Det er egentlig ganske mye å huske på når vi skal vaske hele boligen. Kjøkken, kjøkkenapparater, bad, gulv, tepper, vinduer...
Alt vi bruker må vaskes en gang i blant, og det følger med vaskemidler for omtrent hver eneste krik og krok i hjemmet. I tillegg har de fleste av oss plukket opp gode (og mindre gode) tips her og der som vi har inkludert i vaskerutinene våre.
Det tar rett og slett litt tid å bli skikkelig god på å vaske huset! Men selv de flinkeste gjør visse feil, og ifølge en artikkel på Insider er det flere ting mange av oss kan bli bedre på når det gjelder husvasken.
Inspirert av artikkelen har vi listet opp 10 av disse.

Lar du klærne ligge? Etter bare én time bør de faktisk vaskes på nytt
1. Bestikket kan bli mer skittent hvis du sorterer etter type når du legger det i oppvaskmaskinen
Ifølge produsent av kjøkkenredskaper, General Electric Appliances, bør bestikket «mikses» sammen når du plasserer det i oppvaskmaskinen. Dette for å unngå at bestikket fortsatt har skitt og matrester på seg etter vask. Med andre ord - ikke sett alle skjeene sammen, men bland skjeer, gafler og kniver.
- Det viktigste når det gjelder bestikk er at de ikke står altfor tett, da kan man oppleve dårlig vaskeresultat. Dersom man velger å vaske sølvbestikk i oppvaskmaskinen så er det viktig at det ikke står inntil vanlig bestikk, forklarer Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice i Orkla.

Egenannonse: Bli KK abonnement og få Norges største kvinnemagasin og fin velkomstgave rett hjem til deg!

2. Unngå å vaske vinduene når det er sol ute
Det kan føre til stripete glass! Når det er sol ute vil vinduene tørke fortere, noe som gjør at striper av vaskemiddel får satt seg på glasset før du får sjansen til å tørke det av.
KK har nylig skrevet en artikkel om hvordan du får skinnende rene vinduer. I den forbindelse uttale vaskeentusiast og kvinnen bak Instagram-kontoen @Vaskmedmeg, Raluca Moldovan, følgende:
- Er det ett råd jeg vil gi som er viktig, så er det å velge skyete dager for vask av vindu. Når sola skinner sterk blir rengjøringsvannet/middelet fort tørket på glasset, og det oppstår skjolder. Da skaper du bare mer arbeid for deg selv.
Tips: Kjenn på glasset med fingertuppene før du vasker - er glasset kjølig, vil vindusvasken mest sannsynlig få et bedre resultat!

Med dette enkle trikset får du skinnende rene vinduer
3. Husker du å desinfisere toalettbørsten?
Setter du toalettbørsten rett tilbake i holderen etter at du har vasket toalettet? Det er ikke særlig hygienisk! Det fuktige miljøet i holderen er nemlig et perfekt sted for bakterievekst. Det er viktig at børsten skylles og desinfiseres jevnlig.
- I det daglige så holder det å skylle den i forbindelse med at man spyler toalettet, sier Malin Skaar.
Hun anbefaler at vi desinfiserer børsten cirka én gang i uken, gjerne i forbindelse med vask av badet eller toalettet.
- Dette kan du gjøre ved å spraye på klorinspray og la det virke noen minutter før den skylles eller lage en blanding av klorin og vann og sette børsten oppi noen minutter. Husk å også vaske holderen til børsten.
4. For mye vaskemiddel kan ødelegge klærne og vaskemaskinen
«Less is more» er nøkkelen når du vasker klær. Det kan friste å dynke skitne klær i vaskemiddel og tøymykner, men det er viktig at du følger bruksanvisningen på vaskemiddelet.
For mye vaskemiddel kan føre til striper på klærne etter vask, og det kan føre til ekstra belastning på vaskemaskinens motor.
Skaar påpeker at det skal veldig mye vaskemiddel til for at det ødelegger klærne, men i verste fall kan vi oppleve såperester eller skjolder på klærne.
- Når det gjelder maskinen så kan det oppstå problemer dersom man doserer så mye at det blir liggende uoppløst i kammeret, legger hun til.

Derfor får du hvite «striper» på mørke klær
5. Ikke vask trefjøla i oppvaskmaskinen
En gylden regel er at tre ikke hører hjemme i oppvaskmaskinen. Kombinasjonen av vann og varme kan få treet til å sprekke. En ting er at sprukket tre mister sin form og at fargen blir matt, men samtidig kan det oppstå bakterievekst i sprekkene, har KK tidligere skrevet.
Bruk heller varmt vann og såpe, og skrubb trefjøla ren!

6. Bruk av blekemiddel på rustfritt stål kan skade overflaten på apparatene dine
Mange kjøkkenapparater kommer i rustfritt stål, og her bør du holde deg til mikrofiberklut, varmt vann og et mildt oppvaskmiddel.
Klorin/blekemiddel kan misfarge og ødelegge rustfritt stål. Hvis du ved en feil har brukt det, husk å vaske det vekk så raskt og godt du kan! Unngå også å bruke stålull, det kan lage riper i stålet.
- Jeg vil ikke anbefale Klorin til rustfritt stål. Her er det viktig å følge produsentens anbefalinger og de anbefaler ofte vann og mikrofiberklut eller et spesialmiddel, sier Skaar.
7. Å bløtlegge teppeflekker med rengjøringsmiddel kan gjøre mer skade enn nytte
En vinflekk på teppet fører ofte til panikk, og det frister kanskje å dynke den i flekkfjerningsmiddel. Men det er bedre å gå litt mindre drastisk til verks!
Spray lett på flekken med et rengjøringsmiddel, og bruk flere rene, absorberende kluter til å «tappe på» flekken (ikke gni!).
- Det er viktig å vaske «utenfra og inn» og ikke dra flekken utover. Lag et vaskevann med for eksempel flytende Omo og lunkent vann, tipser Skaar. (eventuelt Milo dersom det gjelder flekker på ulltepper).
- Bruk en god klut til å vaske forsiktig på flekken. Ikke bruk altfor mye fuktighet, vri opp kluten godt. Eventuelt kan man kontakte en teppeforhandler om råd og spesialmiddel for tepperens.

Rødvin på skjorta? Nei, det hjelper ikke med hvitvin
8. Ikke vask støpejernstekepanna med såpe
Ifølge The Kitchn skal vi verken bruke såpe, stålull eller oppvaskmaskinen for å vaske støpejernstekepanner.
Oppvaskmiddelet fjerner nemlig grytens fettlag, noe som kan føre til at maten brenner seg. Vask istedenfor med varmt vann, og gni med salt for å fjerne flekker, og sett deretter gryta inn med matolje, har KK tidligere skrevet.
The Kitchn anbefaler å forsiktig vaske stekepanna med varmt vann mens den fremdeles er varm.
9. Vask kaffemaskinen etter hver bruk
Det høres kanskje litt drastisk ut, men ifølge Carolyn Forte, som er direktør for the Good Housekeeping Institute Home Appliances and Cleaning Lab, bør kaffemaskiner vaskes med såpe etter hver bruk. Dette for å unngå at det samler seg kafferester i maskinen som kan påvirke smaken.
I stedet for kafferens kan du også bruke en blanding av eddik og vann, tipser Forte.

10. Renser du støvsugeren skikkelig?
Også støvsugeren må vaskes! For å unngå at rester og skitt samler seg i ventiler (som faktisk kan føre til at støvet blir blåst ut i lufta igjen!) bør du jevnlig rense ut alle rester av støv og skitt. I verste fall kan en tett støvsuger bli overopphetet og slutte å fungere.
Her er to ting du kan huske på:
- Tøm støvsugeren når den er halvveis full
- Du bør også regelmessig demontere støvsugeren og tørke av alle innvendige deler med varmt vann og litt oppvaskmiddel med en mikrofiberklut
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Har du sølt sminke på klærne? Slik blir du kvitt flekkene
