Og dette er dessverre en felle som veldig mange av oss vanlige mosjonister havner i. Vi kan være i relativt god form, men vi stagnerer, og kommer ikke opp på neste formnivå.
Du har sikkert hørt at det mest effektive for å komme i bedre form er å trene intervaller. Det vil si at du i korte tidsperioder gir jernet og får opp pulsen til cirka 80-90 prosent av maks, for deretter å roe helt ned i en kortere periode, før du øker intensiteten igjen.
Og nå har forskere funnet ut at pausene der du trener på lavintensitet er vel så viktig for å forbedre formen. Faktisk viste en test av syklister at miksen der de trente 80 prosent på lav intensitet, og bare 20 prosent på høy intensitet var det mest effektive.
LES OGSÅ: Sjekk hvilke intervaller du bør gjøre hvis du er nybegynner
Mest rolig, men intervaller som svir
Forskerne ved University of Stirling fikk 12 profesjonelle syklister til å være med på en studie som varte i 29 uker. Gruppa ble delt i to, og mens den ene gruppa trente med en miks på 55 prosent lavintensitet og 45 prosent middels intensitet, trente den andre 80 prosent lavintensitet og 20 prosent høyintensitet, skriver BBC.co.uk.Når sistnevnte gruppe skulle trene på høyintensitet, syklet de fem intervaller på 4 minutter, med 2 minutters pause mellom hver. Dette gjorde de tre ganger i uka, i tillegg til sykling på lav intensitet. De trente totalt cirka 6 1/2 timer i uka (pluss/minus 1 1/2 time).
Gruppa som trente ved lav og moderat intensitet, trente totalt cirka 7 timer i uka (pluss/minus 2 timer).
Etter seks uker hvilte begge grupper i fire uker, før de byttet om på treningsprogrammene.
LES OGSÅ: Det lekreste treningstøyet i XL-størrelser
Store forskjeller på formstigning
Formtester viste deretter at formen ble betraktelig bedre etter treningsperioden med rolig og intensiv trening. Såkalt lapskaustreningen, med moderat intensitet, ga ikke samme effekt.– Kvantitet og kvalitet på trening har vært et vrient spørsmål for trenere og utøvere i mange år, og denne studien er den første som kan gi en løsning på problemet, sa Dr. Stuart Galloway, som ledet studien.
– Det handler om å trene smartere. Ved hjelp av disse syklistene fant vi at hvis du kan gjøre de tøffe treningsøktene tøffere, og de lette treningsøktene lettere, vil du få større framgang. Mosjonister har en hang til å trene veldig mye på moderat intensitet, som i vår studie viste seg å gi mindre effekt.
Les mer om studien på University of Sterlings nettside, eller se abstraktet til selve forskningsartikkelen hos Journal of Applied Phyciology.
LES OGSÅ: Den viktigste regelen for intervalltrening
