Trening og livsstil:

Derfor bør du trene som oldemor

- Jeg synes ofte at trening kompliseres unødvendig mye, sier eksperten.

ØKT HVERDAGSAKTIVITET: Velg trappen i stedet for heisen, la bilen stå og vær mer aktiv i hverdagen. Ofte er det ikke så mye som skal til for å forbedre den fysiske og psykiske helsen din. FOTO: NTB
ØKT HVERDAGSAKTIVITET: Velg trappen i stedet for heisen, la bilen stå og vær mer aktiv i hverdagen. Ofte er det ikke så mye som skal til for å forbedre den fysiske og psykiske helsen din. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Veldig mange av oss er ikke klar over hvor stillesittende vi faktisk er i hverdagen. Du bestiller gjerne varer levert på døren for å slippe å hente det, og kjøper robotstøvsugere og andre hjelpemidler som gjør at du kan sitte mer i ro. Derfor er det så viktig å finne måter å få mer fysisk aktivitet inn i livet ditt.

Det kommer stadig nye treningstrender, og mange sverger til lange yogatimer, treningsklokker, GPS-trackere, avanserte treningsrom hjemme eller dyre personlige trenere. Selv om alt dette kan være veldig nyttig og hjelpsomt for mange som ønsker å komme i form, er det ikke riktig for alle og trening trenger absolutt ikke være så avansert.

Hvis du har en travel hverdag og sliter med å finne tid til timeslange yogatimer og joggeturer flere ganger i uken, kan det være godt å vite at korte treningsøkter på bare noen minutter faktisk kan være vel så bra for helsen din. Å trene som bestemor eller oldemor kan i mange tilfeller være den beste måten å holde seg i form.

«Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning», skriver Helsenorge.

Målet er altså å skape enkle og praktiske muligheter til å bevege deg mer og være fysisk aktiv, uten at det tar fra deg motivasjonen i løpet av kort tid. Så hvordan kan det gjøres i praksPis?

GÅ EN KORT TUR: - Det som er mest effektivt er det som motiverer deg mest, og som får deg til å gjenta øvelsene uke for uke, måned for måned. Jeg synes ofte at trening kompliseres unødvendig mye, for det enkle er ofte det beste, sier eksperten. FORO: NTB
GÅ EN KORT TUR: - Det som er mest effektivt er det som motiverer deg mest, og som får deg til å gjenta øvelsene uke for uke, måned for måned. Jeg synes ofte at trening kompliseres unødvendig mye, for det enkle er ofte det beste, sier eksperten. FORO: NTB Vis mer

Slik «trener» du som oldemor

Fysisk aktivitet som varer bare noen få minutter, men gjentas mange ganger, kan forbedre kondisjonen og til og med bidra til vekttap.

Psychology today kommer med følgende råd:

 • Gå i trapper i stedet for å ta heisen eller rulletrappen.
 • Ta med dagligvarer inn i huset én pose om gangen.
 • Gå korte turer så mange ganger som mulig i løpet av dagen.
 • Bøy deg og reis deg opp igjen flere ganger. Kanskje du kan tørke støv av gardinstengene?
 • Hvis været tillater det, gå ut og heng opp sengetøyet på en klessnor. Å bære klesvask opp to trapper fordi vaskemaskin og tørketrommel er i kjelleren oppfyller også kriteriet.

Du kan med andre ord tenke at du skal være aktiv på samme måte som bestemor eller oldemor. De oppfatter ofte ikke at den daglige fysiske aktivitet er en form for trening.

TRENER UTEN Å MERKE DET: Oldemor oppfatter ofte ikke at den daglige fysiske aktivitet er en form for trening. FOTO: NTB
TRENER UTEN Å MERKE DET: Oldemor oppfatter ofte ikke at den daglige fysiske aktivitet er en form for trening. FOTO: NTB Vis mer

Hverdagsaktivitet er bra for helsen

- Det er gjort studier som viser at personer med høy hverdagsaktivitet har like lav risiko for å utvikle diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol som de som trener systematisk. Så hvis du ikke er så glad i å trene eller kanskje ikke har tid til å trene så mye, er det mange positive helsegevinster i å øke hverdagsaktiviteten.

Det sier Desiree Andersen, som er personlig trener, kostholdsveileder og forfatter til KK.

Andersen kommer med følgende råd:

 • Prøv å være fysisk aktiv 30 minutter hver dag.
 • Last ned en skritteller på mobilen eller kjøp aktivitetsklokke. Mål hvor mange skritt du går hver dag og sett deg som mål å øke dette 10 prosent.
 • Ta en rask gåtur i lunsjen.
 • Forsøk å stå i løpet av arbeidsdagen.
 • Ta trappen.
 • Parker lengst borte på parkeringsplassen.

- Når det kommer til vektreduksjon er økt hverdagsaktivitet også noe jeg anbefaler mine kunder å ha fokus på. For de fleste er det lettere å være mer aktiv i det daglige livet, enn å sette av mye tid til trening hver uke, sier Andersen.

EKSPERTEN: Desiree Andersen er personlig trener, kostholdsveileder og forfatter. FOTO: NTB
EKSPERTEN: Desiree Andersen er personlig trener, kostholdsveileder og forfatter. FOTO: NTB Vis mer

Det enkle er ofte det beste

- All hverdagsaktivitet kan være effektiv fysisk aktivitet, og det er mange former for bevegelse som kan gi deg bedre helse, sier Stian David Kovalseth, som er idrettsfysiolog og personlig trener til KK.

Ulike aktiviteter kan påvirke helsen din positivt, og det kan påvirke både den fysiske og den psykiske helsen din.

Kovalseth sier at disse tre punktene er viktigst for bedre helse:

 • Hverdagsaktivitet som gir økt mobilitet/bevegelighet.
 • Hverdagsaktivitet som trigger hjerte- og lungefunksjonen.
 • Hverdagsaktivitet som påvirker skjelettet og muskulaturen.

- Jeg vil si at en tur i ulendt terreng ville trigget alle tre. Hvis du om morgenen tar deg en god gammeldags bøy og tøy, i kombinasjon med en tur i ulendt terreng eller litt styrketrening hjemme, ville det vært optimalt for folkehelsen, forklarer han.

All fysisk aktivitet vil trigge den kognitive hjernefunksjonen din positivt, som igjen vil skape en bedre kroppskontroll, tilstedeværelse og økt følelse av energi. Det kan styrke den mentale helsen din, bedre humøret ditt og bidra til bedre søvn.

Fysisk aktivitet vil forebygge livstilssykdommer eller gi en positiv effekt på mennesker som allerede har fått disse sykdommene.

- Det finnes ingen superprogram eller superøvelse. Det som er mest effektivt er det som motiverer deg mest, og som får deg til å gjenta øvelsene uke for uke, måned for måned. Jeg synes ofte at trening kompliseres unødvendig mye, for det enkle er ofte det beste, sier Kovalseth.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer