Badevannskvalitet

Derfor bør du unngå å bade dagen etter kraftig regnvær

Kan føre til økt mengde tarmbakterier i badevannet.

Å BADE ETTER KRAFTIG REGNVÆR: Er faktisk ikke så lurt, ifølge ekspertene.  Foto: Samfoto
Å BADE ETTER KRAFTIG REGNVÆR: Er faktisk ikke så lurt, ifølge ekspertene. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er så deilig som å få godværet tilbake når man har hatt noen dager med regnvær. Og kanskje er du kjapp med å pakke ryggsekken og sette kursen mot nærmeste badeplass. Hver sommerdag skal tross alt nytes. Men visste du at du faktisk bør være forsiktig med badingen dagen etter kraftig regnvær?

– I noen byer, for eksempel i Oslo, så samles en del av regnvannet fra tak og veier i samme rør, altså samme avløpsnett som kloakken, sier forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Ingun Tryland til KK.no. - 

Når det regner mye så blir kapasiteten på avløpsnettet for liten slik at rørene ikke klarer å ta unna, og fortynnet kloakk kan da ledes ut i elver, bekker eller direkte til fjorden, forklarer hun. 

Dette kan føre til at det bli lokalt dårlig badevannskvalitet nær disse kloakkutslippene, så det kan være lurt å sjekke hvor rent badevannet er på den offentlige badeplassen din. Det er spesielt mengden av termotolerante koliforme bakterier (TKB), altså tarmbakterier som er kjent for å skape trøbbel, som avgjør hvorvidt badevannet er godt eller ikke. Men kraftig regn vil også skylle med seg fugleskitt og annen avføring fra dyr. 

Mest utsatt etter svært kraftig nedbør

Det kan fort skje at vi svelger litt vann når vi bader, spesielt barn gjør ofte det. Dersom dette vannet inneholder sykdomsfremkallende mikrober i tilstrekkelig mengde kan man da risikere å bli syk. Kommunene tar derfor jevnlige prøver av vannkvaliteten for å sikre at det er helsemessig trygt å bade.

Badeplasser som ligger nær utløpet av urbane elver (elver i byområder) er gjerne mest utsatt

Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender i Norge, men det foreligger såkalte vannkvalitetsnormer for friluftsbad. Helsemyndighetenes har satt krav om at det skal være under 100 TBK per 100 ml vann for at badevannskvaliteten skal regnes som god. 

– Ved noen badeplasser er fortynningen i rent sjøvann så stor at det fremdeles er god badevannskvalitet selv etter kraftig regn, mens andre steder bør man unngå å bade etter kraftig regn, forklarer Tryland. 

Badeplasser som ligger nær utløpet av urbane elver (elver i byområder) er gjerne mest utsatt. Som regel vil et døgn med oppholdsvær være nok til at badevannskvaliteten blir bra igjen.

– På noen få spesielt utsatte badeplasser bør man vente lenger med å bade dersom det har vært ekstremt mye regn over flere dager som har forårsaket et ekstra stort kloakkutslipp, men da vil kommunen varsle om dette, legger hun til. 

LES OGSÅ: Fukt håret før du bader i havet

Badeplasser ved elveutløp er mest utsatt 

Pressekontakt i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, Tone Spieler sier til KK.no at det er Bymiljøetaten som har ansvar for å ta prøver ved badestrendene, mens det er helseetaten som har ansvar for å informere innbyggerne om badevannskvaliteten.

– Når det regner veldig mye, altså når det er snakk om ekstremnedbør, så blir avløpsnettet veldig overbelastet og det kan komme noe kloakk ut i elvene. Men det skal sies at det egentlig er ganske sjeldent det skjer, forteller Spieler. 

NOEN STEDER MER UTSATT: Det skal ganske kraftig nedbør til for å gi dårlig kvalitet på badevannet, men badesteder nært elveutløp er ofte mest utsatt. Foto: Maskot
NOEN STEDER MER UTSATT: Det skal ganske kraftig nedbør til for å gi dårlig kvalitet på badevannet, men badesteder nært elveutløp er ofte mest utsatt. Foto: Maskot Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mensen og bading

Likevel er dette noe vi bør være obs på, og Oslo kommune fraråder derfor generelt sett bading i fjorden ett døgn etter kraftig regnvær. Dette gjelder for badestedene generelt, både ferskvann og saltvann (og husk at sistnevnte kan være bra for huden).

– Det gjelder jo for alle badestedene, men det er oftest størst fare for dette i nærheten av elveutløpene. I oslo har vi noen elver som renner ut, som for eksempel Akerselva, Lysakerelva og Ljanselva, og ved utløpet av disse elvene kan vannet bli litt skittent og grumsete dagen etter kraftig nedbør, forklarer hun. 

Også Bergen kommuner skriver på sine nettsider at det er en klar sammenheng mellom mye nedbør og de dårligste badevannsprøvene. Og påpeker at enkelte badeplasser kan trenge 1-2 dager før badevannskvaliteten blir god etter mye nedbør.

Stavanger kommune informerer om at det settes opp skilt ved de enkelte badeplasser når bading frarådes, mens Trondheim kommune generelt sett fraråder bading i 1-2 døgn etter store regnskyll i Korsvika, Djupvika, Ringvebukta, Devlebukta og Hitrafjæra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer