelig å rense granatepler. Heldigvis finnes det noen tips som gjør det litt lettere. De finnes du nedenfor!  Foto: Shutterstock / YipunJJ
RENSE GRANATEPLER: Det kan være litt vanskelig å rense granatepler. Heldigvis finnes det noen tips som gjør det litt lettere. De finnes du nedenfor! Foto: Shutterstock / YipunJJ Vis mer

LES OGSÅ: Den sunneste juicen

Slik renser du granateple uten søl 

Det som ikke er så trivelig med denne frukten er at den kan være vrien å rense. Og de røde fruktkjernene - som det kan være opp mot 600 av i én frukt - avgir en sterk rød farge som kan sette spor på klær og skjærebrett.

Heldigvis finnes det en enkel måte å rense granateplet på, uten fare for søl. Alt du trenger er en kniv, en bolle, og en stor tresleiv eller et annet redskap. Slik gjør du: 

  • Skjær rundt granateplet på tvers. Du skal ikke skjære frukten tvers over, bare snitte i skallet og litt inn i det hvite kjernekjøttet.
  • Bruk fingrene til å dra skallet forsiktig fra hverandre rundt snittet du har laget. Du skal bare løsne det litt, så ikke bruk for mye krefter.
  • Nå bryter du de to halvdelene forsiktig fra hverandre med hendene. Fordelen med å gjøre dette framfor å skjære gjennom frukten, er at alle kjernene holder seg hele, og det blir null søl med fruktsaften.
  • Ta en halvdel av gangen og hold den med fruktkjøttet vendt ned i en bolle. Ta så en tresleiv eller et annet redskap og slå på skallet. Da løsner fruktkjernene fra det hvite kjernekjøttet og faller ned i bollen.
  • Tadaaam! Granateplet er klar til bruk. Fruktkjernene holder seg en ukes tid i kjøleskapet, men de mister mer og mer smak jo lenger de lagres.​​

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig skrelle avokadoen

Deilige oppskrifter med granateple

Trenger du litt inspirasjon til hva du kan lage med granateple? Nedenfor finner du oppskriften på stekt kylling med granateple, mynte, sitron og spisskummen.

Dette trenger du: 
(4-6 personer, avhengig av størrelsen på kyllingen)

1 kylling
1 granateple
½ bunt mynte
1 økologisk sitron
1 ss spisskummen
2–3 ss olivenolje
salt
kvernet pepper

Slik gjør du: Legg kyllingen i en ildfast form. Skjær granateplet i to og bank kjernene ut ved å kakke på skallet med en skje. Legg kjernene i en skål sammen med mynte, saft og finrevet skall av sitronen, spisskummen, olivenolje, salt og pepper, og rør godt sammen til marinade. Hell marinaden over kyllingen og gni den godt inn i skinnet. 
Sett kyllingen i forvarmet ovn på 180 grader, og stek i 60 til 70 minutter, til den har fått en flott gyllen overflate og sprøtt skinn. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile i 10 minutter før du skjærer den i mindre stykker. Server med en god salat, kokte poteter, bakte rotfrukter eller risotto.

Du finner flere oppskrifter med granateple i denne saken!  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer