Akne

Derfor bør du trene uten sminke - og dusje rett etter økten!

- Kombinasjonen av fukt, svette, friksjon og irritasjon kan gi akneutbrudd.

KVISER OG TRENING: Ifølge ekspert Rolah Lønning kan akne komme i forbindelse med trening og gnissing av tøy mot hud i kombinasjon av dårlig transport av fuktighet.  Foto: Shutterstock / Stasique
KVISER OG TRENING: Ifølge ekspert Rolah Lønning kan akne komme i forbindelse med trening og gnissing av tøy mot hud i kombinasjon av dårlig transport av fuktighet. Foto: Shutterstock / Stasique Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg håper og tror at det ikke er bare meg som svetter godt under en hardt treningsøkt. Trener du mye har du kanskje opplevd å få en ganske fuktig lugg og at svetten renner nedover ryggen din. Men kan egentlig svetten påvirke håret og huden?

Ifølge Rolah Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», er det ganske vanlig å ha akne i ansiktet. Og for dem som ofte har utbrudd kan det i noen tilfeller også komme av trening og treningstøyet man bruker. Det er nemlig slik at svette og tette treningsklær kan gi deg urenheter for eksempel på bryst og rygg.

- Akne mekanika er en form for akne som kommer i forbindelse med trening og gnissing av tøy mot hud i kombinasjon av dårlig transport av fuktighet, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er det skadelig å svette for mye? 

Kviser? Dusj rett etter trening

Videre forteller hun at det derfor er viktig og kan lønne seg å trene i klær som transporterer fukt under trening. 

- Får man lett utbrudd etter trening hjelper det å fjerne svett tøy rett etter økta. I tillegg bør man ta en dusj kort tid etter treningsøkten.

Så selv om trening og svette er bra for hud og kropp, bør du få av deg de svette klærne ganske kjapt etter økten, før du tar en grundig dusj for å skylle av deg salt og avfallsstoffer. 

DUSJ RETT ETTER TRENING: Kombinasjonen av fukt, svette, friksjon og irritasjon kan gi akne mekanika. Derfor er det lurt å dusje rett etter du er ferdig på trening.  Foto: Shutterstock / Ariwasabi
DUSJ RETT ETTER TRENING: Kombinasjonen av fukt, svette, friksjon og irritasjon kan gi akne mekanika. Derfor er det lurt å dusje rett etter du er ferdig på trening. Foto: Shutterstock / Ariwasabi Vis mer

- Akne mekanika er en form for akne trigget av mekaniske faktorer som gnissing av tøy eller for eksempel en sykkelhjelm mot pannen. Kombinasjonen av fukt, svette, friksjon og irritasjon kan gi akne mekanika. Ofte kommer dette hos dem som allerede lider av en form for akne.

LES OGSÅ: Sover du dårlig og svetter mye? 

Vask ansiktet rett etter trening

Er du en av dem som gjerne frisker opp sminken din bittelitt før du skal på trening? Det er helt lov! Vi skjønner at det kan dukke opp en kjekkas man vil se litt bra ut for. Men, trener du med sminke er det lurt å vaske ansiktet så fort du er ferdig med økten. Og da mener vi rett etter treningen, ikke når du har kommet deg hjem.

Ifølge hudlege Michael Zangani fra Hud & Akne klinikken, er det nemlig slik at sminke og svette ikke er en særlig heldig kombinasjon, spesielt hvis du sliter med uren hud eller akne. Derfor anbefaler han at du vasker av sminken og svetten så fort det lar seg gjøre.

- Sminke og svetting er ikke så optimalt for huden. Generelt bør du ikke bruke noe som helst makeup når du trener. Unntaket her er leppestift og maskara, har han tidligere uttalt til KK.no.

Men aller helst bør man bruke minst mulig sminke – gjerne ingenting.

- Løsningen er å trene uten sminke, samt dusje rett etter økten, sier Lønning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer